Ekonomik krizdeki Lübnan'da memur maaşları 4 kat artırıldı

Ekonomik krizin yaşandığı, yerel para biriminin dolar karşısında yüzde 100 değer kaybettiği Lübnan'da en düşük memur maaşı 27 dolardan 90 dolara yükseltildi. Ülkede 1 dolar 97 bin Lübnan lirası seviyesinde işlem görüyor.

Ekonomik krizdeki Lübnan'da memur maaşları 4 kat artırıldı
Ekonomik krizdeki Lübnan'da memur maaşları 4 kat artırıldı
GİRİŞ 19.04.2023 08:54 GÜNCELLEME 19.04.2023 09:35
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ekonomi krizdeki Lübnan'da hükümet, memur maaşlarını yaklaşık 4 kat artırarak en düşük memur maaşını 27 dolardan 90 dolara çıkardı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin katılımı ile başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda "istisnai bakanlar kurulu toplantısı" gerçekleştirildi. 

Toplantının ardından Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad Mekari, hükümetin kamu personeli maaşlarına yönelik iyileştirme kararını açıklamak üzere kameraların karşısına geçti.

Mekari, kamuda görev yapan en düşük memur maaşının 2 milyon 600 bin Lübnan lirasından (27 dolardan) 9 milyona (90 dolara) çıkarıldığını açıkladı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 72 DOLARA ÇIKARILDI

Yeni maaşların 1 Mayıs itibariyle ödenmeye başlanacağını söyleyen Mekari, en düşük emekli maaşının da 7 milyon lira (72 dolara) çıkarıldığını kaydetti.

Akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle yol ücretinde de birtakım düzenlemelere gidildiğini dile getiren Mekari, memurlara günlük 450 bin lira (5 dolar) yol ücreti ödeneceğini aktardı.

BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SIRASINDA GÖSTERİ DÜZENLENDİ

Emekli asker ve kamu çalışanları mart ayından bu yana maaşlarında iyileştirmenin yapılması için Hükümet Sarayı önünde gösteri düzenledi.

Güvenlik güçlerinin kurduğu tel örgü barikatını aşmak isteyen göstericilere polis, göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdi. Göstericiler daha sonra olaysız bir şekilde eylem alanından ayrıldı.

ÜLKEDEKİ EKEONOMİK KRİZDE MAAŞLAR YÜZDE 90 ERİDİ

Lübnan'da Ekim 2019'da başlayan gösteriler, hükümetin istifası, Beyrut'taki liman patlaması ve Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi.

Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu.

Ülkede, 2019'da 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasından işlem görürken, art arda yaşanan gelişmelerle eş zamanlı olarak yerel para birimindeki değer kaybı da arttı.

Ocak 2022'de 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası iken son 1 yıl içinde değer kaybı hızla artmaya devam etti.

Dünya Bankasının Kasım 2022'de yayımlanan raporunda, Lübnan'daki mali kaybın 72 milyar doları aştığı belirtilmişti.

Nüfusunun yüzde 80'i yoksulluk sınırında olduğu aktarılan Lübnan'da, 14 Mart'ta karaborsada 100 bin Lübnan lirası seviyesinde işlem gören dolar, 21 Mart'ta 140 bin liraya çıkarak yeni bir rekor kırmıştı.

Şu anda ise karaborsa dolar 97 bin seviyesinde işlem görüyor.

Krizden önce Lübnan'da bir memur bin dolar maaş alıyorsa şu anda bu yüzde 90 oranında eriyip 100 doların altında bir seviyeye geriledi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 6
  • malatya balabanlı 11 ay önce Şikayet Et
    Bir uorumcu memur ve öğretmenin maaşını beğenmiyor bu nankörlük . Şükür yok . Okulun uakınında oturuyorum . Allah daha çok versin öğretmen arabasını parkedecek yer bulamıyor
    Cevapla
  • yalnız kurt 11 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede de olduğu gibi.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    ekonomik krizdeki Türkiye'de neden memurlar açlık sınırı altında maaş alıyor peki ,develt neden taşın altna elini sokmuyor,tek maaş çalışma bir öğretmen 13.500₺ maaş alıyor İstanbu ortalama kiralar 10 bin TL nasıl gecinecez ,neden hala adam akıllı bir iyileştirme yapılmıyor
    Cevapla
  • Mardinli 11 ay önce Şikayet Et
    Bizim paradan dolara karşı değersiz paralar da varmış
    Cevapla
  • murat 11 ay önce Şikayet Et
    türkiyede ki memurların durumu ne olacak sayın türkiyeyi yönetenler bizim durumuzu kim düzeltecek kim 3600 verecek bekliyen milonlar var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle