Gece yarısı duyurulmuştu! Bakan Şimşek'in yardımcıları ile ilgili dikkat çeken detay...

Gece yarısı bakan yardımcılarının Resmi Gazete'de duyurulmasıyla birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce birlikte çalıştığı 4 ismi yardımcı olarak belirlediği öğrenildi.

GİRİŞ 22.06.2023 07:19 GÜNCELLEME 22.06.2023 11:43
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla alınan atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Atama kararlarına göre bakanların yardımcıları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı olarak yeniden kabineye dönen Mehmet Şimşek'in yardımcılarının kim olacağı merak konusuydu.

Edinilen bilgilere göre, ekonomi yönetimindeki kadrolar konusunda hızlı bir hazırlık yapıldı. 

Abdullah Erdem Cantimur, İsmail İlhan Hatipoğlu, Osman Çelik ve Zekeriya Kaya, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları olarak atandı.

Abdullah Erdem Cantimur kimdir?

1961 yılında Kütahya'nın Simav ilçesinde dünyaya gelen Türk siyasetçi Abdullah Erdem Cantimur, Anadolu Üniversitesi Kütahya İdari Bilimler Yüksek Okulu'ndan mezun olmuştur. Dumlupınar Üniversitesi Simav Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi olarak görev yapmıştır. Kütahya Serbest Muhasabeci Mali Müşavirler Odası'nda 4 dönem Yönetim Kurulu Üyesi olmuştur. Halen mali müşavirdir. AK Parti Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olmuş ve aynı zamanda 22. Dönem Kütahya Milletvekilliği görevini üstlenmiştir. Ak Parti Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcılığı yapmıştır. 2012-2015 yıllarında Maliye Bakan Yardımcısı olmuştur.


İsmail İlhan Hatipoğlu kimdir?

İsmail İlhan Hatipoğlu 1968 yılında Karaman'da dünyaya geldi. Hatipoğlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümünü bitirdi. 1992 – 2000 arasında Gelirler Genel Müdürlüğü Gelirler Kontrolörü olan Hatipoğlu 2000 – 2003 arasında başkontrolör olarak görev aldı 2003–2005 yıllarında Gelirler Genel Müdüdürlüğü'nde daire başkanı, 2005 -2007 arasında Gelir İdaresi Daire Başkanı/ Gelirler Kontrolörleri Başkanı, 2007– 2009 arasında Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı, 2009 – 2016 arasında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ve ardından Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı görevlerini yürüttü.

Osman Çelik kimdir?

Çelik, 1964 yılında Erzincan'da doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu.

1986-1987 yılları arasında Devlet İstatistik Enstitüsü'nde Ekonomist olarak çalıştı. 1988-1995 yılları arasında Faisal Finans Kurumu Proje Değerlendirme ve Hazırlama Müdürlüğü'nde Uzman ve Baş Uzman olarak görev aldı. 1995-1999 yıllarında İhlas Finans Kurumu'nda Proje ve Pazarlama Müdürlüğü görevini sürdürdü. 2000-2005 döneminde Anadolu Finans Kurumu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. 2006-2015 yılları arasında Türkiye Finans Katılım Bankası'nda sırasıyla Krediler'den ve Ticari Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı, Haziran 2015 itibariyle de Genel Müdürlük yaptı. Osman Çelik, 29 Haziran 2016 tarihinde Hazine Müsteşarlığı'na atandı. Hazine Müsteşarlığı döneminde İslam Kalkınma Bankası İcra Kurulu Üyeliği yaptı ve G-20 Türkiye Sherpası olarak görev aldı. Aynı dönemde Dünya Bankası, EBRD, Asya Kalkınma Bankası, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, Ecobank, Asya Altyapı Yatırım Bankası Guvernörlüklerinin yanı sıra FSB, Finansal İstikrar Komitesi, Faizsiz Finansman Koordinasyon Kurulu ve KOSGEB İcra Kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu. 2017-2021 yılları arasında Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanlığı, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Denetim Komitesi Başkanlığı yapan Çelik, Ekim 2018 tarihinden itibaren Vakıf Katılım Bankası A.Ş.'de Yönetim Kurulu Üyesi ve Kredi Komitesi Başkanı olarak görev yaptı. 25 Mart 2022 tarihi itibariyle Vakıf Katılım Bankası Genel Müdürü olarak görevlendirildi.

Zekeriya Kaya kimdir?

Zekeriya Kaya, Maliye Bakanlığı’nda Muhasebe Denetmenliği, Vergi Denetmenliği ve Hesap Uzmanlığı görevlerinde bulundu.

Ardından Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürlüğü, Vergi Denetim Kurulu Grup Başkanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanlığı yaptı.

Hala Gelir İdaresi Daire Başkanlığı'nı yürütmekte olan Zekeriya Kaya, Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

KAMU BANKALARINDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Atanan isimler arasında, Şimşek’in 2009-2015 tarihleri arasındaki bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı bürokratların yanı sıra yine o dönemde bakan yardımcılığı görevini yürütenler olduğu öğrenildi. AK Parti kulislerinde, Şimşek’in kurduğu ekibin ‘Mali disiplin kurallarının tavizsiz uygulayacak’ isimlerden oluştuğu değerlendirmesi yapıldı.

Ekonomi yönetiminde görev alacak isimlerden bazılarının özellikle kamuda araç ve bina tasarrufunu önceledikleri belirtildi. Şimşek’in kamu bankalarının mevcut yöneticilerini değiştirmeyeceği ifade ediliyor. Kamu bankalarının genel müdürlerinin kısa süre önce, Şimşek’e brifing verdikleri de öğrenildi.

MERKEZ'E YENİ EKİP

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, göreve geldikten sonra ilk büyük sınavını bugün Para Politikası Kurulunda verecek. Faizlerin artırılmasına kesin gözüyle bakılırken, Merkez Bankası’nın alt kadrolarında da köklü değişikliklere gidilecek. Bu kapsamda halen biri boş olan 4 başkan yardımcılığına 3 yeni atama yapılacağı konuşuluyor.

TEMEL HEDEF REEL FAİZİ DÜŞÜRMEK

Bu arada, yeni ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “AK Parti iktidarının ilk 15 yılında yaptığınızı yapacağız. Merkez Bankası’nın şu anda faizi düşük tutmasının bir anlamı yok. Çünkü reel faiz çok yüksek. Makas açılmış durumda. Bu politika, yurt içinde vatandaşa bir fayda sağlamıyor. Tam tersine yurt dışındaki tefeciler kazanıyor. Temel hedefimiz reel faizleri düşürmek olacak” tezi ile yeni faiz politikaları konusunda ikna ettikleri belirtiliyor.

POZİTİF RAPORLAR BEKLENİYOR

Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası kuruluşların Türkiye hakkında hazırladıkları raporlarında ekonomide atılacak yeni adımlarla 6 ay içinde “Pozitif değerlendirmelerin” görüleceğini, bu durumun yabancı sermayenin Türkiye’ye girişini olumlu etkileyeceği ve yıl sonuna kadar 80 milyar dolarlık bir fon girişinin beklendiği değerlendirmesi yapıldı.

REGÜLASYONLARDA SADELEŞTİRME ADIMI

Öte yandan, Şimşek ve ekibinin yaptığı ilk değerlendirme toplantılarında, bankacılık sektörü tarafından da eleştirilen piyasa düzenleme regülasyonları masaya yatırıldı. Bu toplantılarda, 200-250 civarında piyasaları düzenleyici regülasyon olduğu bilgisi verildi. Edinilen bilgilere göre, eleştiri konusu olan regülasyonlarında sadeleştirmeye gidilmesi görüşü ön plana çıktı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 48
  • Devam 10 ay önce Şikayet Et
    Her şey iyi gidiyordu
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Her zaman her yerde söyliyeceğim faizle ekonomi düzelmez batırırrrrrrr......
    Cevapla
  • vatandaş hasan 10 ay önce Şikayet Et
    sizi gidi faizciler siziiiiii.
    Cevapla
  • Şeriat lazım 10 ay önce Şikayet Et
    Birde belediyelerdeki aşırı israf ve soygunlarin önüne geçmeleri lazım, sözde hizmet alımı kanalıyla çalmalar adam kayırmalar çok oluyor, öncelik yerel yönetimler yasası tekrar gözden geçirilmeli ve çoğu işler bakanlik nezdinde yapılmalı
    Cevapla
  • hormonsuz fikir 10 ay önce Şikayet Et
    2 yıldır uygulanan sistem ile zaten enflasyon fırladı, faizler yükseldi. sanki faizler düşmüş gibi konuşuyorsunuz sayın yorumcular. Nerede düştü faizler? hiç mi sormuyorsunuz bankalara? işin matematiği belli. enflasyon düşerse faizler düşer. azmış enflasyon ile faizler düşmez. dünyada sıfır olan, eksi faiz uygulayan ülkeler var. bir bakın etrafınıza? kopmayın bu kadar?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle