Doları tamamen yasakladılar: Yeni akım hızla yayılıyor

ABD'nin doları bir 'silah' olarak kullanması ülkeleri peş peşe harekete geçiriyor. Irak, radikal bir karara imza attı. Bundan böyle Irak'ta ne maksatla olursa olsun dolar işlemleri yasak.

GİRİŞ 18.05.2023 16:07 GÜNCELLEME 18.05.2023 16:12
Bu Habere 303 Yorum Yapılmış

Uzun yıllardır ABD'nin küresel rezerv para birimi doları bir silah olarak kullanması ve spekülatif hamleler ülkeleri dolarsızlaşma stratejilerine yönelmesini sağladı.

Ülkeler bu süreçte yerli para ve dolar dışında 3. bir ülkenin ülkenin para üzerinden bulduğu çözümlerin kullanımı son dönemde giderek artıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rusya'nın yerel para ve yuan kullanmaya başlarken, benzer şekilde Suudi Arabistan da Çin’e petrol ihracatını yine Yuan'la yapmayı planlıyor. Öte yandan Bangladeş Rus nükleer santralinin 318 milyon dolarlık taksitini Çin'in para birimi yuan cinsinden ödeyeceğini açıkladı.

Bu gelişmeler sonrası "ABD doları tahtından mı oluyor?" tartışmasını alevlendirirken Çin liderliğindeki bir grup ülkenin, ABD dolarının hakimiyetini kırmak için kullanmaya başladığı Çin yuanı hamlesi ilk sonuçlarını verdi. Tarihte ilk kez Çin'in sınır ötesi işlemlerinde en çok kullanılan para birimi olarak ABD dolarını geride bıraktı.

IRAK'TAN DOLAR KARARI

Son olarak ise Irak hükûmeti, Amerikan Doları‘nın hem şahsî hem de ticarî işlemlerde kullanılmasını yasakladı. Artık döviz almak satmak mümkün olmayacak.

14 Mayıs’ta yürürlüğe giren dolar yasağı ile Irak’ın yerel para birimi olan dinarın kullanımının yaygınlaştırılması hedeflendi.

Kararın resmî devlet döviz kuru ile karaborsa tarafından sunulan ve dalgalanmaya devam eden döviz kuru arasındaki farkı azaltmak için alındığı belirtildi.

Irak İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Irak’ta dinar millî para birimidir. Döviz yerine dövizle işlem yapma taahhüdünüz, ülkenin egemenliğini ve ekonomisini güçlendiriyor.” ifadelerini yer verildi

Irak Dinarı haricindeki para birimleriyle işlem yapan herkesin önce para cezası, tekrar etmesi hâlinde hapis cezası ile karşı karşıya kalacağı belirtilirken, “Irak dinarı ve ekonomisini baltalamaya çalışan herkesten hesap sorulacak.” denildi.

İçişleri Bakanlığı Suç Müdürlüğü, tüccarlardan hükûmete yalnızca yerel para biriminde işlem yapacaklarına dair taahhütname imzalatacak.

İŞYERİ AÇMA RUHSATI İPTAL EDİLECEK

Suç Müdürlüğü’nden General Hussein Al-Tamimi’ye göre, bu taahhütleri ihlal edenler 1 milyon Irak Dinarı para cezasına çarptırılacak ve tekrarlayanların hapis cezasına çarptırılabilecek. 3’ünca bir ihlalde hapis cezası ikiye katlanacak ve işyeri açma ruhsatı iptal edilecek.

Muhammed Shia al-Sudanî’nin yeni hükûmeti mali krizi kontrol altına almak için hızla harekete geçerken, dolarsızlaştırma (ters dolarizasyon) hamlesinin hiç umulmadık şekilde hüsranla sonuçlanabileceği dile getirildi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 303
  • Mikail 10 ay önce Şikayet Et
    Irak kimin kontrolünde doları yasakliyor
    Cevapla
  • Gezegen 751 10 ay önce Şikayet Et
    çok geç kalınmış bir karar amarika denilen ülke karşılığı olmayan para basmaktan yorulmuyor ve bütün dünyanın madanlerini ve petrolünü karşılığı olmayan kagıt parçasıyla el koyuyor ve dünyada nekadar dolar dolaştıgıda belli değil ve burda olan ülkeler belli afrika ülkeleri yıllardır bunları yaşadı ve arap ülkeleri bunu yıllardır yaşadı .
    Cevapla
  • El emin 10 ay önce Şikayet Et
    Turk birligi madem kuruldu ortak para da devreye girsin bak nasil oluyor
    Cevapla
  • murat 10 ay önce Şikayet Et
    İslam ülkeleri birliği de kendi para birimini çıkarıp ticarette bu parayı kullanabilirler
    Cevapla
  • Seladdin Üner 10 ay önce Şikayet Et
    Islam ülkelerinin umrunda değil ki birlik...
    Cevapla
  • Fikret 10 ay önce Şikayet Et
    ₺ var , tek dil , tek din , tek para birimi .
    Cevapla
  • Muzaffer 10 ay önce Şikayet Et
    Keşke dediğin gibi olsa ben sadece İslam ülkeleri değil tüm ülkeler başka para birimi üzerinden alış veriş yapabilseler
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Ekonomiden bi haber olan cahil yorumuyla dolmuş burası
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle