Bakan Mehmet Şimşek TÜSİAD yönetimiyle görüştü! İlk açıklama geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) yönetimiyle bir araya geldi. Görüşme sonrası TÜSİAD'tan ilk açıklama geldi.

GİRİŞ 16.06.2023 11:41 GÜNCELLEME 16.06.2023 17:20
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD yönetimiyle bir araya geldi.

Reuters'ın haberine göre, görüşmede TÜSİAD üyeleri ekonomide son dönem ve atılması gereken adımlarla ilgili sunum yaptı.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, "Çok açık ve samimi bir toplantı gerçekleştirdik. Türkiye ekonomisi ikiz açık yaşıyor ancak sorunlarımız çözümsüz değil" şeklinde konuştu.

"HIZLI BÜYÜME TRENDİNE GİRECEĞİNİ TEMENNİ EDİYORUZ"

Politika faizlerinin düşüklüğüne rağmen yatırımların Türkiye'ye gelmediğine dikkat çeken Özilhan, "Yeni ekonomi yönetimi ile ekonomik istikrarın kısa sürede temin edilmesi ve ekonominin hızlı bir büyüme trendine girmesini temenni ediyoruz. Merkez Bankası başta olmak üzere piyasalara güven veren atamaların yapılması ve hayata geçirilecek yeni reformlarla birlikte bu büyümenin gerçekleşebilecek adımlarının atılabileceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"YATIRIMLARIN YENİDEN CANLANMASI GEREKİYOR"

Türkiye'de girişimci sayısının çok yüksek olduğunu vurgulayan Tuncay Özilhan, "Böyle rekabet ortamı gelişkin, iş yapması güçlü ülkelerde piyasaya müdahaleci yönetim sonuç vermiyor. Zaten Türkiye’de hiçbir zaman Çin’de, Sovyetler Birliği’nde olduğu gibi sürekli ve ekonominin her alanına yayılan bir devletçi ekonomi modeli görülmedi. Piyasa modelinde devlet piyasa dengelerini şekillendirmek için selektif olarak müdahale etmez ancak sektöre yön verecek verileri derler, analizler yapar, piyasa aksaklıklarının önüne geçecek uygulamalar yapar ancak piyasa arz ve talep doğrultusunda belirlenir. Maliye politikaları, sosyal politikalar, üretim ve dış ticaret politikaları kullanılır. Alınacak bu önlemler ile yatırımları yeniden canlandırmamız gerekiyor" açıklamasını yaptı.

"CARİ AÇIĞI AZALTMANIN YÖNTEMİ TL'NİN GÜÇLENMESİ DEĞİL"

TL'nin değer kazanmasının tek başına cari açığı düşürmeye yetmeyeceğini vurgulayan TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, "Hem cari açığı azaltmanın hem de enflasyonla mücadelenin en büyük çözümü üretim ve tasarruf artışıdır. Bunu artırmadan tüketimi artırmanın cari açığı da artırdığı gözlemlenmiştir. Daha fazla üretmeli ve yatırım yapmalıyız. Üretimi ve yatırımı artırmak için öncelikle makroekonomik istikrarı sağlamak gerekiyor. Makroekonomik istikrarı sağlayarak, enflasyonla mücadeleyi güçlendirmek gerekiyor. Ancak enflasyonla mücadele TL’ye değer kazandırmaktan geçmiyor. TL değer kazandıkça dış ticaret açığı artıyor ve ihracat olumsuz etkileniyor. TL’de ortaya çıkması muhtemel değerlenmenin önünü almak, dövizi piyasada bırakmak yerine zaten zayıflamış olan Merkez Bankası rezervlerini tahkik etmekten geçiyor" dedi.

"GÜMRÜK BİRLİĞİ MÜZAKERELERİNE BAŞLANMALI"

Özel sektörün müzakereleri beklediğinin vurgusunu yapan Tuncay Özilhan şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’nin küresel politikalarda hani konumda yer alacağı o ülkenin ekonomik politikasını da belirler. Hem bölge ülkeleriyle hem de küresel güçlerle ilişkiler buna göre belirlenmeli. Avrupa’nın dijital ve yeni dönüşüm projelerinin dışında kalmayı düşünemeyiz. Özel sektörümüzün ısrarla beklediği gümrük birliğinin düzenlenmesi için müzakerelerin önünü bir an önce açabiliriz diye düşünüyoruz. Uluslararası kabul gören sınanmış politikaları kararlılıkla uygulayarak bugünleri el birliğiyle aşacağımıza inanıyoruz."

BAKAN ŞİMŞEK, TBB YÖNETİMİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bankalar Birliği toplantısının ardından gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

Şimşek, "İş alemi, finans sektörüyle, sendikalarımızla bütün kesimlerle istişare edeceğiz. Ülkemizin yatırım, istihdam, ihracat, üretim noktasında güçlü bir şekilde refah artışını sağlayacak modelle yolumuza devam edeceğiz. İstişari bir toplantı. Türkiye ekonomisi ve Bankacılık sektörünü konuştuk" dedi.

Bakan Şimşek'in mevcut görevine getirilmesinden sonra Merkez Bankası Başkanlığı'na ABD'de "Müthiş Türk Kızı" lakabıyla tanınan Hafize Gaye Erkan atanmıştı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 106
  • Kurd 10 ay önce Şikayet Et
    Zenginlik millete inmeden öyle ağanın paşanın malının artması ülkeyi kalkındırmaz benim görüşüm.tabiki zenginin malıda korunsun ama millet için çözümler bulununca büyüme olur.ekonomi her alanı etkiliyor
    Cevapla
  • aslan 10 ay önce Şikayet Et
    kürd kardeşime katılıyorum zekat müessesesinin toplumda etkin hhale getirilmesi lazım
    Cevapla
  • @Kurd cevap 10 ay önce Şikayet Et
    Bak kardeşim asıl sorunumuz eğitimsizlik düzgün yeterli mesleki eğitim sistemi yeterli kalifeli işçi kaynağı olmaması; Bunun en son örneği Hatay ve Kahramammaraş üsü depremde yaşadık binalar karton gibi yıkıldı T.C. kaliteli meslek eğitim sistemine geçilmesi gerek! Birde bağımsız sendikalar güçlenmesi gerekir. Adaletli kazanç gerek ama parayı zenginden alıp fakire vermek çözüm değil.
    Cevapla
  • Bu memleket Bizim 10 ay önce Şikayet Et
    Bunlara bir de devlet yardımı altında ödeme yaparsınız. Rahatlarlar. Nasılsa sizin cebimizden bir s3y çıkmayacak. Tepelerine binmeden adam olmazlar. Kendi konuları olmadığı halde başka mezralarda konuşurlar. Kendilerinin ne olduğunu kabul etmiş grup işte. Lezzo takimi
    Cevapla
  • Talip önver 10 ay önce Şikayet Et
    Gitmisken TUSIAD a soykeseydi,yabanci mihraklarin sozculugunu yapmasinlar,yalniz dertleri TURKIYE olsun...
    Cevapla
  • Kamil 10 ay önce Şikayet Et
    ASEAN'ın itici gücü Malezya bile , Dolar'a alternatif rezerv para arayışındadır . Onlarda Suudi Arabistan gibi ticaretini ¥ Çin Yuanı ile yapmaktadır . ASEAN , Çin olmaksızın rezerv para ortaya çıkaramamaktadır .
    Cevapla
  • Çine Güvenilmez 10 ay önce Şikayet Et
    Çin liderliğindeki BRICS in kuracak olduğu para biriminin karşılığı yok= Fiat Money Çinlinin doğru dürüst altın rezervleri bile yok! Oysaki ABD Dollar 8133 Ton altın rezervi var Avrupa Birliği Merkez Bankların altın rezervleri 10426 Ton Sen doğru dürüst karşılığı olmayan para birimi BRICS le bizi satın alacaksın kazık atacaksın ABD $ In god we trust yazar=Bizde yüce Yaradana güveniyoruz!
    Cevapla
  • Stratejik Analiz 10 ay önce Şikayet Et
    Dünyada şuanda stratejik rekabet var Batı ABD NATO ve Müttefikleri ve Çin kulübü BRICS ve ŞiÖ ve Müttefikleri iki sistem rekabet içinde! Batılı ve ABD şirketler çinin dünya üzerinde kurmak istediği kurduğu hegomanyadan ve yeni Çin merkezlli global para sisteminden çok rahatsız! Bizler T.C. demokrasisi olarak batıyı yönelmemiz gerek çinden kaçan yatırım ve fabrikaları T.C. çekelim!
    Cevapla
  • Fikret 10 ay önce Şikayet Et
    Aynen çok doğru bir tespit bu konuda Vietnam ve Hindistan çok zeki davrandı ve çinden nice şirketleri kendi ülkelerine çekti ve yönlendirdi. Birde Davos ta Hindistan büyük bir ekonomik uzman ekibi ile katıldı! Batı AB ile sürekli kavga etmeyi bırakıp diplomatik olalım! Bu çinlinin BRICS sinden bize hayır gelmez! Her şeyleri yalan ve sahte komunist Çinliden! Rotamız AB olması gerek!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle