Yeni dönemin ilk ekonomi zirvesi yapıldı! İlk açıklama geldi

Yeni dönemin ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı sonrası konuşan Yılmaz, "Enflasyonla mücadelede etkin ve kararlı adımlar atacağız" dedi

GİRİŞ 15.06.2023 13:52 GÜNCELLEME 15.06.2023 14:07
Bu Habere 123 Yorum Yapılmış

Yeni dönemin ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da katıldı.

Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri de toplantıda yer aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 'Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na ilişkin konuştu. Yılmaz, açıklamasında, serbest piyasa kuralları içinde rekabet gücünün artırılacağı sinyali vererek, enflasyonla etkin mücadele mesajı verdi ve Orta Vadeli Programın eylül ayında açıklanacağının belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "İstikrar ve güven içinde güçlü liderlik, tutarlı politika setiyle zorlukları aşacağız. Enflasyonla mücadele konusunda etkin ve kararlı adımlar atacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

Toplantıda ilgili kurumların sunumları sonrasında makro ekonomik görünüm ile bütçe detaylı değerlendirildi. Temel politika dökümanları konusunda çalışmalar gözden geçirilmiştir. EKK'nın yeni döneme ilişkin esasları istişare edilmiştir.

Serbest piyasa kuralları içinde ekonomimizin rekabet gücü ve verimliliğini artırmaya kararlılıkla devam edeceğiz. İstikrar ve güven içinde büyümek, büyümenin nimetlerini adaletle paylaşmak temel amaçtır. Yatırım istihdam üretim ihracat hedeflerimizi gerçekleştirirken cari açığı bir engel olmaktan çıkarmaya kararlıyız. Teknolojik atılımları devam ettirecek, ihracat ve turizm gelirlerimizi artıracağız.

İstikrar ve güven içinde güçlü liderlik, tutarlı politika setiyle zorlukları aşacağız.

“ENFLASYONLA MÜCADELE KONUSUNDA ETKİN VE KARARLI ADIMLAR ATACAĞIZ”

Enflasyonla mücadele konusunda etkin ve kararlı adımlar atacağız. 12. kalkınma planını ekim ayında Meclis'e sunmaya planlıyoruz.

Eylül'de Orta Vadeli Program (OVP) ile kamu politikaları ve uygulamalarını gözden geçirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz.

Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ekonomik yapımızı güçlendireceğiz. Mali alanımızı sosyal harcamalar ve nitelikli yatırımlar için kullanacağız.

"ORTAK AKILLA HAREKET EDECEĞİZ"

İlgili taraflarla istişare içinde ortak akılla hareket edecek, akademi ve sektörlerdeki diğer paydaşların katkı vereceği şekilde hızlı ve etkin çalışma imkanlarından yararlanarak yolumuza devam edeceğiz

Yılmaz ayrıca, "Eylülde paylaşacağımız Orta Vadeli Programla kamu politikaları ve uygulamalarını gözden geçirecek, kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz." açıklamasında da bulundu.

EKONOMİDE YENİ DÖNEMİN ŞİFRELERİ

KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşü Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik asgari ücret ve faiz açıklamaları geldi. Erdoğan, yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası Başkanı hakkında da çarpıcı mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de şüphesiz ki ekonomi her zamanki o güçlendirme beklentisini yine aynen devam ettiriyor. Yani burada ekonomiyi bir kenara koyalım diyemezsiniz. Her ülkenin ilk işi ekonomidir. Ve burada da atılacak olan adımda, özellikle gerek Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki görevi gerek Merkez Bankasındaki değişiklik gerek BDDK’da attığımız adım, bütün bunlarla beraber ekonomiyle ilgisi olan Bakanlarımız yani Ticaret Bakanımızdan Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, savunma sanayiine varıncaya kadar hepsi bu işle ilgili. Tabii ulaştırma önem arz ediyor. Gıda, tarım, hayvancılık en önemli adımlardan bir tanesi. Çünkü onun üzerinden de bizi vurmaya kalkıyorlar. Biz bunlara prim vermeden altyapı ve üstyapıda bütün çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konularla ilgili olarak bir taraftan da tabii finans sektörümüzü güçlendirmenin gayreti içerisinde olacağız.

Finans sektöründe kaynak arayışlarını devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Bizim bankalar noktasında sıkıntımız yok. Bizim bankacılık sektörümüz zaten güçlüdür. Fakat bütün mesele şimdi finans yönetimini daha güçlü hale getirelim ve finans yönetimini güçlü hale getirmek suretiyle bir defa enflasyondaki düşüşü de daha aşağı indirelim...

"AYNI DÜŞÜNCEDEYİM VE BU ŞEKİLDE BUNU BAŞARABİLİRİZ DİYE İNANIYORUM"

Tabii bazı arkadaşlar “Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor” gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, “hayırlı olsun” dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik. Bunu neye dayanarak söylüyoruz? Biliyorsunuz Başbakanlığım döneminde biz (enflasyonu) tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6’ydı, enflasyon da 6,2’ydi. O zaman yine tabii bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız. Biz o zaman “düşük faiz, düşük enflasyon” teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum.

"İŞÇİMİZ RAHAT OLSUN, HUZURLU OLSUN"

Asgari ücret konusuna gelince... Asgari ücret noktasında da biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücrette de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda çalışmalar yapılıyor, bir an önce de inşallah kararı vereceğiz. Memur maaşlarına ilişkin adım da zaten temmuz ayındaki görüşmelerde atılacak.

Hafize hanımı Mehmet Bey tanıyordu ve kendisi bu teklifi bana getirdi. Biliyorsunuz ben kadro hareketine inanırım. Yani ben bir göreve geldim; ne yapıyorum, kadromla geliyorum; yani Bakan arkadaşlarımı seçiyorum, inceliyorum ve bununla da kalmıyorum, farklı bazı isimler varsa bunlar üzerinde de çalışmalar yürütüyorum ve buna göre de kabinemi oluşturuyorum. Bu kabineyi oluştururken şu anda benim bütün Bakan arkadaşlarım kendi Bakan Yardımcılarını benim önüme getirmişlerdir ve o Bakan Yardımcılarını ben kendilerinden aldıktan sonra ayrıca istihbaratla da onlar üzerinde bir çalışma yapmışımdır. Nasıldır, ne var ne yok filan... Ve aynı şekilde yurt içinde, yurt dışında... Eğer yurt dışındaysa orada da kimdir, nedir, nasıl birisidir” bütün bunların hepsini soruşturuyoruz. Tabii maalesef çok garip ataklar var. Bu ataklarda da bakıyorsunuz, aman ya Rabbi neler uyduruyorlar neler... Biz tabii artık yani iğnenin deliğinden çok geçtik, bunları pek yutmuyoruz ama çalışıyoruz, ediyoruz. Ve bu kardeşimizin de başarılarını bizlere ilettiler, söylediler. Yani Goldman Sachs’tan tut da oradaki bankacılık, finans sektöründeki çalışmalarına varıncaya kadar bu durumları söylediler. Ve Merkez Bankası’nda bir de bayan yöneticimiz olsun diye düşündük. Bu adımı hayırlısıyla attık. Tabii kendisine de gerekli olan beklentilerimizi söyledik. Ve inşallah bu adımlarla birlikte de gerek Hazine ve Maliye Bakanımız gerek Merkez Bankası Başkanımız bizi mahcup etmeyecekler ve hayırlısıyla güzel neticeleri de alacağız diye düşünüyorum.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 123
  • Arkadaş 10 ay önce Şikayet Et
    Köylerden göçü önlemek lazim çünkü tarlayı, takımı, tapanı, traktörü, ineği, tanayı, davarı, sığırı, soğanı, sarïmsağı, dometesi, büberi, elmayı, armudu, bırakan sehirlere hucum edince kiralar ve evler pahalandi tüketim malları pahalandı. sen aga ben aga bu sütü kim saga.
    Cevapla
  • Toprak 10 ay önce Şikayet Et
    Gelire göre Vergiler cok sıkı takip edilmeli denetlenmeli
    Cevapla
  • Depremzedeler 10 ay önce Şikayet Et
    Öncelik ev kiraları ve hiç konutu olmayan vatandaşın konuta erişimi olmalı saygılarımızla
    Cevapla
  • Doğru söz 10 ay önce Şikayet Et
    Ya kardeşim konuşmayım diyorum ben yarım aklımla doların yükselmesini durdurun otomatik olarak zamlar durur elin gavur abd enflasyon düşüklüğü petrolde geldi bizdede yavan yaptı buda doların yüksek olmasından
    Cevapla
  • Stratejik Analìz 10 ay önce Şikayet Et
    Dümya şuanda stratejik rekabet var Batı ABD NATO ve Müttefikleri ve Çin kulübü BRICS ve ŞiÖ ve Müttefikleri iki sistem rekabet içinde! Batılı ve ABD şirketler çinin dünya üzerinde kurmak istediği kurduğu hegomanyadan ve yeni Çin merkezlli global para sisteminden çok rahatsız! Bizler T.C. demokrasisi olarak batıyı yönelmemiz gerek çinden kaçan yatırım ve fabrikaları T.C. çekelim!
    Cevapla
  • Fikret 10 ay önce Şikayet Et
    Aynen çok doğru bir tespit bu konuda Hindistan hükümeti & Vietnam çok zeki davrandı ve nice şirketleri kendi ülkelerine çekti ve yönlendirdi. Birde Davos ta Hindistan büyük bir ekinomik uzman ekib ile katıldı! Batı AB ile sürekli kavga etmeyi bırakıp diplomatik olalım!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle