Avrupa'nın en pahalı ülkesi, 174 puanla İsviçre oldu!

TÜİK'in verilerine göre, Avrupa'daki 36 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerinin fiyat düzeyi endeksi en düşük olan ülke Türkiye oldu, İsviçre ise aynı endekste 174 puanla en yüksek fiyat düzeyine sahip ülke olarak öne çıkmaktadır.

Avrupa'nın en pahalı ülkesi, 174 puanla İsviçre oldu!
Avrupa'nın en pahalı ülkesi, 174 puanla İsviçre oldu!
GİRİŞ 21.06.2023 16:04 GÜNCELLEME 21.06.2023 16:05
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı "Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" verisini açıkladı.

Buna göre, Türkiye'nin 2022 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 40 oldu.

Bu değer, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye'de 40 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.

Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı.

TÜKETİM MAL VE HİZMETLERİNDE EN PAHALI ÜLKE İSVİÇRE

Ülkeler itibarıyla karşılaştırıldığında 36 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 174 ile İsviçre, en düşük ülke ise 40 ile Türkiye oldu.

EN YÜKSEK FİYAT DÜZEYİ ENDEKSİ KİŞİSEL ULAŞIM ARAÇLARINDA OLDU

Türkiye'nin tüketim mal ve hizmetleri grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar itibarıyla incelendiğinde, kişisel ulaşım araçları endeksi 144 oldu ve bu gruba ait fiyat düzeyinin AB ülkeleri ortalamasının üzerinde olduğu görüldü.

Diğer alt gruplar bazında ise; tüketici elektroniği endeksi 79 oldu ve bu grupta da Türkiye'nin fiyat düzeyinin diğer alt gruplara kıyasla yüksek olduğu görüldü.

Buna karşılık giyim endeksi 36 oldu ve bu grupta fiyat düzeyinin diğer alt gruplara göre düşük olduğu gözlendi. Ayrıca Türkiye giyim endeks değerinde karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında en düşük endekse sahip ülke oldu. Lokanta ve oteller grubunda ise Türkiye endeks değeri 52 oldu.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 10
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Avrupa'da fiyatlar pahalı çünkü gelir seviyesi ona göre yüksek.çalışma şartları da farklı emeklilik yaşantısında farklı.orda insanların gelecek kaygısı yok.biliyorlar ki emekli olduklarında rahat yaşayacaklar.bizde ise emekli oluyorsun halen çalışıyorsun.her yaşta sıkıntılı ve huzursuzuz
    Cevapla
  • ali 10 ay önce Şikayet Et
    bizine ab den biz orda yaşamıyoruz ben türkiye deki fırsatçı pahalılığa bakarım
    Cevapla
  • vlk 10 ay önce Şikayet Et
    yani avrupada fiyatlar türkiyenin 2.5 katı pahalı bu hesapla türkiyedeki asgari ücret avrupadaki alım gücüne göre 1200euro civarında
    Cevapla
  • Burhan 10 ay önce Şikayet Et
    Matematik bilmeyen hesap bilmeyen insanlar kalkmış TÜİK'e inanmıyor üstüne bir de iş öğretiyor.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    avrupa ulkelerine gore bile pahali ama halki gelir seviyesi sebebiyle rahat.Olurda ilk kez giderseniz trafik kurallarina uyun yoksa hayatinizin sokunu yasayabilirsiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle