jeotermalde 'Türk mucizesi' dünya literatürüne girdi

Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap, Türkiye'de keşfedilmiş jeotermal kaynak bulunduğunu belirterek, yeni teşvik mekanizmasının keşfi tamamlanmış kaynakların devreye alınmasında önemli rol oynayacağını söyledi.

jeotermalde 'Türk mucizesi' dünya literatürüne girdi
jeotermalde 'Türk mucizesi' dünya literatürüne girdi
GİRİŞ 24.05.2023 16:32 GÜNCELLEME 24.05.2023 16:32
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, Türkiye'de 62 bin megavat seviyesinde keşfedilmiş jeotermal kaynak bulunduğunu belirterek, "Jeotermal enerjiye dayalı devlet desteği kilovatsaat başına ortalama 10,5 cent olarak belirlendi. Yeni teşvik mekanizması, keşfi tamamlanmış kaynakların devreye alınmasında önemli rol oynayacak." dedi.

Kındap, AA muhabirine, üçüncü dönem Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'na (YEKDEM) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enerji sektöründe sonsuz bir enerji kaynağı olarak da tanımlanan jeotermal enerjinin sadece elektrik üretiminde değil, konut ısıtma, termal turizm gibi bir çok alanda entegre kullanımına odaklanılması gerektiğini ifade eden Kındap, arama ve keşif çalışmalarını tüm Türkiye'de yayacak bir jeotermal enerji seferberliği için uzun destekleme mekanizmalarına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Resmi Gazete'de 1 Mayıs 2023'te yayınlanan kararla güncellenen YEKDEM'in, temiz enerji sektörünün ana gündem maddesi olmayı sürdürdüğüne işaret eden Kındap, şöyle konuştu:

"2021'de yapılan değişiklik sonrasında adeta durma noktasına gelen jeotermal yatırımlarının, bu kararla yeniden ivme kazanmasını bekliyoruz. Jeotermal enerji santrallerinin gerek birim megavat başına yatırım maliyeti, gerek yatırımın gerçekleşme süresi, gerekse arama ve sondajda karşılaşılan risklerin finansal karşılığının yetersiz olması en önemli sorunumuzdu. Bu durum jeotermale özel bir düzenleme yapılmasını gerektiriyordu. Türkiye'de 62 bin megavat seviyesinde keşfedilmiş jeotermal kaynak bulunuyor. YEKDEM güncellemesinde, jeotermal enerjiye dayalı devlet desteği kilovatsat başına 9,5 -11,5 cent arasında ortalamada 10,5 cent olarak belirlendi ve destek mekanizması uygulama süresi 10 yıldan 15 yıla çıkarıldı."

YEKDEM sayesinde jeotermalde "Türk mucizesi" yaşandı

Kındap, 2010-2020 dönemindeki YEKDEM uygulamasının temiz enerji sektörünün tüm disiplinlerinde Türkiye'ye çağ atlattığını anımsattı.

2010-2020 döneminin jeotermalde altın çağ olarak nitelendiğini ifade eden Kındap, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dönemde yapılan yatırımlarla Türkiye'de jeotermal enerji kurulu gücü yüz kattan fazla artış sağladı. Türkiye'nin bu başarısı dünya jeotermal literatürüne 'Türk Mucizesi' olarak geçti. İlk YEKDEM döneminde kurulu gücünü 1500 megavat artıran Türkiye, son iki senede sadece 80 megavat santral devreye alabildi. Çok daha hızlı devreye alınabilecek yüksek jeotermal potansiyelimiz var. Yeni YEKDEM destekleri, keşfi yapılmış kaynakların hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynayacak. Yeni keşiflerin yapılması ve kaynakların ortaya çıkarılabilmesi için gereken sürenin uzun olmasından dolayı 2030'a kadar geçerli olan YEKDEM dönemi bu amaç için yeterli olmayacak. Jeotermal kaynak zengini olan ülkelerde olduğu gibi arama ve keşif çalışmalarını tüm ülkemize yayacak bir jeotermal enerji seferberliği için bu sürenin asgari 15 yıl ve üzeri olması gerekmektedir. Ancak bu durumda jeotermal enerjide hem dünya liderliğine yükselmemiz hem de jeotermal enerjinin ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir pay alması mümkün olacaktır."

Kındap, sektör olarak jeotermalin ülke geneline yayılmasının sadece elektrik üretimi odaklı olmaması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Entegre kullanımına odaklanılması, yaygınlaştırılması, bunlarla ilgili fiyat mekanizmalarının, regülasyonların, eskalasyonların ve dağıtım altyapısının ne olması gerektiğini kapsamlı şekilde muhataplarımız ile paylaşıyoruz. Bu güncelleme kararının özellikle destek süresi noktasında sektörümüze olumlu etkileri olacağına inanıyoruz. Bu değişikliğin, en azından yatırım ortamında havayı yumuşattığını ve yatırımcılarımıza olumlu bir mesaj verdiğini söylememiz gerekiyor."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Faruk G 11 ay önce Şikayet Et
    Jeotermal alanlar çantacılar tarafından kapatılmış durumda. Onlar da en uyduruk alanlara bile 1,5 - 2 m dolar para istiyor. Jeotermal enerji güzel ve verimli bir enerji türü. Ges yada res gibi istikrarsız değil. 7 gün 24 saat elektrik üretilebiliyor. Tek sorun kuruluş maliyeti çok yüksek. Santrali kurduktan sonra kalan sıcaklık ile seralar da ısıtılıyor. Bu da kârlılığı artırıyor.
    Cevapla
  • Kamil 11 ay önce Şikayet Et
    Yüksek enerjili Gyrotron delgi teknolojisi sayesinde fayların yerkabuğu dış kabuğuna yaklaştığı yerlere , basınçlı su basar , yüksek basınçlı hidrotermal buhar elde edersek , Marmara ve Ege bölgesinin tamamının enerji ihtiyacı karşılanabilir . Tektonik katmanlar soğuyarak enerjisini azıcık azıcık boşaltır , Depremsellik azalır .
    Cevapla
  • Apocan45 11 ay önce Şikayet Et
    Tarım alanları ölüyor kimse görmüyor. Yazıyırsunuz ama bilmeden
    Cevapla
  • Dede 11 ay önce Şikayet Et
    Ege denizinde var .Enerji herşey her yere bakılmalı bereket var
    Cevapla
  • Kamil 11 ay önce Şikayet Et
    Gyrotron delgi teknolojisini , Amerikalılardan önce geliştirmeliyiz . Mavi Vatan Ege'ye sahip çıkmalıyız . Ege denizinin tabanındaki fay kırıklarına delgi yaparak , termal enerji elde edersek , tüm turizm tesislerinin , seraların sıcak ve temiz su ihtiyacını karşılamakla kalmayıp , tükenmek bilmeyen enerji kaynağına sahip oluruz .
    Cevapla
  • Hüseyin 11 ay önce Şikayet Et
    Enerji uluslararasi tezgahi---Dolar cent. Hangi derinlikde,hangi basincla calisilicak acaba?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle