Van'da çöpten üretilen elektrikle çevreye ve ekonomiye katkı sağlanıyor

Van'da katı atık sorununun çözülmesi amacıyla 78 hektarlık alanda inşa edilen Entegre Katı Atık Tesisinde, işlenen çöplerden 20 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik enerjisi üretiliyor.

GİRİŞ 03.06.2023 22:07 GÜNCELLEME 04.06.2023 14:29
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019'da Van-Özalp kara yolunda görüntü ve çevre kirliliğine yol açan "vahşi depolama" alanı kapatılarak yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan Entegre Katı Atık Tesisi, çevreye ve ekonomiye katkı sağlıyor.

Kent merkezi ve ilçelerden günde ortalama 640 ton çöpün getirildiği ve 75 personelin çalıştığı tesiste, son teknolojik makinelerle ayrıştırılan çöplerden elde edilen biyogaz, elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

Görüntü kirliliği ve çevreye yayılan kötü koku gibi olumsuzlukların da önüne geçilmesini sağlayan tesiste, çöplerin işlenmesiyle 20 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik enerjisi üretiliyor.

Belediyenin girişimleriyle kente kazandırılan tesiste üretilen elektrik enerjisi, Van Gölü Elektrik Dağıtımı Anonim Şirketine satılarak belediyeye ek gelir sağlanıyor.

"Saatte 3,6 megavat elektrik üretiliyor"

Tesis Müdürü Serap Bucak, AA muhabirine, tesislerine şehir merkezi ve ilçelerden günlük ortalama 640 ton çöp getirildiğini söyledi.

Kentte üç çöp aktarma istasyonun bulunduğunu belirten Bucak, "Buraya getirilen çöpler teknolojik makinelerle ayrıştırıldıktan sonra elde edilen biyogaz, enerjiye dönüştürülüyor. Saatte 3,6 megavat elektrik üretimi yapıyoruz. Yaklaşık 20 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahibiz." diye konuştu.

Çevreye atılan çöpten elektrik üreterek ülke ekonomisine katkı sağladıklarını vurgulayan Bucak, şunları kaydetti:

"Tesisimiz kurulmadan önce kentte çöpler gelişi güzel vahşi depolama alanına dökülüyordu. Bu durum hem yeraltı sularını kirletiyordu hem kötü kokuya neden oluyordu hem de metan gazı patlama riskini doğuruyordu. Tesisimizi faaliyete girdikten sonra bunların önüne geçtik. Atıkları bertaraf ediyoruz. Aynı zamanda ekonomiye katkı sağlıyoruz. Tesisimiz 75 personelle 7 gün 24 saat esasıyla çalışıyor. Kentin çöp sorunu çözerken aynı zamanda temiz enerji üretiyoruz."

 

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • haci baba 10 ay önce Şikayet Et
    duğüda batıdan çok daha ekonmi kar var yönelin doğu doğudan doğar
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    bu uygulama derhal tu. illerde hayata geçirilmeli
    Cevapla
  • kaf.kum.Çıksın 10 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun.Bu ve buna benzer hizmetler yayılsın.
    Cevapla
  • murat 10 ay önce Şikayet Et
    Esas vandaki petrolü çıkaralım
    Cevapla
  • ugur 10 ay önce Şikayet Et
    Deniz tüm çöoleri çıkarmak üstüne de bir değerlendirsek , balıklar ölüyor .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle