Fazla mesai ücretleriyle ilgili emsal karar: 120 saat sınırı iptal edildi

Anayasa Mahkemesi, fazla mesai ücretleriyle ilgili emsal bir karara imza attı. Mahkeme, farklı sağlık hizmetlerinde çalışan personelin, icap nöbetlerinde 120 saatten fazlasına ücret verilemeyeceğini öngören düzenlemeyi iptal etti.

Fazla mesai ücretleriyle ilgili emsal karar: 120 saat sınırı iptal edildi
Fazla mesai ücretleriyle ilgili emsal karar: 120 saat sınırı iptal edildi
GİRİŞ 06.05.2023 09:27 GÜNCELLEME 06.05.2023 12:54
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi, yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve 112 Acil sağlık hizmetlerinde çalışan personelin, icap nöbetlerinde 120 saatten fazlasına ücret verilemeyeceğini öngören düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı görerek, iptal etti.

Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Samsun 2. İdare Mahkemesi, baktığı bir davada, icap nöbetini düzenleyen Devlet Memurları Kanunu’nun, 5947 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesiyle değiştirilen ek 33’üncü maddesindeki hükmün iptali için AYM’ye başvurdu. AYM 25 Ocak’ta düzenlemeyi iptal etti.

120 SAAT KRİTERİ

İptal kararının yasal boşluk doğmaması için dünkü Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak altı ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Bu süre içinde ihlal kararı ışığında sağlıkçıların icap nöbetlerine ilişkin yeni düzenleme yapılacak. Kararda, iptali istenen kuralın icap nöbetine bir sınır getirmediği ve bunun da Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulandı:

“Kural, ücret ödenmesini 120 saatle sınırlamakta, bu sürenin aşıldığı durumlarda herhangi bir ücret ödenmeksizin icap nöbeti tutulmasını gerektirmektedir. Bu haliyle icap nöbeti yükümlülüğünün Anayasa’nın 18. maddesinin gerekliliklerini karşılamadığı ve sağlık çalışanlarına orantısız bir külfet yüklediği anlaşılmıştır.”

KAYNAK: HÜRRİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Mardinli 11 ay önce Şikayet Et
    Polis memuru süresiz izinsiz çalışsa bile fazla mesai ücreti adı altında komik bir rakam dışında ek mesai ücreti almıyor ve her ay tüm polisler ortalama bir memurun iki katı kadar çalışıyor yazık
    Cevapla
  • Mehmet 11 ay önce Şikayet Et
    Adliyelerde de 50 saat ve 6 ayı geçmemek üzere nöbet düzenlemesi var. Kota olayı da olduğu için 3 aydan fazla nöbet ücreti verilmiyor. Verilen ücrette komik olduğu gibi verilmemesi için amirler takla üstüne takla atmaktadır.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Kamu mühendislerini sürekli unutun olur mu. 3 ayda 50 gün araziye çıksa bile maksimum 20 gün üzerinden ve brüt 100 lira civarında bir ücret alıyor. Mesai zaten yok. Hayrına çalışıyor. Maaş desen 18-19 bin civarı. Emekli maaşı 11-12 bin. Ama seçim meydanlarında hep mühendislik ürünleri anlatılıyor. Yazık ediyorsunuz. Lütfen bunu düzeltin.
    Cevapla