TCMB, döviz serbest karşılık faizini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kendi nezdinde tutulan yabancı para karşılıklara ödenen faizi yüzde 0,25 artırdı.

TCMB, döviz serbest karşılık faizini yükseltti
TCMB, döviz serbest karşılık faizini yükseltti
GİRİŞ 12.05.2023 16:16 GÜNCELLEME 12.05.2023 16:16
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yabancı para serbest karşılıklara ödenecek faizi artırdı.

TCMB, yabancı para serbest hesaplar için faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 4,75 olarak ilan etti.

Banka, böylelikle kendi nezdinde tutulan yabancı para serbest karşılıklara ödenen faizi, yani zorunlu karşılık yükümlülükleri üzerinde tutukları yabancı para serbest hesaplar için faizi yüzde 4,50’den yüzde 4,75’e çıkarttı.

FARK TESİS EDİLEN TUTARLAR İLE TESİS EDİLMESİ GEREKEN TUTARLAR ARASINDAKİ FARK

Bu sistemde faiz ödemeleri TL cinsinden, ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yani ortalama tesis edilen tutarlar ile ortalama tesis edilmesi gereken tutarlar arasındaki farka yapılıyor

SİSTEM OCAK AYINDA BAŞLAMIŞTI

Ocak ayında kabul edilen sisteme göre, bankalar, ilgili tutarları yurtdışında tutmaları halinde libor getiri elde edebildiklerini, ancak içeride böyle bir yapı bulunmadığı için sistemi bankaların Merkez Bankası'ndan talep ettiğini belirtmişlerdi.

KAYNAK: REUTERS
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Mehmet 11 ay önce Şikayet Et
    Reis bence bu kur korumali sistemi iptal etmeli...önceden her esnaf kur yükseliyor yok su disardan dolarla aliniyor...onun icin enflasyon var istev fiyat ondan yükseliyor diyorlardi...kur son 1 yilda enflasyon a göre stabil ama yine fiyatlari artirdilar...demekki kur la alakasi yok...hepsi yalanci...bide parasi olan zengin oldu bu sistemle.kur un gercek degeri neyse o olsun...
    Cevapla