Yerli hayalet tarama sistemi geliyor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ilk yerli ve milli x-ray tarama sistemlerinin yarı sabit modellerinin seri üretime geçtiğini, mobil ve 'backscatter (hayalet sistem)' tarama sistemlerinin de Türkiye'de üretiminin başladığını bildirdi.

Yerli hayalet tarama sistemi geliyor
Yerli hayalet tarama sistemi geliyor
GİRİŞ 25.04.2023 09:47 GÜNCELLEME 25.04.2023 15:52
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ortak girişimleriyle başlatılan Milli Tarama Sistemleri'nin (MİLTAR) MS Spektral Savunma Sanayi Tesisleri'nde düzenlenen toplantıya katılan Muş, "Proje, x-ray tarama sistemlerinin yerli ve milli imkânlarla ülkemizde üretilmesinin teminatı. Bu alanda dışa bağımlılığın azaltılması noktasında bir dönüm noktası" diye konuştu.

SÖZLEŞME İMZALANDI

Muş, 2018'de prototipi üretilen yarı sabit x-ray tarama sisteminin, İzmir Alsancak Limanı'nda 2022'de kullanıldığını anımsattı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ise "Seri üretim kapsamında 10 adet MİLTAR Sistemi, tır dorsesi biçiminde mobil araç ve konteyner tarama sisteminden 4 adet üretilmesi, X-ray geri yansıma teknolojisine sahip hayalet sistemde de 4 adet üretilmesi için MS Spektral firması ile sözleşme imzaladık" dedi.



İHRAÇ DA EDİLECEK

Miltar Projesi ile seri üretimine başlanan yerli ve milli tarama sistemlerini, öncelikle gümrüklü sahalarda kullanım ömrü dolan sistemlerin yerine hizmete alacakları bilgisini veren Muş, "Kademeli olarak ithal edip kullandığımız sistemler, yerlileriyle değiştirilmiş olacak. Söz konusu sistemler artık ithalata konu olmaktan çıkacak, güçlü bir ihracat potansiyeli haline gelerek dünya çapında kullanımının yaygınlaşması sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

MUADİLLERİNDEN İLERİDE

Ticaret Bakanı Muş, "Üretilen ilk sistemin oldukça başarılı olması ve yabancı muadillerine karşı daha üstün teknik özellikler taşıması neticesinde, bu sistemlerin seri üretimine geçilmesini ve ayrıca mobil ve 'backscatter' türündeki x-ray sistemlerinin üretilmesini de kararlaştırmıştık. Bugün ilk yerli ve milli x-ray tarama sistemlerinin yarı sabit modellerinin seri üretime geçtiğini, mobil ve backscatter tarama sistemlerinin de ülkemizde üretiminin başladığını memnuniyetle paylaşmak istiyorum. Gururla söylemek isterim ki üretilen sistemler, alınan görüntü kalitesi ve performans testleri bakımından yurt dışı muadillerine nazaran oldukça ileridedir" dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafir 987 1 yıl önce Şikayet Et
    Cok iyi haber.
    Cevapla
  • Çare 1 yıl önce Şikayet Et
    Abi bu fiyat artışlarını izleyecek ihalar sokun devreye,Oraya buraya soğanları, domatesleri döküp, fiyat artışlarına neden olan kamyonları tespit edin atın hapse.Para cezası çözum değil.Onu da bize odettiriyorlar.Tespit edip rekabet kanununa itilaf etmekten atın içeri.Hukumet zam verdikçe bunlar bizden daha çok seviniyorlar.Buna bı çözüm.
    Cevapla
  • Tek 1 yıl önce Şikayet Et
    Muz con içleri uyuşturucu dolu gelen muz kaffe con olur ise iyice bakın
    Cevapla
  • Mrt 1 yıl önce Şikayet Et
    MaşaAllah la guvvete illa billah
    Cevapla