Ev sahibi ve kiracılar dikkat: 1 Eylül'de yen dönem başlıyor

Kiracı ve mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde önemli bir rol oynaması beklenen arabuluculuk sistemi 1 Eylül'de devreye girecek.

GİRİŞ 19.06.2023 09:20 GÜNCELLEME 19.06.2023 13:36
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz sene kiralarda yaşanan aşırı artışlar, kiracı ve ev sahiplerini büyük endişeye sevk etmiş ve ortaya çıkan durum kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Yapılan düzenlemeyle kira artışlarına yüzde 25 zam sınırı getirilirken, bu sınırın bitimine sayılı günler kala gözler hükümetin üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeye çevrildi.

PİYASA RAYİCİNİN ÜZERİNDE KİRA İSTEYENLERE HAPİS CEZASI

Hükümet yetkilileri son haftalarda yaptıkları açıklamalarda kira artış sınırında sürenin uzatılacağını söyledi. Ancak düzenleme yasalaşmadığı için uygulama için yeni tarih ve zam oranı henüz netleşmedi. Ayrıca kira düzenlemesi ile sadece zam oranı değil daha sert yaptırımlar da planlanıyor. Evini piyasa rayicinin üzerinde fahiş fiyata kiraya veren ev sahiplerinin 1-3 yıl hapisle yargılanması da bekleniyor.

SINIRLAMA NEDENİYLE MAĞDUR OLDUKLARINI İFADE EDİYORLAR

Yeni düzenleme ile merak edilen bir başka konu da ev sahiplerinin durumu. Özellikle kira geliri ile geçinen, ya da evini kiraya verip başka bir evde kiracı olanlar sınırlama nedeniyle mağdur olduklarını, her iki tarafın korunması gerektiğini belirtiyor.

ARABULUCULUK DÜZENLEMESİ 1 EYLÜL'DE DEVREYE GİRECEK

Kiracı ve mülk sahipleri için arabuluculuk sistemi de yakında devreye girecek. Son yıllarda hızla artan kira bedelleri ev sahibi-kiracı ilişkilerinde büyük sorunlara yol açtı. Zam konusunda anlaşamayanlar, tahliye isteyenler mahkemenin yolunu tuttu. Yığılan taleplerle dava yükü artarken, sonuç için öngörülen süreler 3 yıla ulaştı. İşte bu sorunun çözümü için yapılan arabuluculuk düzenlemesi 1 Eylül'de devreye girecek.

ANLAŞMA SAĞLANMAZSA DAVA YOLUNA GİDİLECEK

Bu tarihten sonra bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak. Arabulucu ile tarafların anlaşamaması halinde dava yoluna gidilecek.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 22
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    %25 dedikleri icin kiralar uçuyor adam zam yapamiycam diye yuksekten ilan veriyor serbest biraksa piyasayi kendi yolunu bulcak. Bir cok tanidigim var 5 bin kiram var ne ev alicam altin daha iyi dolar getirisi daha iyi diye ev almiyor. Evler olmus 2 milyon en kotu ev adam 5 binden mi versin kiraya koylerde insan kalmadi
    Cevapla
  • misafir 10 ay önce Şikayet Et
    1100 tl Kira alıyorum %25 artirip 1400 tl Kira alacağım a Ekim boş dursun ondan iyi. hiç olmazsa eskimez..
    Cevapla
  • ebabil 65 10 ay önce Şikayet Et
    devletimiz bu kanunu uygularsa helal olsun
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Kardeşim her iki tarafta da çirkef (kiracı ve ev sahibi) var. Kim kimi ezebilirse. Her iki taraf da düşünülmeli. İnsanların on evi olabilir ama bir haksızlık olmadığı sürece. Adamın hakkı yapacak bir şey yok
    Cevapla
  • Zambak 11 ay önce Şikayet Et
    Enflasyon yüzde 60 mı , en az yüzde 160 yanlış yazdınız herhalde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle