Reklam Kurulu vatandaşı kandıranlara ceza yağdırdı

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, Et ve Süt Kurumu'nun markasını çağrıştıran tabela ve logo kullananlara toplamda 1 milyon 110 bin liralık ceza kesti.

Reklam Kurulu vatandaşı kandıranlara ceza yağdırdı
Reklam Kurulu vatandaşı kandıranlara ceza yağdırdı
GİRİŞ 30.05.2023 09:37 GÜNCELLEME 30.05.2023 09:47

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, Et ve Süt Kurumu'nu andıran tanıtımla vatandaşın yanıltıldığına ilişkin şikayetler üzerine 206 dosyayı inceledi.

190 dosyada mevzuata aykırı uygulama tespit ederek söz konusu işletmelere 1 milyon 110 bin 432 lira ceza uyguladı.

PEKİ, FİRMALAR LOGO VE REKLAM YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Semih Sırrı Özdemir, konuyla ilgili şunları ifade etti:

"Reklam hukuku ve ticaret hukuku çerçevesinde, ticarette bulunan kişiler rakipleriyle karıştırılmalarına yol açacak önlem ya da yöntemler kullanmamalıdırlar. Dükkanın kapısında doğrudan kullanılan görsellerin ilgili kamu iktisadi teşebbüsünü andırdığı iddiasını görüyoruz."

YANILTICI REKLAMLARA YAPTIRIM

Reklam Kurulu, doğru ve dürüst reklam yapmama, itibardan haksız şekilde yararlanıldığı gerekçesiyle cezai yaptırım uyguladı.

Özdemir uygulanan yaptırımlarla ilgili şu bilgileri verdi:

"İşletmeler açısından öncelikle ilgili reklamların durdurulması kararı uygulanıyor, ihlalin ağırlığıyla bağlantılı olarak reklam kurulu tarafında idari para ceza uygulanıyor. İlgili ihlalin sadece o il o bölge sınırlarıyla dikkate alarak her bir işletmeye ayrı ayrı 34 bin 701 lira idari para cezası uygulamış ve durdurulmasına karar vermiştir."

KAYNAK: TRT HABER
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.