Türk-iş Başkanı Ergün Atalay'dan asgari ücret açıklaması

Asgari ücret toplantısı öncesinde konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Önümüzü bir görelim. Geçen sene biliyorsunuz teklifi makul bulmayınca toplantıya gitmedik. İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz” açıklamasında bulundu.

GİRİŞ 13.06.2023 10:42 GÜNCELLEME 13.06.2023 10:42
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün asgari ücrete yapılacak zam ara zam oranını belirlemek üzere toplanıyor. 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise bütün ülkeyi ilgilendiren asgari ücretle ilgili ortaya farklı rakamlar atılsa da işçi kesimi hükümetin önereceği rakamı görmek istiyor. 

Asgari ücrete yapılacak düzenleme, 65 yaşlığı, işsizlik maaşı, staj ücreti, sosyal yardımlar, kıdem-ihbar tazminatları, iş göremezlik ödeneği, emzirme yardımını ve bütün iş kollarındaki ücretleri doğrudan etkiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki toplantıya; işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak. Bu toplantı, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ilk resmi asgari ücret toplantısı olacak.

1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Bir dizi toplantı sonucunda Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek yeni asgari ücret, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

Asgari ücretin belirlenmesinde genellikle resmi enflasyon oranları gözetilerek karar veriliyor ancak işçi temsilcileri enflasyon verilerinin yanında refah payı; açlık sınırı, yoksulluk sınırı gibi rakamların da gözetilmesini istiyor.

İşveren ise piyasadaki üretim ve rekabet koşulları açısından belirlenecek ücretin sürdürülebilir olmasını istiyor.

Şu anda asgari ücret; bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düşüldükten sonra net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş…

Kulislerde asgari ücretin bir işçi için net 11-12 bin TL aralığında olacağı konuşuluyor. Mevcut koşullarda bu rakamın üzerine çıkılmasının pek mümkün olmadığı belirtiliyor.

"İŞİMİZE GELMEYEN BİR RAKAM OLURSA YİNE GİTMEYİZ"

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret toplantısı öncesinde Habertürk'ten Bülent Aydemir'i sorularını yanıtladı.  Asgari ücret rakamına ilişkin henüz hükümet kanadının teklifini görmediklerini belirten Atalay, “Önümüzü bir görelim. Geçen sene biliyorsunuz teklifi makul bulmayınca toplantıya gitmedik. İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz” dedi.

"İHALE BANA KALIYOR, BÖYLE BİR SİSTEM YOK"

Türk-İş’e bağlı iş kollarında asgari ücretli olmadığını hatırlatan Atalay, “Daha önce dedik ki görüşmelere asgari ücretli biri katılsın. Yasal olarak muhatabımız sensin diyorlar. Henüz ortada bir rakam da yok. Ben şu aşamada hiç konuşmuyorum ama dönüp dolaşıp ihale bana kalıyor. Böyle bir sistem yok. Gidip görelim bakalım ne diyecekler. Onlardan ne gelecek? İlk toplantıda masaya ne getirecekler; görelim. Ona göre tavrımızı belirleriz” ifadelerini kullandı.

Türk-İş Başkanı Atalay, şu anki koşullarda mevcut asgari ücretin yaşanılır bir ücret olmadığını belirtirken, ücreti belirleme sürecinin yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı. Atalay, işverene de bu noktada bir çağrıda bulundu:

“Çalışana asgari ücretin üzerinde ücret ver. Elini tutan mı var?!”

KAYNAK: HABERTÜRK
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 104
  • Yalnız KURT 10 ay önce Şikayet Et
    Gaziantepde kiralar en düşük 4 bin TL tabi bula bilirsen asgari ücret le çalışan işçi nasıl geçinecek kiralar 4 bin 5 bin 6 bin 7 bine kadar çıkıyor gaziantep başını alıp gidiyor biran önce devlet bu gaziantebe el atması lazım millet geçinemiyorum en az asgari ücretin şu 13 bin TL olması lazım millettin geçinmesi için esnaflar asgari ücretin zam yapmasını bekliyor
    Cevapla
  • alparslan 10 ay önce Şikayet Et
    Memurlar işçilerden 10 bin fazla aliyor ezilen işçi oluyor memur yata yata maaş alıyor
    Cevapla
  • ahmet 10 ay önce Şikayet Et
    asgari ucret en dusuk kira x 3 olmali , yani kira asgari ücretin üçte birini geçmemeli yada Kira yardimi yapmali devlet , değilse erken seçim...
    Cevapla
  • Srcn 10 ay önce Şikayet Et
    Kafan mı güzel arkadaş :)
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Yapma yaaaa erken seçim ne alaka
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Yapma yaaaa erken seçim ne alaka
    Cevapla
  • Ahmet 10 ay önce Şikayet Et
    Eski türkiye yok arkadaşlar çalışanlar üniversite ve lise mezunu artık. memur maaşlarının aynısını talep ediyoruz.
    Cevapla
  • Adnan 10 ay önce Şikayet Et
    1984,ten beri asgari ücret uygulanıyor keşke daha öncede imf,ye,krizlere rağmen talep etseydiniz şimdi memur maaşını geçerdi
    Cevapla
  • osmanlı 10 ay önce Şikayet Et
    bu Türk iş ne iş yapar ne işe yarar senede bi asgari ücret toplantısı yapılıyor sendikalar ne için var kaç kişi çalışıyor ne iş yapıyorlar maaşları ne kadar bi açıklasalar bi açıklansın...........
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle