Enerjide adım adım tam bağımsızlığa: İki yeni nükleer santral daha geliyor

Akkuyu'dan ilk yakıt gelirken, 2’nci ve 3’üncü santraller için de yer arayışına başlandı. Türkiye’nin nükleerde elini güçlendirecek nükleer yeni güç santrallerinde Sinop ve Trakya öne çıkıyor.

GİRİŞ 29.04.2023 06:36 GÜNCELLEME 29.04.2023 10:26
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) ilk yakıt getirilirken, Türkiye’nin nükleer enerjide elini daha da güçlendirecek çalışmalar başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Farklı bölgelerimizde inşa etmeyi planladığımız 2’nci ve 3’üncü nükleer santrallerimiz için de inşallah en kısa sürede harekete geçeceğiz” açıklamasının ardından yeni nükleer güç ünitelerine yer arayışları da hızlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının öncelikle Sinop’ta yapılması planlanan ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alınan Türkiye’nin 2’nci nükleer güç santralinin inşası için önümüzdeki dönemde projeye ilgi duyan ülkelerle görüşmeleri artırması bekleniyor. Rusya başta olmak üzere, temasta bulunulan ülkelerle bir görüşme takvimi oluşturulacağı ifade ediliyor. 

Akkuyu Nükleer Santrali, yabancı basında manşet olduAkkuyu Nükleer Santrali, yabancı basında manşet oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan anlattı: İşte Akkuyu'nun 60 yıllık hikayesiCumhurbaşkanı Erdoğan anlattı: İşte Akkuyu'nun 60 yıllık hikayesi

Bakan Dönmez: Nükleer enerji hedefimize ulaştıkBakan Dönmez: Nükleer enerji hedefimize ulaştık

ALTERNATİFLER MASAYA GELECEK

Diğer yandan, 3’üncü santral için de uygun bölgenin bulunması için çalışılırken, Trakya öne çıkıyor. Bölgenin stratejik olarak önemli ve arazi şartları bakımından uygun olduğu değerlendiriliyor. Kıyıdaki arazi taramasının devam ettiği, birkaç alternatifin masaya getirileceği belirtiliyor. İnşaat için görüşülecek ülkelere alternatif noktaların ve projenin avantajlarının anlatılacağı dile getiriliyor.

TÜRK MÜHENDİSLER YETİŞİYOR

İnşaatı planlanan diğer santraller için etüt çalışmaları sürerken, nükleer enerjide yetkin mühendis ve teknik personel yetiştirilmesi için de adımlar atılıyor. Akkuyu NGS projesi kapsamında Türk öğrenciler, Rusya’da nükleer mühendislik eğitimi alıyor. Seçilen öğrenciler, 5,5 yıllık uzmanlık eğitimine tabi tutulurken, başarı durumlarına göre 6 aylık yüksek lisans programına devam edebiliyor. Edinilen bilgilere göre; Rusya’ya nükleer enerji mühendisliği eğitimine toplam 246 Türk öğrenci gönderildi. Bu öğrencilerden 220’si eğitimlerini tamamlayarak projede çalışmaya başladı. Buna ek olarak 71 Türk öğrenci de yüksek lisans eğitimi için Rusya’ya gönderildi. Eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, Akkuyu NGS Projesinde mühendislikten yöneticilik kademesine kadar farklı alanlarda istihdam edilecek. Böylece, yeni projeler için de Türk ekipler yetişmiş olacak. 

AKKUYU'DA SERTİFİKASYON SÜRECİ

Nükleer güç santrali Akkuyu’da yakıt testleri ve sertifikasyon süreçleri de başlayacak. Bu süreçlerin ardından enerji santralinin 1 yılda elektrik üretimine başlaması planlanıyor. Toplam 4 bin 800 megavat gücünde dört üniteden oluşacak Akkuyu’da dört reaktörün de birer yıl arayla işletmeye alınması planlanıyor. İşletmeye alındığında dört reaktörden yılda toplam 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi ve Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor. NGS ile yılda 17 milyon ton karbon emisyonu önlenecek. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 65
  • serdar 11 ay önce Şikayet Et
    bu nasıl bir zihniyet baz istasyonu kanser yapıyor dersiniz nükleer santrale evet dersiniz ALLAH ise aklınızı kullanmayı nasip etsin
    Cevapla
  • Cemal Serbest 11 ay önce Şikayet Et
    Hayırlı Olsun TÜRKİYEMİZE Yaparsa REİS Yapar.
    Cevapla
  • Laz uşağı 11 ay önce Şikayet Et
    Aksine Rusya ya göbek bağı ile bağladılar. Ruslar yaptı ve onların santrali, bize elektriği avrupanın en pahalısını dolar bazında satacaklar.Bağımsızlık yalanının böylesi olmaz.
    Cevapla
  • AKINCI 11 ay önce Şikayet Et
    Santral in finansmanı nı Rusya karşılıyor ama ? Bedava kim kime santral kurar?
    Cevapla
  • Kamil 11 ay önce Şikayet Et
    Binası ve reaktörleri inşa edildi , Neticede iş Uranyum yakıtına bakıyor . Yakıta sahip olan , enerjiyi elinde tutar .
    Cevapla
  • Kamil 11 ay önce Şikayet Et
    Güney Kore çalışma azmini ve teknolojisini beğeniyorum . Yeni santrallerde inşa işini Güney Kore'ye vermeliyiz .
    Cevapla
  • Orhan0708 11 ay önce Şikayet Et
    Antalya ibradı nükleer için ideal. Sıfır deprem riski... Bence üzerinde düşünülmesi gereken iyi bir seçenek...
    Cevapla
  • Hakan 11 ay önce Şikayet Et
    Santraller genelde limana yakın olan yerde yapılır. Su gerekli bolca ve core yani çekirdek kısmı karada taşımak için çok ağırdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle