Yellen'den dolar itirafı: Düşüş bekliyoruz

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçtiğimiz günlerde Kongre'de yaptığı konuşmada , ABD dolarının rezerv para birimi statüsünün kademeli bir düşüş yaşayabileceği söyledi.

GİRİŞ 19.06.2023 14:46 GÜNCELLEME 19.06.2023 15:02
Bu Habere 94 Yorum Yapılmış

Şu an halihazırda rezerv para birimi olan ABD dolarının bu gücünü kaybedeceği tartışmaları uzun bir zamandır sürüyor. İlk başta özellikle ABD tarafından bu iddialar kesin olarak reddedilse de son dönemde dünya ekonominde önemli yerlere sahip ülkelerin başlattığı dolarsızlaşma çabaları artık dikkat çeken bir boyut kazandı.

Özellikle Rusya ve Çin'in başlattığı yuan ile ticaret dolar karşısında yeni alternatif olarak gösterilirken bu gelişmeler ABD'ye elinde son süper güç olan doları vurmaya başladı.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rusya'nın yerel para ve yuan kullanmaya başlarken, benzer şekilde Suudi Arabistan da Çin’e petrol ihracatını yine Yuan'la yapmayı planlıyor. Öte yandan Bangladeş Rus nükleer santralinin 318 milyon dolarlık taksitini Çin'in para birimi yuan cinsinden ödeyeceğini açıkladı.

YELLEN DOLARIN STATÜSÜNDE DÜŞÜŞ BEKLİYOR
Bu gelişmeler sonrası "ABD doları tahtından mı oluyor?" tartışmasını alevlendirirken ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçtiğimiz günlerde Kongre'de yaptığı konuşmada , ABD dolarının rezerv para birimi statüsünün kademeli bir düşüş yaşayabileceği görüşünü dile getirdi.

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 94
  • ANALİZBAKIŞ 10 ay önce Şikayet Et
    Bizim için fark etmiyor, sizde yükselirken bizdede yükseliyor, sizde düşerken bizde ylne yükseliyor.
    Cevapla
  • Nurgül 10 ay önce Şikayet Et
    Bizim Türkler almayı bırakmaz dolara Amerikalılardan daha çok sahip çıkıyorlar herkesin doları var ülkede kimse düşsün istemiyor
    Cevapla
  • Altınları Çekmeli 10 ay önce Şikayet Et
    Bricse çine hayır diyen abd aparatlarına inanmayın. 2 asırdır tüm dünyayı para babaları ve ingiltere abd sömürüyor. En açık örneği hindistan. para basma imtiyazı ingilize verilmiş bastığı kağıtla iliğine kadar sömürmüş. Abd çin ve rusya için In god we trust soğuk savaş mottosunu yazmış Tüm dünyada mb ları milli olan var mı. Abddeki altın stokunu bilen var mı. Kasa boş boş.tüm ülkeler
    Cevapla
  • Ömer 10 ay önce Şikayet Et
    Hadi oradan dinsiz çinli pul parası RMB=Yuan=BRICS ile kendi batık ekonomisini kurtarma derdinde! Internet diye bir teknoloji var Google ile [[Central Bank Gold Holdings]] ara ve gör! World Gold Council dataları var! Dinsiz çinlinin doğru dürüst altın gümüş...reservi bile yok bizi karşılıksız çin pul parası BRICS ile kazıklayacak satın alacak!
    Cevapla
  • asiye 10 ay önce Şikayet Et
    sömürgeci liberaller dünya ülkelerini çin ile korkutuyor. ama çin ve brics teki diğer ülkeler, hiç birisi zalim abd kadar sömürgeci olmaz.
    Cevapla
  • Uyanık ol 10 ay önce Şikayet Et
    Bizim sivri zekalılar dinsiz çinlinin kucağına oturup kuklası olmak için adeta can atıyorlar! BRICS demek Çinin kölesi olmak demektir! Komunist Çin öğrenmek isteyenler youtube "Serpentza" Lei's real talk" , "China uncensored"China insights" arayıp izleyin bu dinsizlerin her şeyleri yalan ve sahte.Uyanık olun bu dinsizlerin kuklası ve Çinlinin kulanışlı aptallı olma!
    Cevapla
  • AB ve Avro Evet(X) 10 ay önce Şikayet Et
    Bizim T.C. olarak 451 Milyon AB nüfüsü katılmamız bizim için daha cazip daha mantıklı zaten ihracat büyük bölümü AB ye gidiyor! ÇIN ile BRICS Ile kendi ekonomisini kurtarma derdinde! Dinsiz Çinlinin T.C. umrunda değil! BRICS in 3.27 Milyar nüfüs ile ve aç Çinlisiyle bizi yiyecek ekmek kalmaz perişan olursunuz!
    Cevapla
  • Çine Güvenmiyoruz! 10 ay önce Şikayet Et
    Çinlinin propagandası dezenformasyonu yalan bilgilendirmesi sadece T.C. etki alanıyla sınırlı değil (kalmıyor) ayni şekilde AB Birliğine de rahat bırakmıyor google (Disinformation EU responses to the threat of foreign manupulation) ve (China,s Disimformation Campaimg in Italy) Çin bizi T.C. halkını anti-AB batı anti -NATO polemiği ve anti-semitzm ile batıya karşı kışkırtıyor!
    Cevapla
  • Kamil 10 ay önce Şikayet Et
    AB , üye yapmam diyor , Alman Dış İşleri Bakanı Baerbock önce Yunanistan'a uğruyor , sonra Türkiye'ye gelip ahkam kesiyor , Kendimizi AB üyesi ilan edip , Alman'ın , Fransız'ın , Kuzey Avrupalı'nın tafrasına mı katlanacağız . Kendi içlerinde bile birbirlerinin huyunu iyi biliyorlar , Brexit , İtal - exit , Pol- exit boşuna değil .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle