Türkiye'ye 35 katına satıyorlardı! Durum tersine döndü

Bor konusunda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Tonuna 35 bin dolar veriyorduk yani bin dolara sattığımızı adam işliyor yeni bir ürün haline getiriyordu 35 katına bize geri satıyordu, şimdi bunu tersine çevirdik" dedi

GİRİŞ 08.05.2023 15:18 GÜNCELLEME 08.05.2023 15:35
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Eskişehir'den AK Parti'nin milletvekili adayı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir'de basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Türkiye ve Eskişehir gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, “Elektrik kurulu gücünü son 20 yılda, 32 bin megavatlardan aldığımız bu kurulu gücü 105 bin megavatlara çıkardık. Niçin artış var? Çünkü sanayisiyle hizmet sektörüyle Türkiye gelişiyor, büyüyor. Artan enerji talebini karşılayabilmemiz için üretim tesislerinin sayısını ve kapasitesini artırmamız gerekiyor. Son 20 yılda bu alanda yaklaşık 100 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Elektrik üretim ve dağıtım tarafında. Bunun büyük bir kısmı özel sektör eliyle gerçekleştirildi. Biliyorsunuz elektrik üretiminde 2000’li yılların başında kamunun payı çok daha yüksek ve yüzde 80’ler seviyesindeyken, şu anda yüzde 20’nin altında düştü. Elindeki varlıkları özelleştirme ile azaltmış oldu. İkincisi de asıl artış oradan geliyor, yeni kurulan tesislerin tamamıyla özel sektör eliyle yapılmış olması. Eğer kamu eliyle yapılmaya devam edilseydi 100 milyar dolarlık hazineden kaynak ayıracaktık. O zaman yollar, hastaneler, hava limanları, limanlar, okullar gibi birçok kaynak ayırdığımız noktalara belki kaynak ayıramayacaktık. Aslında milli bütçeye ciddi bir kaynak sağlayan bir sektör” dedi.

DÜNYADAN TEKLİFLER ALIYORUZ’

Bakan Dönmez, hidrokarbon arama ve araştırmaları konusunda, dünyada bu kadar geniş filoya sahip nadir ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Bu sondajları ‘gelin bizim burada da yapın’ diye dünyanın birçok noktasından teklifler aldıklarını anlatan Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

“Filomuzun gücünü, kapasitesini arttırdık. Daha önce bir tane bile sismik arama gemimiz yoktu. İlk sahada gördüğünüz Barbaros Hayrettin filomuza katıldı. Ardından tamamen milli imkanlarla yapılan Oruç Reis, Türkiye’deki tersanelerde yapıldı. O filomuza katıldı. Bunlar Akdeniz ve Karadeniz’de sismik araştırmalara devam ediyor ama asıl büyüdüğümüz alan sondaj gemileri oldu. 2017 yılında filomuza katılan Fatih ile başladığımız yolculuğumuz, ardından Yavuz, Kanunu ve Abdülhamit Han ile devam etti. Bu filomuz denizlerimizde destanlar yazdı. Şu anda dünyada bu kadar geniş filoya sahip nadir ülkelerden birisiyiz. Geçmişte Karadeniz’de bazı sondajlar yapılmıştı. Lakin özel sektör yurt dışından buraya getirmiş, birer sondaj anlaşmasıyla çalışmalara başlamışlar. Tek sondaj da keşif yakalayamayınca doğal olarak gitti. Şimdi biz hem hız kazanmış olduk hem maliyetlerimizi çok daha ekonomik hale getirmiş olduk. Bunu yaparken de ciddi bir işte geliştirmiş olduk. Şimdi dünyanın dört bir tarafından ‘bu sondajları gelin bizim burada da yapın’ diye teklifler alıyoruz. Asya’dan, Amerika’dan, Afrika’dan, Orta Doğu’dan. Tabii önceliğimizi Karadeniz gaz keşfine vermiştik. Şimdi iş programımız elverdikçe bu filomuzun bir kısmını biz, belki yurt dışındaki işlere gönderebiliriz.”

‘YENİ KEŞİFLER GELEBİLİR’

Bakan Dönmez, Karadeniz’i batıdan doğuya, karış karış aradıklarını ve Ordu ile Rize açıklarında yeni keşifler yapmak için sondaj çalışmaları yapacaklarını belirterek, “Yeni keşifler gelebilir mi? Evet, gelebilir. Biz Karadeniz’i batıdan doğuya, karış karış arıyoruz. Bir sismik araştırma gemilerimiz ön ve jeolojik etütleri yapıyor. Ardından onu değerlendiren bir ekibimiz var. Potansiyel içeren lokasyonları belirliyorlar, oralarda da sondajları yapıyoruz. Muhtemelen bu sene içerisinde Ordu açıklarında yeni bir keşif amaçlı bir sondaj yapabiliriz. Yine doğu Karadeniz, Rize açıklarında da petrol potansiyeli içeren bazı lokasyonlarımız var. Orada da bir sondaj yapabiliriz, artık imkanlar filomuz elimizde. Kendi iş planımıza göre bunları devam ettireceğiz. Bu bir başlangıç son değil. Enerji bağımsızlığımız açısından son derece kritik. Geçtiğimiz yıl 94 milyar dolar enerji ürünleri ithalatına bedel ödemişiz. Şimdi örneğin bunun yarısını Türkiye’de üretsek, 45-50 milyar dolar cebimizde kalacaktı”

"35 KATINA BİZE GERİ SATIYORLARDI"

Açıklamalarında Türkiye'nin bor konusunda strateji değişikliğine gittiğini anlatan Bakan Dönmez, “Biliyorsunuz bor konusunda dünyanın en büyük rezervleri Türkiye'de, yüzde 72'si bizde. Eskişehir de o açıdan çok şanslı. Bandırma'da geçtiğimiz aylarda şubat ayında sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle bor karbür fabrikamızı açmıştık. Burada yılda bin ton üretim yapılacak. Borda artık biz strateji değişikliğine gittik, cevher satışını sınırlandırdık, katma değerli ürün satışına geçtik. Biz boru ham madde olarak yani cevher olarak satarsak tonu 150 dolar, işlediğimizde, bir miktar rafine ettiğimizde bin 500 dolara çıkıyor. Biz Çin'den, diğer ülkelerden işleniş bor karbürü alıyorduk. Bor karbürü savunma sanayisinde mukavemeti yüksek hafif yoğunluğu düşük bir ürün, orada çok kullanılıyor. Tonuna o zaman 35 bin dolar veriyorduk yani bin dolara sattığımızın adam işliyor yeni bir ürün haline getiriyordu 35 katına bize geri satıyordu, şimdi bunu tersine çevirdik” dedi

ERZURUM’DA ÇIKAN OLAYLAR

Konuşmasının ardından Eskişehir ile ilgili projelerini de sıralayan Bakan Dönmez, gazetecilerin Erzurum'da, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun konuşması sırasında yaşanan olayları sorması üzerine; “Seçim ortasında zaman zaman gerilim artışları oluyor, yaşanıyor. Hiçbirisini de kabul etmediğimizi, seçimlerin demokrasi şöleni içerisinde, kendi mecrasında yapılması gerektiğini kabul ediyoruz. Evet, siyaseten birbirimize muhalif olabiliriz, karşı durabiliriz. Ama bu işin şiddet veya hakaret boyutuna gelmesine hangi parti, kimden gelir olursa olsun, kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez’e basın toplantısında AK Parti Eskişehir milletvekili adayları Ayşen Gürcan, Ali Demirel, Hakan Çizmelioğlu, Pınar Turhanoğlu Gücüyener ve Derya Çıraklı ile AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan eşlik etti.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • Kamil 11 ay önce Şikayet Et
    Çin , Güney Kore ve Japonya olabilir , İkili yüksek eğitim anlaşması yaparak asgari 50 bin civarında Türk öğrenci göndermeliyiz . Özellikle yazılım , endüstri ve mekatronik , nükleer branşlarında eğitim alarak üstadlık işini fırınında öğrenir , yüksek burs alırlar .
    Cevapla
  • Kamil 11 ay önce Şikayet Et
    Diyelim ki Karadenizde çok zengin miktarda , orta kalite petrol keşfettik , Solvent basıp çıkardıktan sonra kimyasal ve fiziksel prosesten geçirip katmadeğeri yüksek , 1 inci sınıf asfalt , otomobil lastiği , grafen fiber kompozit vb ürünleri üretmeliyiz .
    Cevapla
  • Kamil 11 ay önce Şikayet Et
    İşte kendisi itiraf ediyor . Yani Türkiye Bor'u senelerce ucuza satmış , El oğlu atı alan Üsküdarı geçmiş , stoklarında bor karbürler var , Türkiye daha yeni yeni üretiyor . En azından bu da bir şeydir . Çin'de ki muazzam üretim kapasitesini düşünürsek , onları geçmek için daha çok fabrika inşa edilmesi gerekir .
    Cevapla
  • misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Git deniz kumunu işlet mikro işlemci yap. 500 katına satarsın. Her seçim öncesi bor işleme hikayesi. Kabak tadı verdi masal üstüne masal. Yanlız çarşı pazar bu gelişmişliğin hayrını hiç görmüyor hayret.
    Cevapla
  • Mustafa 11 ay önce Şikayet Et
    Bor karbür fabrikası açıldı. Haberin olsun
    Cevapla
  • Kamil 11 ay önce Şikayet Et
    Bir belgeselde izlemiştim , Japonların , Libya Sahra kumundaki yarı iletken silikonu işleyip , güneş panelleri üretimi projesi vardı .
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    zamanında mugla yatağının kömürü Rusya çok verilmiş. çok sonradan kömür içinde uranyum olduğu için aldıkları ortaya çıkınca satıştan vazgeçilmiş. kömür ile uranyumu birbirinden ayırıp değerlendirmiş Ruslar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle