Merkez faiz artıracak mı? Ekonomide uygulanacak yeni politikalar bekleniyor

Seçimin ardından ekonomi yönetimi değişti. UIuslararası piyasa kurallarına bağlı bir isim olan Mehmet Şimşek dümene geçti. Gözler ekonomide uygulanacak yeni politikalara çevrildi.

GİRİŞ 06.06.2023 19:55 GÜNCELLEME 06.06.2023 19:59
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olması sonrası izleyeceği politikalar merak ediliyor.

Piyasalar ekonomi bürokrasisine yapılacak atamaları ve Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki faiz kararını bekliyor.



FAİZDE SERT YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ

Amerikan yatırım bankası JP Morgan yayımladığı notta, politika faizinde sert yükseliş beklentisini paylaştı.

Banka, Merkez Bankası'nın faizi Haziran toplantısında yüzde 25'e çıkaracağı tahmini yaptı.

Fransız Societe Generale ise faizin 650 baz puan artışla yüzde 15'e yükseltileceği öngörüsünde bulundu. Banka, sonraki iki ayda da faiz artışlarının devamını bekliyor.

YAVAŞ VE KADEMELİ DEĞİŞİM

Politikalarda radikal bir değişim yerine daha yavaş ve kademeli değişim bekleyenler de var.

İktisatçı Prof. Dr. Sinan Alçın, terse doğru bir dönüş sinyali olarak değerlendirme yaparken "Aslında normalleşme yönünde bir hedef görüyoruz. Seçim öncesi dönemdeki kadar politika yapıcılar bonkör davranmayacak." dedi.

Bu durumun sonucunun herkes açısından fiyat istikrarının sağlanması olarak ifade eden Alçın, "Ciddi anlamda bir acı reçete toplumu bekliyor." diye konuştu.

Öte yandan Ekonomist Seltem İyigün ise "Yeni ekonomi programı ile çelişkili olmayacak diye değerlendiriyorum." dedi.

Seltem, "Eskiden olduğu gibi faizlerin artırılıp ülkeye sıcak para çekilmesi sıcak ama volatil para ile TL'nin üzerindeki baskının azaltılacağını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • ekrem 10 ay önce Şikayet Et
    3--Turizm gelirlerini arttıracak orta vadede senelik 100 milyyar dolar (Yaz deniz turizmine ilave KIŞ ve Kültür turizmini çeşitlendirmeli ) VE böylelikle Cari fazlaya geçerek, cari açığın fnansmanı meselesinden kurtuluruz, Bu da doları ihtiyaç kalmamış demektir. Ondan sonra doların kaç para olduğu çok da önemli olmayacaktır. VE hatta talep olmadıkça düşecektir. Başa türlü olmaz bu iş
    Cevapla
  • ekrem 10 ay önce Şikayet Et
    2-- İthalatlarda muhatap ülkelerin para birimleriyle ödeme kanalları geliştirilmeli (Ruble , Yuan gibi ) -Yer altı kaynaklarını hızlıca ekonomiye kazandırılmalı , Petrol ve doğalgaz ihraç eden ülke olmalıyız , -Katma değerli ürün ihracı (100 kg domates yerine , 1-2 tane çip ihracatı gibi )
    Cevapla
  • ekrem 10 ay önce Şikayet Et
    1-Doları yatırım aracı olarak biriktirmenin önüne geçilmeli , Döviz alımını ihtiyaç belgelendirmesine dayandırmalı , -İthalat yerine Yurtiçi Üretim İkame Ara Malı kullanılmalı ve kullanılması teşviklendirilmeli - İthalatlarda muhatap ülkelerin para birimleriyle ödeme kanalları geliştirilmeli (Ruble , Yuan gibi )
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle faiz arttırılmamalı, yahudilerin istediği olmamalı
    Cevapla
  • misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Serkan, bana faisiz bir 500 bin tl versene.
    Cevapla
  • Serkan 10 ay önce Şikayet Et
    Işimiz gücünüz Yahudi polemiği ve Anti-semitizm ve dezenfermasyon zaten herhalde başka birşeyi kafanız çalışmıyor aklınız fikriniz de yetmiyor!
    Cevapla
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle faiz arttırılmamalı, yoksa verilen bütün emekler boşa gider, batarız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle