Fitch, Türkiye'nin büyüme tahminini değiştirmedi

Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini değiştirmedi. TCMB'nin ise yıl sonuna kadar politika faizini yüzde 25'e yükseltmesini bekliyor. 2024'te ise sabit kalmasını bekliyor.

GİRİŞ 22.06.2023 10:58 GÜNCELLEME 22.06.2023 10:58
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin ardından yeni bir maliye bakanı ve merkez bankası başkanı atamasının daha ortodoks ekonomi politikalarına dönüş ihtimalini artırdığına vurgu yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'nin "rasyonel" politikalar benimseyeceğini ve "kurallara dayalı, öngörülebilir bir Türk ekonomisinin arzu edilen refaha ulaşmanın anahtarı olacağını" söylediği anımsatılan raporda, ekonomide daha ortodoks bir yaklaşıma geçileceği vaadinin, daha sıkı para politikası beklentisini artırdığına yer verildi.

FİTCH'İN FAİZ BEKLENTİSİ YÜZDE 25

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarınki toplantısında politika faizinde önemli bir artış gerçekleştirmesinin, 2023 sonunda da politika faizinin yüzde 25'e yükseltmesinin beklendiği, TCMB'nin 2025'teki faiz indiriminden önce de gelecek yıl faiz oranlarını sabit tutmasının öngörüldüğü bildirildi.

BÜYÜME BEKLENTİSİ SABİT KALDI

Türkiye'nin bu yıla ilişkin büyüme beklentisinin yüzde 2,5 ve gelecek yıla ilişkin beklentisinin de yüzde 3'te sabit bırakıldığı ifade edilen raporda, 2025 için de yüzde 3,8 oranında büyüme tahmin edildiğine işaret edildi.

Raporda, Türk lirasında son zamanlarda görülen zayıflamanın ülkenin net ticaretini artıracağı, özel tüketimin de ücret artışları ve ekonomiye artan güvenle destekleneceği kaydedildi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • Konyalı vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Düşük faiz politikasının en büyük hatası, halka direk yansıtılmamasıdır. Eğer merkez bankası bankalara verdiği oranda vatandaşa kredi verseydi inanın çok farklı bir yerde olurduk!..
    Cevapla
  • Bir Bilen 10 ay önce Şikayet Et
    Alcaklar Avrupada neden yükselttiremiyorsunuz.
    Cevapla
  • Adil 10 ay önce Şikayet Et
    Ecnebiyi ters köseye yatıralım.... faiz 8 de .sabit ..türkiye yüz yılı başlasın tüm entürümanlar devreye girsin...ama faiz asla ..
    Cevapla
  • vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Hem bize ucuz mal üretin köleliğimizi yapın, ihtiyaçlarımızı karşılayın, hem de paramızı katmerli geri iade edin diyorlar. Dünyaya kurdukları sistem bu.
    Cevapla
  • Mülayim T 10 ay önce Şikayet Et
    8.5 faiz gerçekçi değil ama ilk etapta 15 olabilir, bundan sonra da enflasyona göre ileri geri az az hareket edebilir, çok yüksek ve düşük faiz dövizi patlatıyor, zaten piyasada ki gerçek faiz de sanırım 25-30 civarı, politika faizi vatandaşla ilgil değil zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle