Asgari ücret zammına göz diktiler

Vatandaşın alım gücünü rahatlatmak için asgari ücrete gelen zammı fırsatçı ev sahipleri göz dikti.

GİRİŞ 21.06.2023 08:17 GÜNCELLEME 21.06.2023 11:51
Bu Habere 269 Yorum Yapılmış

Türkiye'de kiralara yapılan fahiş zamlar günden güne artıyor. Zam yapmak için fırsat kollayan ev sahipleri şimdi de çalışanın asgari ücretine göz dikti. Asgari ücrete yapılan zammı kira fiyatlarına uygulamaya başlayan fırsatçı ev sahipleri zam kararını açıklamasının hemen ardından kiralık ev ilanlarını değiştirdiler. Bazı sitelerde ilan yayınlayan ev sahiplerinin değişikliğe gittiği görüldü. Zam kararı açıklanmadan önce 8 bin TL'ye ilana çıkan bazı ev kiralarının gün sonunda 11 bin TL'ye, 12 bin TL'ye ilan verilen bir evin ise 17 Bin TL'ye yükseldiği görüldü.

Kiralarda fahiş fiyat uygulayanlara adli para ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olduğunu hatırlatan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"BUNUN ADI VURGUNCULUKTUR"

Fırsatçı ev sahiplerinin kiraları arttırmasının domino etkisi yarattığını belirten Ağaoğlu "Henüz çalışanların ellerine yeni maaşları geçmeden asgari ücretin ilanıyla birlikte bazı emlak sitelerindeki kiralık evlerin kira fiyatları yükseltildi. Bu durumu fark eden diğer ev sahipleri de adeta domino etkisiyle kendi ilanlarındaki kira bedellerini arttırdılar. Bunun adı fırsatçılık ve vurgunculuktur." ifadesini kullandı. 

"HAPİS CEZASI VAR"

"Fırsatçı ev sahipleri ifşa edilsin, idari para ve hapis cezası uygulansın" diyen Ağaoğlu "Konya'da Şubat depremi ertesinde deprem bölgesinden ailelerin göç etmesi üzerine, Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca ev kiralarını fahiş miktarda artıran emlakçı ve ev sahibi 42 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını hatırlatmak isterim. Soruşturma kapsamında Türk Ceza Kanunu’nun 237'nci maddesi yani 'fiyatları etkileme' suçundan başlatılan soruşturma sürüyor. Madde gereğince ise kiralarda fahiş fiyat uygulayanlara adli para cezası ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması bekleniyor." dedi.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN"

Ağaoğlu vatandaşlara suç duyurusunda bulunması çağrısı yaparak şunları söyledi:

Asgari ücretin ilanı ertesinde sebepsiz yere ev kiralarını arttıranlarla ilgili tüm vatandaşlar, o bölgedeki Cumhuriyet Savcılıklarına ilanların ekran görüntüsünü de ekleyerek suç duyurusunda bulunmalı ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna şikayetlerini iletmelidir.

KAYNAK: HABER GLOBAL / ŞİFA KAYMAK
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 269
  • Ev sahibi 10 ay önce Şikayet Et
    Ben ev sahibiyim. Evimin degeri 1.5 milyon. Bu parayi bankaya koysam ayda 50bin lira faiz getirir. Simdi bana deniyor ki sen bu evi 3bin liraya kiraya ver. Yok ya. Neden enflasyona gore artmiyor kiralar da yuzde 25 e mahkum oluyorum. Malıma ortak mı oldunuz? Vergisine yuzde yuz zammı koyuyorsunuz ama demi. İnsaf biraz. Zor aldım ben bu evi. Devlet ev yapsin ucuza kiraya versin madem.
    Cevapla
  • Cesarettin inalkaç 10 ay önce Şikayet Et
    Öyle bir faiz oranı yok 1...2 birden fazla evin varsa devlet kira ücretinin %30unu vergi olarak almalı ve bu kesinlikle banka yolu ile ödenmeli,3 birden fazla evi olanlar ev tüccarı sıfatıyla ev sahibi olmalı bu durumda gelir vergisi yükseltilmeli avrupada durum böyle adil olunmalı .ev sahibisin diye başkalarının yaşama hakkını gasp edemezsin
    Cevapla
  • Ayaz 10 ay önce Şikayet Et
    Hadi bee sende fırsatçı seni
    Cevapla
  • gercekk 10 ay önce Şikayet Et
    aninda suc duyurusunda bulunun icerden alir parasini 2 sene eski fiyattan
    Cevapla
  • hıghlander 10 ay önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurreis,bu ile derhal bir çözüm bulup,bu kira provkatörlerine engel olunuz.Yoksa Halk size erken seçimle bir çözüm bulacak ona göre!
    Cevapla
  • Biri 10 ay önce Şikayet Et
    Onun cezasını Allah verecek. Bu insanlar başta tutuyor zaten. Çünkü bu insanlar hak yemeyi seviyor.
    Cevapla
  • Aaaaa 10 ay önce Şikayet Et
    Halk Daha İndiremez Onu Unutun
    Cevapla
  • hıghlander 10 ay önce Şikayet Et
    İL-İLÇE özel idare müdürlükleri gibi,devlet kiralama ofisleri kurulsun.Mal sahibi ve kiracı söz sahibi olmasın.Kiraya verecek olan,kiralama ofisine kaydını yaptırsın,evi isteyen kiracı gitsin ofisten kiralayıp,kirayı hesaba yatırsın.Açıktan para isteyen mülk sahibi hakkında,kiracının şikayet beyanı esas kabul edilsin.Aksini ispatlayamayan mülk sahibi hemen kodesi boylasın.ilk etapta 3 ay
    Cevapla
  • Mülk sahibi 10 ay önce Şikayet Et
    Mülk sahibi de seni bekliyordu gelse de kiralasa diye
    Cevapla
  • Kemal 10 ay önce Şikayet Et
    Kiracıya fahiş fiyat çeken ev sahipleri vicdanınıza bir danışın. istişare sünnettir. tabi ki eğer vicdanınız varsa.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle