Türkiye devreye aldı! Petrol ve gazın tahtını sallayacak

Türkiye'de yaklaşık 50 ilde aktif 3 bin 983 rüzgar türbini elektrik üretimine katkı sağlarken, mayıs sonu itibarıyla karasal rüzgar enerjisi kurulu gücü 11 bin 456 megavata ulaştı.

Türkiye devreye aldı! Petrol ve gazın tahtını sallayacak
Türkiye devreye aldı! Petrol ve gazın tahtını sallayacak
GİRİŞ 14.06.2023 12:48 GÜNCELLEME 14.06.2023 12:48
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerinden edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin kara ve denizde toplam 150 bin megavat seviyesinde rüzgar enerjisi potansiyeli bulunuyor.

Türkiye, son 10 yılda işletmeye alınan ve mayıs sonu itibarıyla 11 bin 456 megavata ulaşan rüzgar enerjisi kurulu gücüyle karasal rüzgar potansiyelinin yüzde 10'unu kullanabiliyor.

Yaklaşık 50 ilde aktif 3 bin 983 rüzgar enerjisi kurulu gücüyle Türkiye, geçen yıl ürettiği toplam elektriğin yaklaşık yüzde 11'ini rüzgar santrallerinden karşıladı.

PETROL VE GAZIN TAHTINI SALLAYACAK

Gelişen yeni rüzgar türbinleri ile büyüyen kanatlar, yükselen kuleler ve gücü artan jeneratör teknolojileriyle Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelinin de artacağı öngörülüyor.

Türkiye'de mevcut durumda rüzgar yatırımlarının temas ettiği imalat sanayisi, inşaat, işletme, lojistik, bakım ve onarım, rüzgar mühendisliği, danışmanlık, proje geliştirme gibi doğrudan ilgili alanlarında yaklaşık 25 bin kişi çalışıyor.

Rüzgar enerjisi ekipmanı üretiminde Avrupa'da 5. sırada bulunan Türkiye'den 100'den fazla firmanın katkısıyla 6 kıtada 45 ülkeye rüzgar türbini ve aksamı ihraç ediliyor.

Bu sanayi kolunun cirosunun 1 milyar doları aştığı ve son yıllarda şirketlerin ekipman üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini ihraç ettiği ifade ediliyor.

"DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN YATIRIM GEREKİYOR"

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, özellikle karasal rüzgar enerjisinde Türkiye'nin tüm bölgelerinde üretim potansiyeline sahip alanların bulunduğunu söyledi.

Deniz üstü rüzgar enerjisinde ise Ege, Marmara ve Karadeniz'in öne çıktığını ifade eden Erden, "Bu alanlarda önce sabit temelli, sonraki yıllarda da yüzer platformlarda kurulacak deniz üstü rüzgar yatırım alanların değerlendirilmesi için yatırımlara ihtiyaç bulunuyor. Türkiye'deki rüzgar santrallerinin büyük kısmını lisanslı, fakat özellikle son dönemde lisanssız, yani öz tüketim amaçlı, rüzgar santrali başvuruları ve kurulumları konusunda önemli gelişmeler görülüyor." diye konuştu.

Erden, son dönemde tahsis edilen depolamalı rüzgar kapasitelerinin yaklaşık 20 bin megavata ulaşmasını beklediklerini, yapılan çalışmalarla kapasitenin hızla artacağını ifade etti.

Lisanssız ve depolamalı rüzgar projeleriyle toplamda 40 bin megavatı aşabilecek proje portföyüne ulaşılacağını dile getiren Erden, şunları kaydetti:

"2023'ün ilk 3 ayında gerçekleştirilen oldukça düşük rüzgar yatırımları nedeniyle de bir alarm zili çalmayı görev biliyoruz. Bu yavaşlamaya sebep olan unsurların hızla çözülmesi ile oluşan yeni rüzgar portföyünün hızlı biçimde devreye alınması hedef olmalıdır. Bu sayede hem elektrik fiyatları hem de enerji arz güvenliği açısından olumlu katkılar daha da artarak devam edecektir. Yatırım noktasında yeniden devreye alınan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması düzenlemesinden dolayı memnuniyet duyuyoruz."

Erden, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın vurguladığı en önemli konulardan birinin "2053 Net-Zero Emisyon" hedefi olduğunu anımsatarak, "Ulusal Enerji Planı dahilinde Türkiye'de uzun vadeli emisyon azaltımı ve enerji arz güvenliği hedeflerine ulaşmak için yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin hızla artırılması çalışmaları devam ediyor." dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Y.Y. 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet GES ve RES fonu kursun isteyen vatandaştan para toplasın devlet kendi kursun ve 20 yıl dolar üzerinden vatandaşa ödesin niye hep zenginler kazanıyor.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ve hatta kac tl olursa olsun yatirim yapabilsin insanlar. Hatta her ay kucuk miktarlarda bile alabilsin. Cok mantikli kardesim.
    Cevapla
  • enerji uzmanı 1 yıl önce Şikayet Et
    ges res ve hes lerden üretilen elektrik sadece lisans sahiplerini zengin ediyor. yenilenebilir enerji arttıkça elektrik fiyatlarıda arttı. yenilenebilir enerji satan kişiler dolar milyoneri oldular. devlet buna neden sessiz. ebdk yı göreve çağırıyoruz.
    Cevapla
  • cahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüketiciye uygun verilmiyor neden petrol ve Gaz la üretilenden daha ucuz verilmiyor
    Cevapla
  • somers 1 yıl önce Şikayet Et
    dolar üstünden özel sektörlere garanti verildiği için.... klasik yıllardır yapılan sözde yatırım ayağına bir kaç firma zenginleştirme
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Yenilenebilir enerji üretimi için devletin şirket kurup vatandaşları ortak etmesi en etkin teşvik yöntemidir. Böylelikle dar gelirlilerin de bütçesine katkı sağlanmış olacak, vatandaşlar kira yerine bu alana yönlendirilmiş olacak, bir taşla 3-5 kuş vurulmuş olacaktır. Yetkililere önerimdir.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Fransa gibi güneş verimi düşük bir ülke, otopark ruhsat başvurusuna çatısına güneş paneli kurma şartı getirmişken, bizde teşvik de zorlama da çok düşük
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle