IKBY'den Türkiye'ye beklenmedik petrol çağrısı: 'Anlaşmalıyız'

Türkiye ile petrol konusunda kriz yaşayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) beklenmedik bir çıkış geldi. IKBY Dış İlişkiler Sözcüsü Lawk Ghafuri, "İki taraf da petrol akışını yeniden başlatmak için anlaşmaya varmalı” dedi.

GİRİŞ 15.04.2023 14:35 GÜNCELLEME 15.04.2023 16:41
Bu Habere 94 Yorum Yapılmış

Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yeniden başlaması beklenen petrol ihracatının müzakerelerin tıkanması yüzünden hala başlamadığı bildirildi.

Reuters, boru hattı operatörlerinin görüşlerine dayanarak verdiği haberinde, şirketlerin petrol akışını yeniden başlatmak için herhangi bir talimat almadıklarını aktardı.

Konuyla ilgili diğer iki kaynak ise Reuters'e, Bağdat'ın henüz Türkiye'den boru hattını yeniden açmasını talep etmediğini öne sürdü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Dış İlişkiler Sözcüsü Lawk Ghafuri ise yaptığı açıklamada, “Petrol akışıyla ilgili ilgili her şey artık Bağdat ve Ankara’nın elinde. Her iki taraf da petrol akışını yeniden başlatmak için bir anlaşmaya varmalı.” dedi.

IKBY ve Bağdat, 4 Nisan’da petrol akışının sağlanması için geçici bir anlaşma imzalamıştı. Üç haftayı bulan petrol kesintisi yüzünden IKBY’nin 550 milyon dolar zarar ettiği tahmin ediliyor.

Irak ile Türkiye arasındaki dava sürecinin halen devam ettiği bildiriliyor. Tarafların söz konusu süreç nedeniyle herhangi bir adım atmaya sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Türkiye, Irak'ın Kerkük şehrindeki petrol sahalarından Ceyhan limanına günde 450 bin varil petrolün pompalanmasını Irak'ın tahkim davasını kazanmasının ardından 25 Mart'ta durdurmuştu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 94
  • dusunen 1 yıl önce Şikayet Et
    bızım suyumuzu bedava ıcemezler madem kuyudan petrol cıkıyo onlarda petrol versın petrol yoksa suda yok .....hep bızmı vercez :)
    Cevapla
  • yolcu 1 yıl önce Şikayet Et
    lozan anlaşması bitti kerkuk musul topraklarımıza gırecek mısakı mıllı tamamlanacak zaten bunu herkez bılıyo kımın petrolunu kime satacan .ne kuzey ırak ne de ırak burdakı topraga karısamaz .
    Cevapla
  • Al Jubouri 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüm Arap ülkeleri : Bu ülkeyle her türlü ürün alış-verişini durdurmalı ; Gümrüklerini, limanlarını ve hava sahalarını kapatmalıdır.
    Cevapla
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    2. 1000yıl başlıyor Reyis kazanırsa çok şeyler değişecek. Dünya bizi konuşacak. Ülkemiz şaha kalkacak inşallah.
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Suyu kesme.zamanı geldi arbaları fazla geldi abd haraç için para istiyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle