Türkiye’nin 2 yıllık tahvil faizi çakıldı! Erdoğan'ın adı bile yetti

Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci turda seçimleri kazanacağı beklentisiyle 16.83 seviyesine tırmanan 2 yıllık devlet iç borçlanma senedinin faizi dün yüzde 5,47’ye kadar geriledi. Bu oran, son 5 yılın dip seviyesi oldu.

GİRİŞ 17.05.2023 10:25 GÜNCELLEME 17.05.2023 16:22
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Cumhur İttifakı’nın Türkiye Büyük Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesi ve ilk turda yüzde 49,51 oy alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci turda kazanacağının netleşmesi, piyasaları şekillendirmeye başladı. Düşük faizi önceleyen ekonomi politikalarının devam edeceği beklentisi, Türkiye’nin 2 yıllık tahvil faizlerini hızla aşağıya çekti.

11 PUAN GERİLEDİ

Geçtiğimiz cuma günü yüzde 16.83 ile bu yılın en yükseğine tırmanan 2 yıllık devlet iç borçlanma senedinin faizi 11 puan birden gerileyerek yüzde 5.47 ile tarihi dip seviyeyi gördü. Bu oran, son 5 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin borçlanma faizinde seçim öncesi seviyeye göre; yüzde 67,49'luk geri çekilme yaşandı. İkinci el piyasasının önemli göstergesi sayılan iki yıllık tahvil faizinin düşmesi, Hazine’nin kasasından daha az para çıkmasını sağlayacak.

10 YILLIKLARIN FAİZİ YÜZDE 11,59

Ekim 2018 ve Mayıs 2019 tarihlerinde yüzde 26 seviyesini gören Türkiye’nin 2 yıllık gösterge tahvili faizi, 8 Haziran 2022’de yüzde 27 ile son yılların zirvesine ulaşmıştı. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi yüzde 7.9 seviyesinden günü tamamladı. 5 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 15.69, 10 yıllıklar ise yüzde 11.59 seviyesinde bulunuyor. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat odaklı politikaları ve düşük faizi önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli’nin devam edeceği kararlılığı bu sert inişte etkili oldu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Bülent DUMAN 11 ay önce Şikayet Et
    faiz den medet umanların iki yakası bir araya gelmez.
    Cevapla
  • kamil 11 ay önce Şikayet Et
    Özel bankalar konut kredisi faiz oranlarını %1.99 dan %3.45 e çıkardı. bir gün önce . onaylanmıs kredileride vermiyorlar.örneğin GARANTİ BANKASI . Devletin bunları görüp acil önlem alması lazım.
    Cevapla
  • vatandaş 11 ay önce Şikayet Et
    onlarda bize yani küçük yatırımcıya çaktılar.. bankalar kendi hisselerini satıp -10 kitlediler. bu günde durum iyi değil.. BİST bu manipülasyonları önlemeli. bir piyasa düzeni kanunu olmalı. politik ekonomik saldırılara BİST açık olmamalı.
    Cevapla
  • Bumerang 11 ay önce Şikayet Et
    Faizden kurtulmanın tek yolu var. Türkiyenin ekonomideki yumşak karnı olan enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak. Bu yönde atılan adımlar meyvelerini vermeye de başladı.
    Cevapla
  • Ülkem 11 ay önce Şikayet Et
    birde ev araba fiyatları çakılsada millet rahat nefes alsa tabi bunun yanında kiralık evlerde var. inşallah buda olurda karaborsacilarin elinde patlar ne varsa
    Cevapla
  • yasemin 11 ay önce Şikayet Et
    sabır kardeşim oda olucak daha neler olucak allahında ızni ile hep birlikde görecez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle