The Economist ve Moody’s’ten sonra Fitch de devrede! İlk dolar hamlesi geldi

The Economist ve Moody’s'in 14 Mayıs seçimlerine yönelik algı operasyonu ve manipülasyonlarına Fitch Rattings de katıldı. Kurum, açıklamasında Türkiye'de uygulanan alışılmadık politikalar nedeniyle baskıların arttığını iddia etti.

GİRİŞ 16.05.2023 11:29 GÜNCELLEME 16.05.2023 16:49
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in seçim değerlendirmesinin ardından bir seçim değerlendirmesi de bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten geldi.

SİYASİ BELİRSİZLİKTEN DEM VURDU

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de ikinci tura kalan seçimler nedeniyle siyasi belirsizliği ay sonuna kadar sürdüreceğini belirtti.

Türkiye'de uygulanan büyümeyi destekleyici alışılmadık politikalar nedeniyle ödemeler dengesi alanındaki baskıların arttığını belirten kuruluş, Türkiye'de oluşan siyasi ve ekonomik belirsizliğin en azından ay sonuna kadar süreceğine dikkat çekti.

Fitch'in yayımladığı notta seçimlerin ardından uygulanacak ekonomi politikalarının izleneceği ifade edildi.

Notta, seçimlerden sonra kurulacak hükümetin ertelenmiş döviz talebi, lira üzerinde baskı, geniş bir bütçe açığı, uluslararası rezervlerde düşüş ve yüksek enflasyon gibi sorunlarla karşı karşıya kalacağını belirtildi.

Notta, kredi notu açısından para ve maliye politikası bileşiminin daha itibarlı ve tutarlı olup olmadığına bakılacağı belirtilerek, "Güveni ne kadar sağladığı, makro ve finansal istikrara yönelik riskleri ne kadar azalttığı ve dış finansmana erişimi kolaylaştırıp kolaylaştırmayacağı izlenecek" denildi.

‘SÜRDÜRÜLEMEZ’ İDDİASINDA BULUNMUŞTU

Türkiye Ekonomi Modeli'nin başarısını görmezden gelen Moody’s Türkiye seçimlerine ilişkin yayımladığı değerlendirmede, yeni bir Erdoğan döneminin mevcut ortodoks dışı ve sürdürülemez politikaların, çok yüksek enflasyonla birlikte makroihtiyati tedbirlerin ve ağır kur baskılarının devamına işaret edebileceğini iddia etmişti.

Moody's'in seçim rahatsızlığı: İlk dakikadan operasyona kalkıştılarMoody's'in seçim rahatsızlığı: İlk dakikadan operasyona kalkıştılar

ALGI OPERASYONU BAŞLADI

Notta Kemal Kılıçdaroğlu zaferinin ortodoks politikalara dönüş ihtimalini artıracağı ve etkin bir şekilde bu politikaların uygulanması durumunda bunun kredi notuna uzun vadede pozitif etkisi olabileceği belirtilerek algı operasyonu yapmaya kalkmıştı.

THE ECONOMİST'TEN ERDOĞAN DÖNÜŞÜ

Londra merkezli The Economist dergisi, 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na olan desteğini gizlememişti. Türkiye'deki seçimlere müdahale etme girişiminde bulunarak Twitter hesabındaki kapak fotoğrafına "Erdoğan gitmeli" ve "Demokrasiyi koru" yazan İngiliz The Economist, seçim sonuçları umduğu gibi çıkmayınca tavrından geri dönüş yaptı.

The Economist'in Erdoğan karşıtlığı: Kılıçdaroğlu'na desteğin dozunu artırdılarThe Economist'in Erdoğan karşıtlığı: Kılıçdaroğlu'na desteğin dozunu artırdılar

İKİNCİ TUR ÖNCESİ PİYASALAR NORMALLEŞİYOR

Seçimlerin ikinci tura kalması dün ilk işlemlerde piyasalarda kısa süreli hareketliliğe neden olsa da piyasanın ikinci turun daha öngörülebilir bulması, uygulanan politikalarda ılımlı bir değişiklik beklentisi içinde olması borsada kayıpların bir miktar geri alınmasını sağladı.

Dolar

DÖVİZ KURLARINDA MAKAS GERİLEDİ

Seçim öncesinde yoğun talep ve regülatörlerin bankalara yönelik sözlü uyarılarıyla döviz kurlarında bankalararası piyasa ile serbest piyasa ve bankalardan satışta açılan makas dün görece geriledi. Dolar/TL ve Euro/ TL bankalararası piyasada yükselirken serbest piyasa ile bankalararası piyasada geçen hafta yüzde 10’u aşan makas yüzde 6-7 seviyelerine geriledi. Bankacılık sektörü uzmanları geçen hafta kurumsal satışa yönelik kısıtlamanın seçim sonrası ilk işlem gününde yaşanmadığını dile getirirken döviz talebinin de çok yoğun olmadığını kaydetti.

ENFLASYON 16 AYIN EN DÜŞÜĞÜNE GERİLEDİ

Türkiye, dünyanın içinden geçtiği yüksek enflasyon döneminde kendi dinamiklerine uygun bir strateji izleyerek 'Türkiye Ekonomi Modeli'ni devreye sokarak düşük faizle üretim, istihdam ve ihracata odaklandı. Bununla beraber enflasyonda da düşüş sağlayan Türkiye'de, enflasyon nisanda aylık bazda yüzde 2,39 artarken yıllık bazda 16 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 43,68'e geriledi.

KAYNAK: HABER7
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 74
  • Osmanlı 11 ay önce Şikayet Et
    Haçlı köpekleri ürümüş
    Cevapla
  • Kamil 11 ay önce Şikayet Et
    Sömürülen Afrika ve Asya halklarının , garib gurebanın , Dolar ve Avrolarınıza muhtaç kalmadığı günler gelecek .
    Cevapla
  • son ihtiyar 11 ay önce Şikayet Et
    Ayrıca sizin gibi kuruluşların yönetim kademeleri başta olmak üzere,sze uygun bazı planlarımız var.Sonra siz ağlarken,talimatı size verenler vah tüh diye siz seyredip kahvelerini yudumlarlar,onlara bir şey olmaz...sanırım anlayanlar anlayacaktır ne demek istediğimizi.!
    Cevapla
  • vatan sağolsun. 11 ay önce Şikayet Et
    İşte emperyalizmin gerçek yüzü.Adalet demokrasi işlerine geldiği gibi.Sal çayıra gitsin bu öküzleri.
    Cevapla
  • ŞÜKRAN 11 ay önce Şikayet Et
    canınız cehenneme erdoğanla yola devam inşallah..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle