DASK’ta teminat iki katına çıkacak, farkı bakanlık karşılayacak

Zorunlu deprem sigortası için bir azami teminat tutarı belirleyen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 6 ay önce iki katına çıkardığı rakamı bir kez daha katlayacak. Teminat tutarıyla birlikte primler de artacak.

GİRİŞ 17.05.2023 14:12 GÜNCELLEME 17.05.2023 15:31
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından en çok şikayet edilen konu başlıklarından bir tanesi de DASK’ın ödediği hasar tazminatlarının düşüklüğüydü. Bilindiği üzere, olası bir yıkıcı depremde konutlar ile işyerlerini güvence altına alan DASK, her yıl yapı maliyetlerinde yaşanan artışı göz önünde bulundurarak bir azami teminat belirliyor. Bu nedenle DASK teminat limitlerinde her yıl güncellemeler yapılıyor.

En son 2022 yılı Kasım ayında yapılan değişiklikle birlikte zorunlu deprem sigortasında metrekare birim maliyeti bin 508 liradan, 3 bin 16 liraya çıkmış, azami teminat tutarı da 2023 yılı için 640 bin TL olarak belirlenmişti. Ancak, enflasyonist ortam ve artan inşaat maliyetleri nedeniyle henüz 6 ay geçmesine karşın bu rakam da bugün itibariyle düşük kaldı.

Bu kapsamda devreye giren DASK’ın teknik işleticisi Türk Reasürans, 3 bin 16 lira olan rakamı 6 bin liraya çıkarmak için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile birlikte çalışmalara başladı.

Konu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da aktarıldı. Bu kapsamda, teminat tutarındaki yüzde 100 artışla birlikte poliçe primleri de benzer oranda artacak. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile 1 sene boyunca aradaki farkı devletin üstleneceği bir planlama yapılıyor. Planlamayla ilgili çalışmaların kısa bir süre içerisinde netleşmesi bekleniyor.

Eğer düzenleme bu şekilde yapılırsa, DASK’ın vereceği en yüksek teminat da 640 bin liradan 1 milyon 280 bin liraya çıkacak ve hemen hemen bugün itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 100 metrekare bir ev için belirlemiş olduğu inşaat maliyetlerine gelmiş olacak.

DASK, 23.5 milyar hasar ödedi

DASK verilerine göre; Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde 519 bine yakın hasar dosyası açıldı. 30 Nisan tarihi itibariyle deprem bölgesinde tüm hasar ödemeleri tamamlandı ve bugüne kadar da 23.5 milyar TL hasar ödemesi yapıldı. Bunun yanı sıra, eksik evrak nedeniyle halen süreci devam eden ve ödemesi yapılacak 20 bin kadar hasar dosyası bulunuyor. Bunlar da eklenince DASK’ın toplam hasar ödemesinin 26 milyar TL’ye yaklaşacağı tahmin ediliyor. 

KAYNAK: EKONOMİM
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 32
  • Metin 11 ay önce Şikayet Et
    Dask tamamen fiyasko. Halen eksper gelecekmiş bekliyoruz
    Cevapla
  • Çelebi 11 ay önce Şikayet Et
    3 ay oldu evime exper gelip daha bakmadı bile, exper ataması yapılana kadar canımızı burnumuzdan getirdiler zor şartlar yaşıyoruz. Halen atanan bu experler neden gelip bakmıyorlar
    Cevapla
  • Cüneyt 11 ay önce Şikayet Et
    Evim ağır hasarlı, yatan para 64 000TL daskın teminatı 320 000 TL ( zeyl miktarı 657 000) çok mail attım dönüş olmadı. Müşteri hizmetleri ile çok görüştüm cevap gelmedi. Dosyanın kapandığını söylüyorlar, sıra ile bakıyoruz diyerek oyalıyorlar, dava açacağım bu nasıl adalet yetkililer lütfen sesimizi duyurmak istiyoruz
    Cevapla
  • Hilal ballı 11 ay önce Şikayet Et
    Dasktan yatan paraya itiraz ediliyor muş verilen para evin desteklenmesine bile yetmiyor nasıl itiraz ediliyor bilgisi olan varmı
    Cevapla
  • Mkdds 11 ay önce Şikayet Et
    Dask.gov.tr hasar dosya itirazdan yapabilirsiniz
    Cevapla
  • Ali Yüce 11 ay önce Şikayet Et
    Aynı site aynı masraf birine 110 bin birine 160 bin birine 217 bin birine 70 bin bana 26 bin ben üzerine ekliyorum ki evimi yaptırayım diğerleri yaptırıp artan ile kredi borçlarını kapatıyor arabalarını yeniliyor bahçesine ev yapıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle