Türkiye'den Bulgaristan'a gaz sevkiyatı başladı
Türkiye ile Bulgaristan arasında imzalanan 13 yıllık anlaşma kapsamında Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nden Bulgaristan'a ilk gaz sevkiyatı yapıldı.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) ait Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde düzenlenen törene, Bulgaristan Enerji Bakanı Rosen Hristov, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ve Bulgargaz Genel Müdürü Denitsa Zlateva katıldı.
BOTAŞ Genel Müdürü Özcan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bugünün Türkiye ve Bulgaristan açısından oldukça önemli bir gün olduğunu söyledi.
Özcan, 9 Aralık 2022'de Türkiye ve Bulgaristan Cumhurbaşkanlarının görevlendirmesiyle Bulgargaz ile sıkı bir çalışma yürütmeye başladıklarını belirterek, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Bulgaristan Enerji Bakanının da yoğun desteğiyle 3 Ocak'ta bu önemli anlaşmayı imzaladık. Bugün itibarıyla da bu anlaşma kapsamında ilk LNG yükleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu sadece ülkemiz açısından değil, Bulgaristan'ın yanı sıra Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de çok önemli katkıda bulunacak bir çalışmanın ilk halkası diyebiliriz. Bu gerçekleştireceğimiz çalışmanın ülkemize, Bulgaristan'a ve Avrupa'ya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bundan sonraki süreçte de belirli bir periyot dahilinde bu yüklemeler devam edecek." dedi.
Bulgaristan'a gerçekleştirilen ilk doğal gaz teslimatına ilişkin bilgi veren Özcan, "Bugünkü teslimat yaklaşık 55 milyon metreküp düzeyinde gerçekleşecek ama toplamda yıllık 1,5 milyar metreküpü bulan bir teslimatımız olacak. Bu kapasite, taleplerin artmasıyla beraber yukarı yönlü gelişebilecek durumda. Teknik olarak bu imkana sahibiz." diye konuştu.
50 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ GÖNDERİLECEK
Özcan, yapılan yatırımlarla Türkiye'nin günlük LNG gazlaştırma kapasitesinin 161 milyon metreküpe ulaştığına işaret ederek, "Bu, yıllık 50 milyar metreküpün üzerinde bir doğal gaz gazlaştırmasına tekabül ediyor. Dolayısıyla bu artan ve güçlü altyapıyı, komşumuz Bulgaristan ile birlikte diğer Avrupa ülkelerinin de istifadesine açmış oluyoruz. Bu yönüyle de şu anda gerçekten kritik bir günü birlikte yaşıyoruz." ifadesini kullandı.
"YENİ İŞBİRLİKLERİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"
Bulgaristan Enerji Bakanı Rosen Hristov da Bulgargaz'ın Amerikan Chenier şirketinden temin ettiği ilk LNG tankerinin Marmara Ereğlisi LNG Terminali'ne yanaştığını belirterek, "Buradaki LNG, BOTAŞ işbirliğiyle yeniden gazlaştırılacak, depolanacak ve Bulgaristan'a iletilecek. Bu işbirliği, Bulgaristan'ın enerji güvenliği açısından büyük önem arz ediyor. Sadece Bulgaristan için değil, tüm Güneydoğu ve Orta Avrupa için önemli." diye konuştu.
Enerji güvenliği denildiğinde sadece bir ülkeden değil, tüm bölgeden bahsedilmesi gerektiğini söyleyen Hristov, "Bu nedenle BOTAŞ ile işbirliğimiz, pratikte Avrupa'nın tamamının enerji güvenliğini sağlamaktadır." ifadesini kullandı.
Hristov, bu sevkiyatın bir başlangıç olduğuna işaret ederek, "Şu anda doğal gaz ve enerji alanında bir bütün olarak işbirliği yapabileceğimiz diğer projeler için de çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'yi güvenilir bir ortak olarak görüyoruz ve işbirliğimizi kesinlikle genişleteceğiz. 25-26 Nisan'da Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Slovakya'nın altyapısını genişletecek, Güneydoğu ve Orta Avrupa'nın Azerbaycan'dan artan miktarlarda gaz teminine olanak sağlayacak bir anlaşmaya daha imza atacağız." dedi.
Törenin ardından LNG gemisine çıkan Hristov, BOTAŞ Genel Müdürü Özcan ve Bulgargaz Genel Müdürü Zlateva ile incelemelerde bulundu.
Türkiye ile Bulgaristan arasında 3 Ocak'ta imzalanan anlaşmaya göre Bulgaristan, Türkiye'den 13 yıl süreyle yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküp gaz tedarik edecek.
-
DefneJoyFoster 1 yıl önce Şikayet Ethehhh beklenen gemi resmide geldi. bu tür masallar okuyacağınız zaman yanınızda uyarıcı olarak son faturanızı bulundurun.Beğen
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet Etçok şükür bu günlerinde gördük. 90lı yıllarda elektrik aldığımız Bulgaristan'a gaz satışıBeğen Toplam 7 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtBu ticaretleri türk lirasının değerini dolarında sonunu getirmek için bu alışverişler kesinlikle tl bandında olması gerekBeğen Toplam 16 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet Etsalih bizimkiler hayrına mı veriyor sence.Beğen Toplam 13 beğeni
-
Salih 1 yıl önce Şikayet EtSanırsın parasi bize gelicek,başliğa bak habere bak.Beğen
-
Turgut Reis 1 yıl önce Şikayet EtAsil zenginlik devlet zenginligidir. Okadar para ve emek harcandi o proje icin sen ne verdin sen ne yaptin. Devlet önce hastasina, yaslisina,sakatina,ihtiyac sahibine bakacak. Senin gibi eli kolu saglam olupta calismayanlara degil. 85 milyon varken neden sana versin, hangi sebeple hak talep ediyorsun. Çalış seninde olsun. Sen devlet icin ne yaptinda hangi vergiyi verdinde geri istiyorsuBeğen Toplam 1 beğeni
-
sedat 1 yıl önce Şikayet EtKime gidecek parası söyle de bilelim. Devlet kuruşu kuruşuna alacak. Tıpkı İstanbul hava alanında her inen uçaktan aldığı ücret gibi, her geçen borudan ve araçtan aldığı gibi. Bütün bunları toplandığında petrol ihraç eden bir ülke kadar kazanmış oluyoruz. Hani diyorlar ya Nereye gitti bu fabrikalar diye. İşte bu yollar, hava alanları, borular, terminaller yüzlerce fabrika değerinde.Beğen Toplam 5 beğeni
-
hasan 1 yıl önce Şikayet Etbiz sattık gazı dedene mi gelecektiBeğen Toplam 3 beğeni