Kargo şirketleri kurye bulamıyor: Fiyatlar iki katına çıktı

Kargo ücretleri, akaryakıt fiyatları düşmesine rağmen iki katına çıktı. Firmalar “12 bin TL’ye eleman bulamıyoruz. Maaşları artırıyoruz. Bu da ücretlere yansıyor” dedi.

GİRİŞ 05.05.2023 06:38 GÜNCELLEME 05.05.2023 10:13
Bu Habere 118 Yorum Yapılmış

Kargo ücretlerine fahiş zam yapıldı. Firmalar, son bir yılda 3 defa fiyatlarını artırdı. Yılbaşında özel bir şirketin ortalama 30 TL olan taşıma ücretinin 60 liraya çıktığı belirtildi. 

Sosyal medyada kullanıcılar, akaryakıtın ucuzlamasına rağmen kargo fiyatlarındaki büyük artışa tepki gösterdi. Firmalar ise yapılan zamların akaryakıtla ilgili değil, çalışan maaşlarında yaşanan artışla olduğun ifade etti. 

Sektörün büyük kargo şirketlerinden birinde şube müdürü olarak görev yapan Ramazan Buldu, pandemide evlere servis yapan online yemek şirketlerinin büyüdüğünü, sektördeki motokurye potansiyelinin çoğunu aldığını hatırlattı. 

Türkiye gazetesine konuşan Buldu, "Şu sıralar çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Ortalama bir kurye maaşı 10-12 bin lira; bugünlerde 15 bin liranın üzerinde para isteyenler var. Sigorta ve yemek ücretleri de üstüne eklenince bir çalışanın maaşı 20 bin lirayı geçiyor. Biz de bu çalışan maaşı artışlarını fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Buldu'nun aktardığına göre, online yemek sektöründe motokuryelere daha fazla maaş ödeniyor. Ayrıca prim usulü ve mesai saatinin de kargoya göre düşük olması tercih sebebi olarak gösteriliyor. Kargo sektöründeki istihdam açığından dolayı teslimatlar da gecikiyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 118
  • Mülayim T 11 ay önce Şikayet Et
    Kuryeleri insan yerine koyma, ağır şartlarda 3 kuruşa talim ettir, kaçınca arayıp bulamazsın sonra da
    Cevapla
  • Kul 11 ay önce Şikayet Et
    Çok kar etmeyin birazda siz elinizi taşın altına koyun biz kafamızı koyduk
    Cevapla
  • Şems 11 ay önce Şikayet Et
    PTT kargo da bunlardan. Bence Hükümet bu işe bir el atmalı.
    Cevapla
  • Ercan 11 ay önce Şikayet Et
    12 bin lira çok büyük paramı yalani bırakın gözünüz doymadı
    Cevapla
  • Tepki 11 ay önce Şikayet Et
    Yaptıkları fahiş zamlara kılıf uydurma yoluna gitmişler..!?Büyük alışveriş siteleri harici herkesi angarya görmeye başlamışlar bunu sık kargo gönderip alanlar yakından deneyimliyor,bu siteler çıkana kadar ipin ucu hiç bu kadar kaçmamıştı..Sağolsun her işte olduğu gibi denetim yapmayan kamu kurumlarımız..!
    Cevapla
  • Vatandaş 11 ay önce Şikayet Et
    Tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Pandemiyle birlikte akış veriş büyük oranda internete kaydı ve kargo firmalarının iş yükü ve eleman ihtiyacı katlanarak arttı. Olay sadece mazot ve eleman maaşı değil. Tüm nal ce hizmetlerde enflasyon artışı firma sahiplerinin harcamalarını da etkilediğinden kârlarını artırma ihtiyacı duymalarına sebep oluyor. Nasilsa millet zamlara alıştı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle