Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 22,3, 2024 yıl sonu tahmininin de yüzde 8,8'de sabit tutulduğunu açıkladı.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi
GİRİŞ 04.05.2023 12:02 GÜNCELLEME 04.05.2023 12:43
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.

Kavcıooğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Küresel çekirdek enflasyondaki düşüş daha yavaş gerçekleşiyor. Son dönemde bankacılık sektörü kaynaklı sıkıntılar gelişmiş ülkelerde finansal risklerin artmasına yol açtı.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının sağladığı likidite destekleri nedeniyle bilanço büyüklüklerindeki düşüş eğilimi sekteye uğradı.

"BANKACILIK SEKTÖRÜ SAĞLAM"

Türk bankacılık sektörü güvenli ve sağlam görünümünü sürdürüyor.

Ülkemiz yüksek büyümesini verimlilik artışıyla bir arada ilerletmeyi başarmıştır.  Ülkemiz sanayi üretiminde gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üç katına yakın artış kaydetmiştir.

Satın alma gücü paritesiyle bakıldığında Türkiye ekonomisi kişi başına düşen milli gelirde gelişmiş ülke seviyelerine güçlü şekilde yakınsamaktadır.

"İHRACAT DEPREM ÖNCESİ SEVİYEYE ULAŞTI"

Afet bölgesindeki tüketim harcamalarına ilişkin öncü göstergeler, deprem sonrasında düşüş göstermiş olsa da yakın zamanda deprem öncesi seviyelerini aşmıştır. Bu durum deprem genelinde oldukça güçlü bir toparlanma eğilimine işaret etmektedir. Toplam ihracat deprem öncesi seviyesine ulaştı.

2023 yılının geri kalanı cari dengelenmenin güçlendiği bir dönem olacaktır. Yüksek teknoloji, enerji, yer altı zenginlikleri ve turizmin kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlarımızın geri dönüşüyle birlikte, 2030 yılına kadarki süreçte cari dengeye birikimli olarak yaklaşık 289 milyar dolarlık katkı sağlanacağı tahmin edilmektedir.

"FİYAT ARTIŞLARINDA BELİRGİN YAVAŞLAMA VAR"

Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerimiz, fiyat artış oranlarındaki belirgin yavaşlamayı teyit etmektedir. Son dönemde çekirdek göstergeler Ekim 2021’den bu yana kaydedilen en düşük seviyelere gerilemiştir.

TL ticari kredi faizleri 2022 yılı Temmuz ayından itibaren politika faizimizle uyumlu olarak 18 puan civarında azalmıştır. 10 yıl vadeli TL menkul kıymet faizleri de 2022 yılı Mart ayından bu yana gerileyerek 15 puana yakın düşüş göstermiştir.

"KREDİDE KOBİ PAYI YÜZDE 62'YE ÇIKTI"

Kararlılıkla yürüttüğümüz hedefli kredi politikamızın etkinliği sayesinde 2021 yılının ilk çeyreğinde TL firma kredisi kullandırımlarının yüzde 40’ının altında olan KOBİ payı, 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 43’e, 2023’te ise yüzde 62’ye yükselmiştir.

Enflasyon tahminlerimizde değişikliğe gitmeyerek, 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk.

Türk lirasındaki istikrarıl seyrin devamıyla birlikte TL cinsi ithalat fiyatları, enflasyon tahminlerimize 2,3 puanlık düşürücü etkide bulundu. Liralaşma stratejimizin tüm araçlarını tahminlerimizle uyumlu bir enflasyon patikasını desteklemek için kullanmaya devam edeceğiz."

"GÜÇLÜ REZERV YAPIMIZI KORUYACAĞIZ"

Döviz piyasasındaki oynaklıkların azalmasında da önemli bir çıpa vazifesi gören güçlü rezerv yapımızı koruyacağız."

"DOLARİZASYONU BİTİRECEĞİZ"

Dövizde dengenin devam edeceğini belirten Kavcıoğlu, "Kur da, fiyatlar da, faizler de aynı istikrar da devam edecek. Kimse vatandaşın cebindeki paraya tenezzül etmesin. Dolarizasyonu bitireceğiz. Liralaşma stratejisi işliyor." dedi.

"VATANDAŞA YAZIK EDİYORLAR"

Kurda oluşan makasın geri geldiğini kaydeden Kavcıoğlu, "Vatandaşa yazık ediyorlar." diye konuştu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 47
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    bulduğu parayı dolara yatiranlar tl değer kaybediyor diye ağlamasın,abd nin martdaki bütçe açığı 381 milyar dolar bunu siz finanse edip doların değerini arttırıyorsunuz
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    imf kotarolliyi gonderecek 250 milyon dolar gönderecek diye kapisında yatıyorduk, simdi ülke daha kötüymüş yazıklar olsun size
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    patates sogandan başkasına kafası basmayan adamlara ne anlatsan boş,burada yorum yalanların hangisi 2002 den önceki rezil durumu hatırlıyor,sıkintılar var yok degil ama RTE den başkası duzeltemez
    Cevapla
  • Turan 11 ay önce Şikayet Et
    Ne fark ederki çay simit- patetes soğan sşyaset işte illaki herkes bir şeyi dile getirecek düşünmek lazım biz nerde hata yaptık maliyet yüksek iken devlet fiyatları düşürmek için çiftci-besici-esnaf ile rekabet ederse sonuç olarak üretim düşer
    Cevapla
  • İşsiz 11 ay önce Şikayet Et
    Bir deprem bölgesinde yazıyorum, ev kira fiyatları askeri ücreti geçmiş durumda 0+1 daire 9 bin lira olmuş, ekonomi de refah var diyenlere sayısız örnek verebilirim. 29 yıl önce ile sonrası arasında dağlar vardı, Şimdi o eski yılları aramış durumdayız. Kaç kişi evine et alabiliyor, kaç kişi sağlıklı beslenebiliyor, açlık sınırı 30 bin askeri ücreti 8.500 tl bunun önüne duracak bir sistem
    Cevapla
  • Sahici 11 ay önce Şikayet Et
    Herkes asgari ücreti örnek veriyor. Kardeşim herkes sıkıntıda. Memur maaşı da asgari ücrete yaklaştı bunu kimse yazmıyor. İleride kimse memur da olmak istemeyecek. Gerçekleri gören gençlerimiz şimdiden avrupa hayali kuruyor.
    Cevapla
  • Anadolu 11 ay önce Şikayet Et
    32 yil hizmet 1 nci derece.Emk.l isi 10.300 tl. Maas alirken, vasıfsız işci 5500 tl .Asgari ücreti 7.500 oldu, M.Emk.li si yerinde saydı. Tem muz'da eflasyon farki ve asgari ücret artişı ifade ediliyor. Ver..! M.Emk.lisine; Tayyip ve Vatan Sevdası tencere tava calmiyor. Gözü'de yok..! Kagit üzerinde konuşnak ise,kolay.Elkt. su, gaz, ulaşım,ev kirası,Otobüs biletinden , bir haberi varmı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle