Kredi kartından nakit avans ve konut kredileri için yeni düzenleme!

Son dakika haberi: Merkez Bankası'nın bankalara gönderdiği yeni talimat yazısıyla kredi kartından nakit avans işlemlerine ilişkin karar kaldırıldı. Konut kredilerinde de bloke kararı uygulanmayacak.

GİRİŞ 19.05.2023 08:55 GÜNCELLEME 19.05.2023 09:36
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Merkez Bankası, bankalara yeni bir talimat yazısı gönderdi ve kredi kartlarında makro ihtiyati tedbir uygulaması kaldırıldı. 

Merkez Bankası, 15 Mayıs tarihinden itibaren bankalara gönderdiği talimatlar ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni tedbirleriyle bir dizi kararlar almıştı. Kredi kartlarından nakit avans çekimini ve kuyum harcamalarını menkul kıymet tesisi zorunluluğu kapsamına almıştı. Yine kredilerdeki kapsamı genişleterek birçok kredi işleyişinde aksamaya yol açan yeni düzenlemeler olmuştu. 

BANKALARA YENİ TALİMAT YAZISI

Merkez Bankası bu konuda yeni bir adım attı. Bugün, bankalara yeni bir talimat yazısı gönderildi. 

Bu çerçevede, bireysel ve kurumsal kredi kartı kullanımlarında herhangi bir sıkıntı bulunmadığı ifade edildi. Merkez Bankası, kredi kartından nakit avans kullanımına ilişkin menkul kıymet tesisi zorunluluğunun kaldırıldığını bankalara bildirdi. 

Bunun yanı sıra kuyum harcamaları ve kredili mevduat hesaplarının kullanımında da herhangi bir makro ihtiyati tedbirin uygulanmayacağı ifade edildi. 

KONUT KREDİLERİ KAPSAM DIŞINA ÇIKARILDI

Menkul kıymet tesisi uygulamasında değişiklik yapıldı. Kredilerin büyüme oranının yüzde 3'ünü aşması halinde bankaların kredi tutarı kadar menkul kıymet bloke etme tutarı getirilmişti. Merkez Bankası'nın yeni kararıyla konut kredileri bu kapsam dışına çıkarıldı.

Eksper gönderilen konut kredisi süreçlerinde dahi tıkanma olduğu, bankaların konut kredilerini vermediği haberleri medyaya yansımıştı.

KOBİ'lere kullandırılan ihracat, yatırım ve tarımsal krediler de menkul kıymet tesisi kapsamı dışına çıkarıldı.

NE KARAR ALINMIŞTI?

Kredi kartlarından nakit avans kullanımının artması nedeniyle sınırlama getirilmişti.

Nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarında 15 bin TL'ye kadar olan kısım menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmemişti. 15 bin TL'ye kadar olan nakit avans harcamaları uygulamadan muaf tutulmuştu. 

Nakit avans ve kuyum harcamalarında 15 bin TL'lik istisna için kart limitinin 50 bin TL'nin üzerinde olması gerekiyordu.

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 79
  • AHMET ATEŞ 10 ay önce Şikayet Et
    bu işlerin talimatını veren kişiler işin nereye gideceğini önceden düşünmeleri lazım bi ileri bir geri bu işler yapılmaz.
    Cevapla
  • masfir 1 10 ay önce Şikayet Et
    Staj ve çıraklık gelsin diyen arkadaşa sesleniyorum reis milleti için çok şey yapıyor ama nankörlük diz boyu ekonomi kötü diye bas bas bağıranlar bedavadan emekli olmak istiyor bu söylediğiniz şey dünyanın neresinde var
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Ben dün karardan sonra krtlarımıda ek hesaplarımıda iptal ettim bankaşar düşünsün ben niye kafamı yoruyorum. Ayrıc bu karar seçim öncesi gerçekten yanlış bir karar oldu en azından vade oranlarını arttırsalardı 60 aya çıksaydı insanlar tek seferde çekip rahatlasaydı
    Cevapla
  • Hacıkemal 10 ay önce Şikayet Et
    Kredi kartı 25 bin TL limit altı %20-üzeri %40. 24.000 TL-4.800 TL/26000 TL-10.400. Adil değil.
    Cevapla
  • Duman 10 ay önce Şikayet Et
    Ben sırf bu yüzden 3 kredi kartına çıktım abi. Normalde limitim 50000 TL di ama %40 ödeyeceğimi öğrenince minimum bende tuttum 24500 TL ye çektim diğerleride aynı. Şuan 3 kartla devam. Birbirlerini dçndürüyorlar.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    staj ve çıraklık gelsin artık bir tek okaldi eksik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle