Giresun'da selin ardından yaralar sarıldı

2020'de sel felaketinin olduğu Giresun'un Dereli ilçesinde yaralar sarıldı. Haber7, bölgedeki çalışmaları giderek yerinde gözlemledi.

GİRİŞ 07.04.2023 10:20 GÜNCELLEME 07.04.2023 11:00
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

22 Ağustos 2020 tarihinde Giresun’un Dereli ilçesi başta olmak üzere ve birçok ilçeyi etkileyen sel felaketi meydana geldi. Yaşanan selden sonra devlet yaraları sarmak için anında çalışmalara başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilçedeki çalışmalarına hiç arada vermeden devam ederek bölge halkının hayatına kaldıkları yerden devam etmesini sağladı.

Kent genelinde 11 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de kaybolduğu afetin yol açtığı hasarın giderilmesi için gerek devlet gerekse Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordineli bir şekilde çalışarak bölgede yaraları sarmaya devam ediyor. Yöresel mimariye uygun olarak yapılan TOKİ tarafından yapılan konut ve iş yerleri hak sahiplerine teslim ediliyor. Haber7 muhabiri Müge Çakmak ve kameraman Mutlu Şahin Giresun’un Dereli ilçesine giderek bölgede yapılan çalışmaları gözlemle imkânı oldu.

"DEVLET VE MİLLET BİRLİK OLUP 1,5 SENEDE KONUTLARI TESLİM ETTİK"

TOKİ Uygulama Uzmanı Mimar Cihat Karaman bölgede yapılan çalışmaları Haber7'ye  anlattı. Karaman şu bilgileri verdi:

“Dereli ve Doğankent’te çok ciddi bir sel felaketi oldu. Bu sel felaketinde ilk yaptığımız işlem devlet ve millet olarak bir araya gelerek hasar tespit çalışmalarını yürüttük. Hasar tespitinden sonra ne kadar zarar gören iş yerimiz oldu ne kadar konutumuz oldu bunlardan sonra nerelerde ne yapabilirimizin araştırmasına girip sağlam zeminleri bulup zemin etüt projeleri yaparak temel atmaları gerçekleştirip projelere başladık.

Bu projelerin başlangıcından bu yana 1,5 senede tamamını teslim ettik diyebilirim. Doğankent’te, 156 konut toplamında 40 tane dükkânı teslim ettik. Dereli ’de, 2 etap olmak üzere 142 konut 1. Etapta 2. Etapta ’da deremizin aksında oluşan 71 konut 82 dükkânı teslim ettik.

Dolayısıyla afette toplamın Doğankent ve Dereli olmak üzere 369 dükkan 369 daire 122 dükkanımızı toplamda teslim ettik diyebilirim. Bunun dışında 24 tane köyümüzü farklı farklı bölgelerde zarar gören evlerimizi de halkımızı teslim ettik. Şu an evlerinde oturuyorlar. Onun dışında Çaldağ’da projemiz var. O da 24 konut 19 dükkan olan 1 ay içinde teslim edilecek konutlarımızın içerisinde o da afetten dolayı zarar gören insanların hizmetine sunulacak.

Bunların dışında ayrıca sosyal konut projelerimiz var. O da afetten sonra yaptığımız, teslim ettiğimiz konutları baz alırsak sosyal konut bağlamında Tirebolu’nda 274 adet konutumuz var, 1 adet ticaret merkezimizle beraber teslim ettik. Aksu’da 309 konutumuzu teslim ettik. Şu an yapımı devam eden 595 konutumuz var yüzde 80 seviyesinde bunu halkımıza sunacağız. Yaklaşık 2-3 ay içerisinde teslimlerine başlayacağız. Bulancak’ta Millet Bahçemiz var bunu teslim ettik. Okullarımız var farklı farklı bölgelerde. Yurtlarımız var atölyelerimiz var bunları da Aluca’da teslim ettik. Projelerde yatay mimariyi baz alıyoruz. Peyzaj alanlarını, yürüyüş alanlarını, yeşillik, çocuk oyun gruplarıyla beraber projelerimizi sosyal imkanlarıyla beraber halka sunma hedefi içerisindeyiz. Zemin +3, zemin +4 kattan oluşan mimariyle çalışmalarımızı tamamlamaktayız."

"BİR SENEDE KALDIRAMAYACAĞIMIZ HAFRİYATI DEVLETİMİZ 6 GÜNDE KALDIRDI"

Meydana gelen sel felaketinde dükkânını kaybeden berber Ömer Bıçak yen iş yerine kavuşmanın mutluluğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Allah razı olsun devletimizden. 6 ayda 1 senede kaldıramayacağımız hafriyatı 6 günde 1 hafta içerisinde kaldırdılar. Yeni iş yerlerimize kavuştuk. Biz çok şeyler kaybettik. Hiçbir şeyimiz kalmamıştı. Sonradan çalışmaya devam ettik. Can sağlığı olsun. Devletimizden Allah razı olsun.

Dakikalar içerisinde canlarımızı kurtardık. Her şeyimizi kaybettik ama şu anda hiçbir şey olmamış gibi hayatımıza devam ediyoruz. Her şeyden çok memnunuz."

"DEVLETİMİZ OLMASA BİZ KENDİ BAŞIMIZA BİR ŞEY YAPAMAYIZ"

Beyaz eşya dükkânı sahibi Salih Kaya yaşadıkları afet sürecinde aldıkları devlet desteğinin önemi vurguladı. Kaya, "Afetzede olarak tabi devletimizden yardım almak onların desteğiyle bugünlere gelmek bizim için çok iyi. Öncelikle çünkü devletimiz olmasa biz kendi başımıza bir şey yapamayız. Yani işin içinden çıkamayız. Yeni yapılan dükkânlar, yeni yapılan evler, konutlar herkese teslim edildi. Burada faaliyetimizi işletmemizi sürdürüyoruz. Devletimiz sağ olsun her zaman yanımızdaydı" dedi.

"YENİ İŞ YERLERİMİZ ÇOK GÜZEL"

Dereli ‘de terzilik yapan Kadir Öztürk sel felaketinde yaşadıklarımı anlattı. Öztürk, “O gün ben köydeydim zaten. Cumartesi günüydü. Fındık topluyorduk. Dereli ‘de ne oldu ne bitti haberimizde yoktu. Ertesi gün geldik iş yerlerine sular girmiş temizlemeye çalıştık. Ben de dükkânımı kaybettim. Yeniden kurduk dükkânlarımızı sonra konteynerler verdiler yeni dükkânlar yapılana kadar. Yaklaşık 1 sene orada işimizi devam ettirdik. Şu an dükkânlarımıza geçtik. Allah'a şükür. Yeni dükkânlarımız çok güzel" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan ,dolan ,tembel,hantal,löbcü,hazirci,milletine tepeden tepeden bakan hükümetlerle yillarca yönetildik.Adam olmayi,insan olmayi ,degeri,kiymeti AK Parti döneminde gördük ve ögrendik.Nankörlüge gerek yok,Allah Razi olsun Devletimizden.
    Cevapla
  • Kazım maraş 1 yıl önce Şikayet Et
    Espiye afet konutlarinin temeli Ekim 2013 de atıldı 60 konutlu afet evleri Giresun AFAD sorumluluğunda 10 yıl geçmiş olmasına rağmen tapularimiz hala verilmedi. İşte devlet işte arşın. yazıklar olsun ... İnanmıyorum güvenmiyorum bu kadar basit. Liyakatli idareciler lazım bu ülkeye.. gerisi teferruat.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim bildigim bu hükümet ,bu isi yariyolda birakmaz.Bu iste bir is var.Git sor ,arastir,hakkinizi arayin kardesim...
    Cevapla
  • Yiğit 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlamış değilim . Böyle bir devlet var. Devletin lideri %60-70 almalı. İnsanlık nereye gidiyor
    Cevapla
  • Siirt 56 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Razı olsun Yine Reis onurumuz gurur duyuyorum
    Cevapla
  • Mehmet Giresun 1 yıl önce Şikayet Et
    Gurbetciyim memleketime bir sene sonra gittim tanıyamadım Allah devletimizden ve Reisden bütün bakanlardan razı olsun
    Cevapla
  • Hamdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizlerdende razı olsun .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle