Erdoğan talimat vermişti! İşte 8 milyon kiracıyı nefes aldıracak yeni sistem...

Fahiş kira artışana engel olmak için TÜFE'nin 12 aylık ortalaması yerine üst sınır getirilmesi planlanıyor. Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek.

GİRİŞ 20.04.2023 07:53 GÜNCELLEME 20.04.2023 08:53
Bu Habere 120 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş kira artışına karşı yasal düzenleme mesajının ardından gözler 8 milyon kiracıyı korumaya alacak adımlara çevrildi. Kira artışına yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülecek.

Mevcut sistemde kira artışında temel alınan TÜFE'nin 12 aylık ortalaması yerine üst sınır getirilmesi seçenekler arasında bulunuyor. Sabah'ın haberine göre, Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek.

YASAL DÜZENLEME YAPILACAK

Hükümetin kiracıları korumak için uygulamaya aldığı yüzde 25'lik tavan uygulaması temmuz ayında sona erecek. Yasal düzenlemeye rağmen özellikle ev sahipleri eski kiracılarına "ya fiyatı artır ya da evden çık" baskısı yapıyor. Mevcut yasada kira artışlarında 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınıyor.

Kira artışlarına üst tavan sınırının devam etmesi, 5 yılı dolan kiracıdan rayiç bedel isteme süresinin uzatılması masadaki seçenekler arasında bulunuyor.

Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, batı ülkelerinde olduğu gibi kiraya üst sınır uygulamasında taşınmazın konumu, metrekaresi, taşınmazın yaşı, niteliği (daire, ofis işyeri gibi) kriterlerin de yer aldığı bölge değerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

FIRSATÇILIKLA MÜCADELE

Kiraz, "Bu uygulama 5. katta, 100 metrekarelik bir dairenin bölge rayici ve ortalaması 10 bin liraysa 4 bin lira bedelle verilsin anlamına gelmiyor. O bölgede 20 bin liraya verilmesine müsaade edilmeyerek fırsatçılıkla mücadele edilmiş oluyor. Bakanlık tarafından toplanan verilerle sokak, mahalle rayiçleri belirleniyor. Bir sokakta 20 yıllık daireyle 5 yıllık daire için ya da zemin katla üst kat için aynı değer belirlenmiyor. Bu sistem geçerli olursa 12 aylık TÜFE ortalamasıyla değil emlak vergisinde var olan sistem gibi 4 yılda belirlenen değer ve bu süre içinde de devam eden yıllarda yeniden değerleme oranında artış şeklinde olacaktır" dedi.

Kiracı ve kiralayan arasındaki anlaşma, kiracının hakları mevcut sistemde Borçlar Kanunu'na göre belirleniyor. Kanuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında kiracı aleyhine herhangi bir değişiklik yapılamıyor.

Konut ya da işyeri kiralarında kiracı, sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulanmazsa sözleşme aynen devam eder. Yenilenmeyen kontratlar aynı şekilde 1 yıl süreyle daha geçerli olur. Bu durumda mal sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

SINIFLANDIRMA VE PUANLAMA SİSTEMİ

Dünyada kira kontrolü amacıyla en yaygın yöntem olarak sınıflandırma ve puanlama yöntemi ön plana çıkıyor. Hollanda'da uygulanan puanlama sistemi ile de konutların kira bedelleri bir değerlendirme ile tespit ediliyor. Konutlar boyutu, yaşı, oda sayısı, mutfağı, banyosu, bahçesi, enerji verimliliği gibi çok sayıda farklı kriterle bir puan alıyor. Bu unsurlar sonucu ortaya çıkan puanın toplamı belirli sınırın altında kalıyorsa ev "sosyal konut" kapsamına giriyor.

YÜKSEK KİRA BEDELİ AVRUPA'DA DA SORUN

İsviçre, Portekiz başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde de konut fiyatlarının yüksekliği nedeniyle protesto gösterileri gerçekleşti. Hollanda'da kira artışlarına tavan sınırlaması getirildi. Avusturya, toplu konutlarda yaşayanların kira bedeli olarak gelirlerinin üçte birinden fazlasını vermelerini yasakladı. Ayrıca, "sosyal fon" aracılığıyla kiralarını ödeyemeyen ve işsizlere yardım yapılıyor.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 120
  • Reisçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülke hukuk devleti sayın ev sahipleri. Beğenmeyen başka yere gidebilir. Evi kiraya vermez boş tutarsan yurtdışında olduğu gibi rayiç bedel üzerinden yüzde 10 vergi alır devlet. Sen rahat yaşayacaksın diye insanların hayatı cehennem olamaz bunu bil. Ey kiracılar, hakkınızı arayın. Tabiki orta yolu bulup anlaşmanız daha iyi. Fakat ev sahiplerine kendinizi ezdirmeyin.
    Cevapla
  • Reisçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Reisimiz her zaman olduğu gibi garibanın yanında. Yorumları okudukça ev sahiplerinin hukuku bilmediklerini görüyoruz. Neymiş 10 yıl kiracının oturma hakkı varmış. 2000 tl lik eve 10b isterken serbest piyasa diyorsunuz, serbest piyasa ekonomisinin en önemli unsuru olan sözleşmeye uyma konusunu bilmiyorsunuz. Neymiş sokakta yatsınmış. Devlet neden var? Güçlü zayıfı ezmesin diye var.
    Cevapla
  • Laleli 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev sahibi kendisi kirada otursaydi bu dairede kaça oturmayı isterse o fiyata,kiracida ev benim olsa bunu kaça veririm mantığı ile kiralama hiç sıkıntı olmaz. Kiracı bedavaya oturayım ,bina bedeli beni ilgilendirmez derse,ev sahibide ben bununla aylık gecimim sağlayacak derse çok sıkıntı çekeriz. Yıllarca şuna şahit oldum; bir bina kendini yaklaşık 20 yılda amorti edere göre ayarlanmali
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yolla daire fiyatları düşürülecek ve büyük şirketler ucuzlayan daireleri toplayacaklar. Bu gün bezginlikten dairesini satanlar iki sene sonra sattıkları daireleri kiralamaya güçleri yetmeyecek.
    Cevapla
  • Ev sahibi 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim dairemde kirası 1700tlye kiracı oturuyor askari üçret 2400tl iken 1000tlye kiraya verdim yaklaşık 3 yıldır aynı kiracı oturuyor Şun an kiraya versem 8 bin 10bin tl arası bunu bu seviyeye ev sahiplerimi getiriyor ki herkes ev sahibi zülmu diye yazıyor Önce çalışarak bi daire alın ondan sonra konuşun ev sahipleri hakkında sayın vadandaşlar Yazacak o kadar çok şey varda neyse
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle