Son dakika... Türkiye'den ses getirecek hamle: Gabar'ın 5 katı büyüklüğünde! Yeni adres...

Cudi ve Gabar'da keşfedilen petrol rezervlerinin ardından Türkiye'den ses getirecek bir hamle daha geldi... Kato Dağı'ndaki yeni keşif çalışmaları başladı. Gelen ilk bilgilere göre; bölgede Gabar'ın 5 katı rezerv olduğu belirtiliyor.

Son dakika... Türkiye'den ses getirecek hamle: Gabar'ın 5 katı büyüklüğünde! Yeni adres...
Son dakika... Türkiye'den ses getirecek hamle: Gabar'ın 5 katı büyüklüğünde! Yeni adres...
GİRİŞ 16.06.2023 07:41 GÜNCELLEME 16.06.2023 07:53
Bu Habere 158 Yorum Yapılmış

Türkiye'de yaklaşık 40 yıldır yaşanan terör olayları nedeniyle zengin yeraltı kaynakları kullanılmayan Güneydoğu Bölgesi, son dönemdeki petrol keşifleriyle dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın peş peşe müjdesini verdiği Gabar Dağı ve Cudi Dağı'nda keşfedilen petrol rezervlerinden günlük petrol üretimi 15 bin varile ulaşırken yeni rezerv alanları için de çalışmalar sürüyor.

Irak ve Suriye'ye sınırı olan Şırnak, yapılan petrol keşifleri ile Ortadoğu'nun en önemli petrol yataklarının üssü olmaya emin adımlarla ilerliyor. Yetkililer, Şırnak'ın altının petrol denizi olduğunu belirtiyor.

Kısa süre önce Gabar'da, ardından Cudi Dağı'nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler bölgenin diğer noktalarına çevrildi.

ARAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı'nda da petrol aramalarına başlandı. Şırnak ve Hakkâri sınırında yer alan Kato Dağı'nda farklı noktalarda petrol aranırken, Bestler Dereler bölgesinde de ön çalışmalar yapıldığı öğrenildi.

Bestler Dereler ve Kato Dağı bölgelerinde, Gabar'daki rezervin 5 katı petrol olduğu tahmin ediliyor. Gabar ve Cudi'de Şehit Yüzbaşı Esma Çevik ile Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın petrol sahalarında her geçen gün çıkarılan petrolün de miktarı artırıyor.

Arap petrolü kalitesindeki Gabar-Cudi'de 5 bin varil olan iki kuyudaki günlük çıkarılan petrol 15 bin varil civarına ulaştı. Aybüke Yalçın petrol sahasında ikinci kuyu da açılırken, bu kuyudan da aynı kalitede ve rezervi yüksek petrol olduğu ifade edildi.

ŞIRNAK'A RAFİNERİ TALEBİ

Bölgenin zenginleşmesine yol açması ve Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlaması hedeflenen petrolün işlenmesi amacıyla Şırnaklılar, Batman'da olduğu gibi dev rafineri kurulmasını istiyor.

Şırnak Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ESOB) Başkanı Heşar Haşimoğlu, "Şırnak Gabar'da çıkarılan petrol hem ilimiz hem bölgemiz hem de ülkemiz için son derece önemlidir. Yıllarca terörle anılan ilimizde artık ekonomi, istihdam ve yatırımlar konuşulmaya başladı. Bu yeni gelişmeler hem sanayi hem de ulaştırma sektöründe bulunan esnafımız için son derece önemli. Ayrıca ilimizde TPAO Bölge Müdürlüğü'nün kurulması, teşkilatımızı ve vatandaşlarımızı memnun etmiş olup yakın zamanda ilimize petrol rafinerisinin kurulacağının müjdesini alacağımızı umut ediyorum" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 158
  • Gakkoşş 10 ay önce Şikayet Et
    Şöyle 200 mikyar varil filan çıkıverse ne âlâ olur
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    onların yüzü nasıl kızarsın hainler zaten
    Cevapla
  • mustafa 10 ay önce Şikayet Et
    Bu tür haberleri küçümseyenler, karalayanlar, günü geldiğinde bunların nimetlerinden siz de faydalanacaksınız. Yüzünüz kıracak mı acaba. Yoksa dedeniz KK gibi pişkinlik yapmaya devam mı edeceksiniz.
    Cevapla
  • mustafa 10 ay önce Şikayet Et
    Bu sefer tamam İnşallah.
    Cevapla
  • Rektör 10 ay önce Şikayet Et
    Rabbım büyüksün Sükürler olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle