Deprem bölgesindeki elektrik ve doğalgaz borçları silinecek

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, konut ve iş yeri yıkılan, ağır ve orta hasarlı hale gelen, acil yıkılacak olan elektrik ve doğalgaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedelleri silinecek.

Deprem bölgesindeki elektrik ve doğalgaz borçları silinecek
Deprem bölgesindeki elektrik ve doğalgaz borçları silinecek
GİRİŞ 25.05.2023 11:51 GÜNCELLEME 25.05.2023 12:18
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen olağanüstü hal kapsamında afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde konutu ve iş yeri yıkılan, acil yıkılacak olan, ağır veya orta hasarlı hale gelen elektrik ve doğal gaz abonelerinin 6 Şubat 2023'e kadar tahakkuk etmiş ancak tahsil edilememiş tüketim tutarlarıyla son okuma tarihinden 6 Şubat'a kadarki döneme ait tüketim tutarları ve bu abonelerin varsa daha önceki dönemlere ilişkin ödenmemiş faturaları ile bunların ferileri, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirilmesi öncesindeki dönemden kalan ve özelleştirme işlemleri sırasında şirketin alacağı olarak devredilen tüketim tutarları terkin edilecek.

Yasal olmayan yollarla yapılan elektrik ve doğal gaz tüketimleri ile kamu tüzel kişiliğini haiz aboneler ve genel aydınlatma aboneleri tebliğ kapsamı dışında tutulacak.

İlgili şirketler, konut ve iş yerlerine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimlerinden, tescilli yapılara ilişkin ise Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili birimlerinden edindikleri hasar durum bilgilerine göre tüketim giderleri terkin kapsamına alınacak tüketim yerlerini belirleyecek.

Ölçümü tek sayaçtan yapılan birden çok tüketim yerinin farklı binalarda bulunması ve bu tüketim yerlerinin herhangi bir kısmının orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak veya yıkılmış olması durumunda da sayaca bağlı tüketimin tamamı terkin edilecek.

Bu kapsamda, 6 Şubat öncesinde tahakkuk etmiş ancak tahsilatı gerçekleştirilmemiş son fatura ile varsa daha önceki dönemlere ilişkin ödenmemiş tüketim faturaları, son faturaya esas son endeks okuma tarihinden 6 Şubat'a kadar gerçekleşen ancak tahakkuka dönüşmemiş tüketimlere ilişkin faturalar ve bu tarih öncesindeki herhangi bir döneme ilişkin ve tahakkuka bağlanmasına rağmen tahsilatı gerçekleştirilmeyen ek tüketim faturaları silinecek.

Ayrıca, 6 Şubat öncesi son faturaya esas son endeks okuma tarihinden 6 Şubat'a kadar gerçekleşen ancak tahakkuka dönüşmemiş tüketimler, varsa sayaç endeks değerleri esas alınarak, sayaç değerlerinin okunamaması durumunda geçmiş yılın aynı dönemine ilişkin tüketim miktarı esas alınmak suretiyle, geçmiş yılın aynı dönemine ilişkin tüketim miktarı yoksa tahmini tüketim değeri belirleme metodolojisi çerçevesinde tespit edilerek faturalandırılacak.

Söz konusu tüketimler, varsa sayaç endeks değerleri esas alınarak, sayaç değerlerinin okunamaması durumunda ise Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği kapsamındaki metodoloji çerçevesinde tespit edilerek hesaplanacak.

Belirlenen esaslara göre, 6 Şubat öncesine ait olup da 6 Şubat sonrasında ilgililerince tutarı ödenmiş olan faturalar terkin edilmeyecek ve bu faturalar için hak talebinde bulunulamayacak. Yapılmış olan bu tür ödemeler, tebliğin yayımı tarihi öncesinde şirketlerce ilgilisine iade edilmişse terkin kapsamında değerlendirilecek.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Urfalı 11 ay önce Şikayet Et
    HÜDAPAR bir terör örgütü değildir edepsizlik yapmayın haddinizi aşmayin
    Cevapla
  • Ölümüne ERDOĞAN 11 ay önce Şikayet Et
    Asrın lideri milli ve yerli lider reisimiz Erdoğan Allah ondan razı olsun kimseye küstürmüyor Gaffar Okan ve 5 polisimizin şehidi Hüda para milletvekili seçtiriyor hem de zaten olması gereken şeyi depremzedelerin borçlarını silip lütufta bulunuyor kimseye küstürmüyor . ÖLÜMÜNE REİS
    Cevapla
  • 7H77 11 ay önce Şikayet Et
    hüda par silahlı bir örgüt değildir ve silahlı bir eylemi yoktur. ortalığı karıştırma..
    Cevapla
  • Bütünü olmalı 11 ay önce Şikayet Et
    Bütünü silinmeli birden diğerine geçen deprem zede biriken fatura şoku yaşayacak
    Cevapla
  • Memet 11 ay önce Şikayet Et
    İnsanlık budur, CHP'li belediyelerin depremzedeleri kovmaları değil. Halk bunu görüyor.
    Cevapla
  • Fatih 11 ay önce Şikayet Et
    Bence ohal bölgesinin tümünün elektrik ve doğalgaz borcunun silinmesi daha mantıklı. Yarın birgün sayaçlar okunup faturalar çıktığında ev veya iş yeri az hasarlı olanlar faturaların altından nasıl kalkacak
    Cevapla
  • Evet yanlış 11 ay önce Şikayet Et
    Aynen öyle birikiyor evine giremeyen orta ağır hasarlılar başka ikamette faturalar kabarıyor ne olacak sonra
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle