Dünya Nükleer Birliği'nin Akkuyu NGS şaşkınlığı! Türkiye sınırlarını aşıyor

Dünya Nükleer Birliği'nin (WNA) Rosatom'a Akkuyu NGS'ye ilişkin gönderdiği mesajında 'Bu tarihi anın önemi Türkiye sınırlarını da aşıyor' ifadesi kullanıldı.

GİRİŞ 29.04.2023 15:30 GÜNCELLEME 29.04.2023 15:48
Bu Habere 94 Yorum Yapılmış

Dünya Nükleer Birliği (WNA) Genel Müdürü Sama Bilbao-y-Leon, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) yapılan nükleer yakıt teslimi sonrası Türkiye'nin resmen küresel nükleer ailenin bir üyesi haline geldiğini belirtti.

Rosatom'dan yapılan açıklamaya göre, WNA Genel Müdürü, Akkuyu NGS'de nükleer yakıt teslim töreni nedeniyle Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'a video mesajı gönderdi.

Herkes için yaşanabilir bir dünya yaratan sürdürülebilir bir nükleer gelecek için Türkiye ve Türk Nükleer Sanayisi ile çalışma taahhüdünü yinelemek istediğini dile getiren Bilbao-y-Leon, "Bu adım sayesinde Türkiye, artık resmen küresel nükleer ailenin bir üyesi haline geliyor." ifadesini kullandı.

Bilbao-y-Leon, Akkuyu NGS'nin Türkiye'nin net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasında ve ülkede enerji güvenliğinin güçlendirilmesinde önemli rol oynayacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Tamamlandığında, Akkuyu'nun dört ünitesi yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat karbonsuz elektrik üretecek, bu da Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unun karşılanması anlamına geliyor. Ancak bu tarihi anın önemi Türkiye sınırlarını da aşıyor. Küresel nükleer topluluk, yeni nükleer güç santrallerini istenen hız ve ölçekte teslim etmeyi taahhüt ederken, bu santraller, bu ortak taahhüdün güçlü bir sembolü niteliğindeki dev santraller olma özelliği taşıyor. Şüphesiz Akkuyu'nun 1. ünitesinin yaklaşık 5 yılda tamamlanması, uluslararası iş birliğinin ve endüstri olarak nükleer reaktörleri verimli şekilde inşa edebileceğimizin adeta bir göstergesi niteliğinde."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 94
  • türkiye sevdalısı 1 yıl önce Şikayet Et
    bu nükleer yakıt, bize ne kadar yetecek? ürettiği enerji ne kadar olacak? birileri söylesinde, bir türk ve müslüman olarak, elhamdulillah. zaten duyuyoruzda, bir daha gurur duyalım.
    Cevapla
  • Ardıl 1 yıl önce Şikayet Et
    Akkuyu nükleer güç santralinde 1 Mayıs itibariyle çalışan işçilerin sabah saat 8 akşam saat 5 e kadar telefon ile görüşmeleri yasaklandı aksi halde tazminatsız iş akdi fesh edilecek artık hiç kimse mesai saatlerinde yakını ile iletişim kuramıyacak
    Cevapla
  • Camoka 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunun gibi en az 15 tane daha santral yapılmalı. ŞART
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer santral inşa etmeye mecburuz . Çünkü , yetersiz yağışlar Hidroelektrik Barajlarımızı dolduramayabilir . Nüfus artışı , Tarım ve endüstriyel üretim ihtiyacımızı karşılamayabilir . Bize kesintisiz enerji üretecek Nükleer reaktörler lazımdır .
    Cevapla
  • Bilmeden bildim deme 1 yıl önce Şikayet Et
    Biraz araştırınca santralin Rusya devletine ait Rosatom şirketine ait olduğu ve bir yatırım olarak inşa edildiği anlaşılmakta. İhtiyaç karşılamA orakı ise bittiğinde en fazla %6 . Asla bu tarz yatırmlara karşı değiliz. Nükleer biliminide öğrenmek için gerekli lakin kimse yanlış bilgilendirme yapmasın. Çünkü sağdan , soldan yalandan bıktık artık.
    Cevapla
  • emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Sular çekildikçe küresel ısınma arttıkça bize en az 20 nükleer santral daha lazım. Uygun mekan her daim Sinop Amasra arasıdır. lakin bu işi Ruslar değil Japonlar yapmalı. 50 şer km aralıkla 4 erli toplamda 20 santral olmalı. işletmesi Japon Katar ortaklığı yatırımı Katar yapmalı. yakıtı da garanti gelmeli. Toplu ihale ucuz olur. 20 si birden ihale edilmeli. Kabaca 100 milyar doları bul
    Cevapla
  • Bilerek bildim de 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin bile % 10 diyerek açıklama yaptı. Sen i biliyosun. Bunu bile kotulersiniz
    Cevapla
  • Semih 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimse kimseye kara kaşı gözü için para vermez beyefendi. Nihayetinde belli bir zaman sonra bu eser tamamiyle ülkemin olacak. Adamın biri 300 milyar dolar buldum diyor varsayalım buldu bu paranın geri dönüşü uluslararası ortamda 500 milyar dolar dır. Neticede ortada hiç bir eser olmadan bu para bu halkın cebinden çıkıp İngiliz tefecilerin olacaktır.
    Cevapla
  • Esra 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Tecrübe inanın herşeye bedel. Yeni bir dünyanın kapısını aralıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle