Türkiye’nin risk primi CDS, son 20 ayın en düşük seviyesinde

Türkiye’nin risk primindeki gerileme ivmesi arttı. CDS, 493 puana inerek Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

GİRİŞ 07.06.2023 16:06 GÜNCELLEME 07.06.2023 16:06
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin risk priminde gerileme devam ediyor. Seçimden önce 494’e kadar gerileyen seçimlerden sonra 700 puana yükselen CDS, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak açıklanmasını takiben inişe geçmişti.

2 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE İNDİ

Yeni kabinenin açıklanması ve seçim belirsizliğinin ortadan kalmasının da etkileriyle düşüşünü sürdüren CDS, dün itibariyle yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesine indi. Türkiye’nin risk primi dün itibariyle 490 seviyelerine geriledi.


Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan 5 yıllık kredi temerrüt takası anlamına gelen CDS, en yüksek seviyesini 2022 yılı Haziran ayında 850’lere ulaşarak görmüştü.

CDS NEDİR?

Kredi risk primi ya da Kredi temerrüt takası-swap'ı (Credit Default Swap) alınan bir kredinin geri ödenmeme riskini tespit etmek ve bu riske karşı kredinin sigortalanması için kullanılan değerdir. Faiz doğası itibarıyla alacaklının geri ödememe riskini içeren bir risk primidir. Risk primi ne kadar düşükse, borç faizi o kadar düşük olur.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • Ohhhhhh 10 ay önce Şikayet Et
    Ohhhhh ohhhhhhh
    Cevapla
  • Adil 10 ay önce Şikayet Et
    Hırsızların tepesine binip çaldıklarını geri alıp kasaya koymadan zor düzelir ekonomi Reis adalet bakanlığına hadi derse çözülür Bir sürü irili ufaklı ihale çetesi var ülkede Ama toplam çaldıkları yüz milyar dolar eder Ayrıca mülteciler acil gönderilmeli Vatandaşlık satan şebekeler de çökertildi kazançlarına el konmalı ve sahte vatandaşlık alanlar iptal edilip sınır dışı edilmeli
    Cevapla
  • Korkmaz 10 ay önce Şikayet Et
    Dolar sarmalı bittiği an Türkiyenin ekonomik olarak tamamen bağımsız olacağı zamandır.
    Cevapla
  • Özel biri 10 ay önce Şikayet Et
    Bugün İstanbul'un fethi.1453'ü gördük.1453 nedir?
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Bunlar beratın saçmalığından çıktı hep.yok rekabetçi kur yok ucuz işçilik yok dolarlamı maaş alıyoruz diye içine etti gitti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle