Kemeri devlet sıkacak: İşte ekonomi yönetiminin atacağı olası adımlar

Tasarruf dönemi başlıyor. Enflasyonla mücadelede acil olmayan projeler ertelenecek, araç sayısı azaltılacak. Personel harcamaları ve kırtasiye giderleri en aza düşürülecek. Enerji verimliliği artacak, teşvik ve yardımlar gözden geçirilecek.

GİRİŞ 10.06.2023 06:54 GÜNCELLEME 10.06.2023 08:49
Bu Habere 414 Yorum Yapılmış

Enflasyonla mücadelede hükümet de kamu da elini taşın altına koyacak. Hayata geçirilecek yeni adımlarla israfın önüne geçilecek, tasarruf yapılacak ve harcamalar ciddi derecede azaltılacak. İlk iş, acil olmayan projeler ertelenecek. Kamu kurumları tarafından yurt içinde ve yurt dışında hiçbir şekilde, hizmet binası, lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak veya kamulaştırılmayacak.

TOGG ÇÖZÜM OLACAK

Daha önce, kamu kurum ve kuruluşlarınca taşıt alımlarına "ihtiyaç zorunluluğu" getirilmişti. Acil ve zorunlu haller dışında her ne suretle olursa olsun yeni taşıt edinilmesine müsaade edilmemesi kararlaştırıldı. Kamuya taşıt alınması gereken durumlarda yabancı ve pahalı araçlar tercih edilmeyecek. Bunun yerine Togg alınması yoluna gidilecek. 2020'de kamu kurumlarında 113 bin civarında bulunurken, bu sayının 2023 sonuna kadar en az yüzde 20 oranında azaltılması planlanıyor.

PERSONEL SAYILARI GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Bir diğer düzenleme de kamu personellerine ilişkin harcamalarda yapılacak. Zorunlu hallerde yapılacak yurt dışı geçici görevlendirmeler, görevin süresi ve görevli sayısı en alt seviyede tutulacak. Ayrıca kurumlar, yurt dışı temsilciliklerinde görevlendireceği personel sayısını asgari seviyede tutacak. Öte yandan, kamu kurumlarının hizmet içi eğitim, konferans, seminer, çalıştay, sempozyum, toplantı, organizasyon ve benzeri faaliyetlerinin uzaktan yapılması esas alınacak. Kurumların mevcuttaki personel sayıları gözden geçirilecek.

HARCAMALARA FREN

Kamu kurumlarının haberleşme giderlerinde de frene basılacak. Faturalara daha önce getirilen üst limit gözden geçirilecek. Kağıt kullanımı en aza indirilecek. Rapor, bilgi notu ve benzeri dokümanların hazırlanması ve dağıtımı konusunda elektronik ortamın kullanımı daha da yaygınlaştırılacak.

DAVET DÜZENLENMEYECEK, HEDİYE VERİLMEYECEK

Tasarrufa gidilecek önemli alanlardan birini de temsil ve ağırlama olacak. Temsil ve ağırlama ödenekleri, zorunlu haller dışında kullanılmayacak. Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar hariç açılış, konferans, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek ve bunlara ilişkin ödeme yapılmayacak.

TEŞVİK VE YARDIMLAR KONTROL EDİLECEK

Ayrıca teşvik, destek ve sosyal yardım uygulamaları gözden geçirilecek ve etkin olmayan uygulamalar bitirilecek. İstihdam teşviklerinin etkinlikleri de masaya yatırılacak. Teşvik sisteminde sadeleştirmeye gidilerek, verimli olmayan teşvikler verilmesinin önüne geçilecek.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTACAK

Kamu kurumlarında enerji maliyetlerinin azaltılması için de harekete geçilmişti. Kamu alımlarında, enerji verimliliği yüksek projeler ile enerji kullanımı düşük olan ürünler tercih edilmeye başlanmıştı. Su kullanımında israfı önlemek amacıyla tasarruflu cihazlar tercih edilirken, yeşil alanların sulanmasında mümkün olduğunca şebeke suyu kullanılmamasına özen gösterilmişti. Enerji maliyetlerindeki son durum da yeniden ele alınacak. Yeni enerji yönetimi ile birlikte enerji verimliliği için başka neler yapılabileceği masaya yatırılacak.

YERLİ ÜRÜNLERE ÖNCELİK

Tüm bu tedbirler çerçevesinde, yeni dönemde alınacak mal ve ürünlerin yerli olmasına dikkat edilecek. Yerli ürünlerle üretimin önü açılırken, ithalata bağlı alımlar en alt seviyede tutulacak.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 414
  • Misafir Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Belediyeler deki soygun israf ne derseniz diyin durdurulsun bakın 5 yılda ne oluyor
    Cevapla
  • Ömer süvari 9 ay önce Şikayet Et
    Japonya gibi herkes mesaisini birsaat artırması ve devlete vermeli
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    1 n-milyon tl den fazla varlığı olanın varlığına devlet el koysun. Azıcık da zenginin canı yansın fukaranın mesaisine mi kaldın.
    Cevapla
  • Kul insan 9 ay önce Şikayet Et
    Belediye başkanlarına özel araca son. Herkes kendi aracı ile gitsinler. Hizmet için yapılan yakıt masrafı ödensin. Özel kullanmaya yakıt masrafı yok.
    Cevapla
  • Ufuk 9 ay önce Şikayet Et
    İtibardan tasarruf edelim .israfı onleyelim.multecileri gönderelim ekonomimiz rahatlar
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    Askeri Kışlalarda duş alma ve yemekhane bulaşığında kullanılan sıcak suyu , yazın güneşli günlerde mazot ve kömür ile değil , güneş panelleri ile ısıtılan sudan karşılanmalıdır .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle