Katar ve Türkiye arasında yeni ortaklık! Devlerin rekabet sahasına giriliyor

Türkiye, çip teknolojisinde de üst lige çıkmak için harekete geçti. Kritik teknoloji için Katar'la 60 milyon dolarlık ortak yatırım yapılacak.

GİRİŞ 09.06.2023 14:36 GÜNCELLEME 09.06.2023 16:06
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Türkiye çip teknolojisinde söz sahibi olmak için, Katar'la 60 milyon dolarlık ortak yatırım için düğmeye bastı. Katar makine tedarikinde, Türkiye ise bilgi birikimi ve insan kaynağı tarafında aktif rol oynayacak.

Türkiye, pandemiyle birlikte dünyada otomotiv başta olmak üzere birçok alanda teknolojik üretimi etkileyen "çip" teknolojisinde de üst lige çıkmak için düğmeye bastı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Katar'la birlikte çip teknolojisinde 60 milyon dolara yakın bir yatırım yapılacağını açıkladı. Katar tarafının büyük ölçüde makine tedariki kısmında, Türkiye'nin ise yoğunluklu olarak bilgi birikimi ve insan kaynağı tarafında olacağını kaydeden Kacır, yatırımın Türkiye'de yapılacağını dile getirdi. Kacır, bunun bir ilk adım olacağını dile getirdi.

SAVUNMADA ÇİP ÜRETİYORUZ

SABAH'a açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, çip konusunun "üretim" ve "tasarım" meselesi olduğuna değinerek, üretim konusunda somut hazırlıklar olduğunu söyledi. Mehmet Kacır, "Üretimde savunma sanayinde 250 nanometre çipler üretiyoruz, akıllı mühimmatların fotodedektör çiplerini Türkiye üretiyor. Ama şimdi onu 65 nanometreye kadar düşürmeye çalışacağız" diye konuştu.

MAKİNE TEDARİKİ KATAR'DAN

Çip üretimi konusunda Katar'la bir ortaklık kurulacağını açıklayan Kacır, "60 milyon dolara yakın bir yatırım yapacağız. Onlar büyük ölçüde işin makine tedarikini yapıyor. Bizim yoğunluklu olarak bilgi birikimiz ve insan kaynağımız olacak" diye konuştu. Kacır, yatırımın Türkiye'de yapılma iradesi olduğunu belirterek, "O bir ilk adım olacak ama daha büyük bir çalışma için de hazırlığımız var. Bu konuda başka bir yabancı yatırım da Türkiye'ye gelebilir" açıklamasında bulundu.

TASARIM EKOSİSTEMİNİ HAREKETE GEÇİRECEĞİZ

ÇİP konusunda tasarımın katma değer açısından en az üretim kadar önemli olduğunun altını çizen Kacır, "İki yeni çağrıya çıktık. Milli Teknoloji Genel Müdürlüğümüz bir rekabet öncesi işbirliği çağrısına çıktı. Çip tasarımı yapanlarla Arçelik, Vestel gibi büyük markaları bir araya getirip teşvik ediyoruz. Küçük tasarım ekipleri için de İstanbul Kalkınma Ajansı bir çağrıya çıkıyor, yakında ilan edeceğiz. Burada da tasarım ekosistemini harekete geçireceğiz" ifadelerini kullandı. Kacır, Türkiye'de çip tasarımcıları bulunduğunu, bu tasarımcılarla ekosistem arasında etkileşim olması gerektiğini ifade etti.

ÇİP SEKTÖRÜNDE REKABET YARIŞI HIZLANIYOR

Modern teknolojilere güç veren yarı iletkenlerde fırsatları kaçırmak istemeyen ülkeler, bu alandaki jeostratejik girişimleriyle küresel rekabette öne geçmeye çalışıyor. Küresel yarı iletken pazarının 2030'da 1 trilyon dolara ulaşması öngörülürken, bu alanda bağımsız olmak isteyen ülkeler çip teknolojisine yönelik stratejiler hazırlıyor. ABD, Çin, İsrail, Japonya, Güney Kore, Almanya ve İngiltere, bu alanda stratejiler oluştururken, teşvik sistemlerini yeniden yapılandırarak milyar dolarlık yatırımlara önayak oluyor.

 

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 51
  • Nakim 1 yıl önce Şikayet Et
    60 milyon ne Adamlar 50 milyar 100 milyar dolar yatırım yapıyor dalgamı geçiyor sunuz
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Hele bir çipleri yapalım , Sonrasında android robotlara takar , Katar ile birlikte fütüristik akıllı şehir inşa eder , modern yaşamın tadını çıkarırız .
    Cevapla
  • Kutahyali 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen bu olayı yani şifreyi cozmussun tebrik ederim seni
    Cevapla
  • azi 1 yıl önce Şikayet Et
    bunada sükür 80 sene yapmamis sadece yemis peskes cekmis chp ve evanesi engelerine takilmis projelerin yapilmasi icin ugrasanlardan Allah razi olsun
    Cevapla
  • Levrock 1 yıl önce Şikayet Et
    65 nanometre bir baslangic ama biz oraya varana kadar adamlar 3 nanometrelik cipler üretmis olacak. Seviyeyi örneklemek gerekirse, 65 nanometre Hürkus pistonlu ucak,3 nanometre F-22 besinci nesil Savas jeti , arada daglar kadar fark ama yinede baslamamiz önemli.
    Cevapla
  • nazım 1 yıl önce Şikayet Et
    trilyon dolarlik makina techizat insan kaynaginin dondugu abd ab japonya cin gibi devlerin oldugu bir sektorde 60 milyon dolarlik yatirim cok az rekabetci olunmak isteniyorsa 6 milyar dolarlik sukseli bir yatirim sart
    Cevapla
  • Mehmet57 1 yıl önce Şikayet Et
    Yavaş yavaş gardaş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle