Türkiye kendi üretecek! Kritik üründe dışa bağımlılık sona eriyor

Bakan Varank, Türkiye'de çip üretim tesisi kurulacağını açıkladı. Söz konusu tesisle Türkiye'nin 65 nanometrede kendi çipini üreteceğini söyleyen Bakan Varank, TÜBİTAK Bilgem personelinin tecrübelerinden faydalanacağını belirtti.

Türkiye kendi üretecek! Kritik üründe dışa bağımlılık sona eriyor
Türkiye kendi üretecek! Kritik üründe dışa bağımlılık sona eriyor
GİRİŞ 27.04.2023 08:55 GÜNCELLEME 27.04.2023 08:55

Yerli ve milli teknoloji hamleleriyle dünyaya damgasını vuran Türkiye, çip üretimi konusunda da harekete geçiyor.

Özellikle koronavirüs döneminde yaşanan küresel kriz nedeniyle önem kazanan çip üretimi konusunda Türkiye bir üst lige çıkmaya hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de çip üretimi tesisi kurulacağını açıkladı.

Bakan Varank, tvnet ekranlarında açıklamalarda bulundu. Çip üretimi ve tasarımı ile ilgili kendi bağımsızlığını tesis ettiğini belirten Bakan Varank, Türkiye'nin de bu ülkelerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Bakan Varank, Türkiye'de çip üretim tesisi kurulacağını ifade etti. Türkiye'nin TÜBİTAK Bilgem ile hali hazırda çip üretebildiğini ancak bunun eski teknoloji olduğunu belirten Varank, söz konusu tesis ile Türkiye'nin 65 nanometrede kendi çipini üreteceğini söyledi.

Söz konusu tesisin Katar iş birliğiyle kurulacağını söyleyen Varank, Türkiye'nin, Katar'ın tedarik edeceği ekipmanlar ve TÜBİTAK Bilgem personelinin de tecrübesiyle 65 nanometre çip üretecek bir ülke hale geleceğini söyledi.

ÇİP TASARIMI YAPACAK FİRMALARA DESTEK VERİLECEK

Başta savunma sanayii olmak üzere Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek hale geleceğini söyleyen Bakan Varank, çipin üretimi kadar tasarımının da önemli olduğunu belirtti.

Bu konuda Milli işlemci Çakıl'ı örnek gösteren Varank, Çakıl'ın TÜBİTAK'taki tasarımcı mühendisler tarafından geliştirildiğini ancak Malezya'da üretildiğini açıkladı.

Bakan Varank, kurulacak tesisle Çakıl gibi 65 nanometre çiplerin Türkiye'de üretileceğini ifade ederek çip tasarımı yapacak firmalara da ciddi destek verileceğini söyledi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.