Erdoğan'ın seçim zaferi Körfez'i ayağa kaldırdı! 270 milyar dolar Türkiye'ye gelebilir...

Erdoğan'ın seçim zaferi sonrası "Türkiye Yüzyılı"na start verilirken Körfez sermayesi de rotayı Türkiye'ye kırdı. Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, 2 yıl içerisinde Türkiye'ye 270 milyar dolarlık finansman girişi olabileceğini söyledi.

GİRİŞ 03.06.2023 07:39 GÜNCELLEME 03.06.2023 09:20
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından ülkedeki siyasi belirsizlik son bulurken, yatırımcıya güven veren Türkiye Yüzyılı hızlı başladı.

Seçimden sonra Birleşik Arap Emîrlikleri (BAE) yatırımcıları eliyle 40 milyar dolar, Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Aramco eliyle de 50 milyar dolar olmak üzere Türkiye’de 90 milyar dolarlık yatırım için harekete geçildi. Yatırımlar bunlarla sınırlı kalmayacak.

Türkiye, önümüzdeki iki yıl içerisinde dünyanın yatırım üssü olacak. Ayrıca, milyarca dolarlık yatırım da İstanbul Finans Merkezinde (İFM) yönetilecek.

KÖRFEZ’DEN 200 MİLYAR DOLAR

Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, iki yıl içerisinde Türkiye’ye 270 milyar dolarlık finansman girişi olabileceğini söyledi. Körfez ülkelerinden gelecek yatırımlarla ilgili konuşan Erdoğan “Şu anda Katar ve BAE başta olmak üzere tüm Körfez ülkelerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahsında, hükûmete karşı çok büyük bir teveccühleri var. Oralardaki birçok yatırımcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevine devam etmesi hâlinde yatırımlarını artıracağını defalarca ifade etmişti. Cumhurbaşkanı'nın saygınlığının yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanlığına da uluslararası itibarı olan birinin atanması durumunda Türkiye’ye yoğun bir sermaye girişi olacak. Körfez ülkelerinden gelecek 90 milyar doların yanı sıra bir 90 milyar daha sermaye girişi olabilir, iki yıl içerisinde ortalama 150-200 milyar doları bulabilir” dedi.

AVRUPA'DAN 35 MİLYAR DOLAR

Avrupa’dan da Türkiye’ye sermaye girişi beklendiğine vurgu yapan Erdoğan “Türkiye’de bu olumlu siyasi ortam devam ettiği sürece Avrupalı firmalar da Türkiye’de ortaklık yoluyla yatırım projeleri yapabilir. Avrupa’daki büyük firmalar, Türkiye’ye teveccüh gösterirse, Türkiye’ye önümüzdeki iki yıl içerisinde 30-35 milyar dolar bandında sermaye girişi olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

GAZDAN 35 MİLYAR DOLAR

Türkiye’de kurulacak gaz merkezinin de sermaye girişine kapı aralayacağına işaret eden Erdoğan şunları kaydetti:

Enerjide Türkiye’nin fiyat belirleyici konuma gelmesi, uluslararası düzeyde saygınlığını artırır. Türkiye, enerjide merkez üs olursa diplomatik gücü ciddi anlamda artar. Ayrıca Türkiye, doğalgaz ve petrolü daha uygun fiyatla elde etme şansını yakalar, ciddi bir gelir de ortaya çıkar. Maliyet avantajı ile geliri dikkate aldığınızda Türkiye’nin yine toplam 30-35 milyar dolar bandında bir gelir elde etmesi mümkün. Bu da cari açığın daralması açısından önemli. 

Erdoğan, elde edilecek gelirde Rusya, Azerbaycan ve İran gibi, Türkiye’nin enerji alanında ilişkide olduğu bütün ülkeleri dikkate almak gerektiğini ifade etti. Erdoğan, ekonomi süreçleri iyi yönetilirse yaklaşık 270 milyar dolarlık yatırımın gelebileceğini bildirdi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 44
  • Milletin ferdi 9 ay önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımız ve Ekibi ilk günden bu yana büyük bir çalışma gerçekleştirerek Türkiye yi bölgesel güç ve küresel etki haline getirdi. Yeni dönemde Türkiye küresel güç olacaktır. Tabii ki bunun finans ve ekonomi ayağı da kendisini gösterecektir.
    Cevapla
  • Sosyolog 9 ay önce Şikayet Et
    E hadi bakalım...para girişi değil kalıcı yatırım önemli. İkincisi bizim hırsızlar bu parayı çalar yada çaldırırsa ne olacak ...esas mesele bu...
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    En az $ 2 Trilyon Dolar finansman gelmeli , çok disiplinli , maharetli , adil bir ekonomi yönetimi bu finansmanı en iyi şekilde kullanıp , ekonomik göstergeleri pozitife dönüştürür .
    Cevapla
  • Orhan 9 ay önce Şikayet Et
    Bölgemizdeki çeşitli risklere karşı İslam ülkelerinin işbirliği yapması paradan daha önemlidir.
    Cevapla
  • Derzeit 9 ay önce Şikayet Et
    Bunlar daha başlangıç,asıl sermaye kapıda bekliyor... Türkiye'de ekmek kazanıp yiyen hainlere duyurulur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle