Dikkat çeken petrol tahmini! Türkiye dahil 10 ülkeyi etkileyecek

Küresel emtia uzmanları iddialı: OPEC+ üyesi ülkeler petrol üretimini kestiği için varil fiyatı 100 dolara yükselirse, ABD dışında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkenin ekonomisi kötü yönde etkilenecek.

GİRİŞ 07.04.2023 09:55 GÜNCELLEME 07.04.2023 10:19
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ona sonradan dahip olup OPEC +’ı oluşturan üye ülkelerden bazılarının sürpriz şekilde petrol üretimini günlük 1.6 milyon varil keseceğini duyurmasının yankıları sürüyor.

Başını Suudi Arabistan ve Rusya’nın çektiği ve ABD’yi hedef alan grup kesintiyi “gönüllü” olarak 1 Mayıs-31 Aralık arasında yapacak. İşte bu hareket, petrol fiyatını 85 dolarlara yükseltti ve petrol piyasasında “Yıl sonu 100 doları görür” yorumları yapılmaya başlandı. Amerikan CNBC Televizyonu da “Varil fiyatı 100 doları görürse, hangi ülkeler etkilenir?” başlıklı bir dosya haber hazırladı.

TÜRKİYE'Yİ DOLAYLI ETKİLEYECEK

Uzmanlara göre, petrol ithalatçısı olan 5 ülke direkt, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülke de dolaylı etkilenecek. Özel yatırım bankası Raymond James’in CEO'su Pavel Molchanov, “Bu, petrol ithal eden her ülkeye bir vergidir. Rakamın 100 doları görmesi sadece ABD’yi etkilemeyecek” dedi ve direkt etkilenecek ilk 4 ülkenin Japonya, Hindistan, Almanya ve Fransa olacağını dile getirdi.

Eurasia Grup CEO’su Henning Gloystein’a göre de “petrol arzının kesilmesinden ve buna bağlı olarak ham petrol fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenen bölgeler, yüksek derecede ithalat bağımlılığı olan ve birincil enerji sistemlerinde fosil yakıtların yüksek bir paya sahip olduğu bölgeler.”

Bu noktada Gloystein, Güney Kore’nin ismini dile getiriyor: “Bu, en çok maruz kalanların, özellikle Güney ve Güneydoğu Asya'daki ithalata bağımlı gelişmekte olan piyasa endüstrileri ile Japonya ve Güney Kore'nin aşırı ithalata bağımlı ağır endüstrileri olduğu anlamına gelir.” Molchanov da Güney Kore’nin ithal petrole yüzde 75’ten fazla bağımlı olduğunu hatırlatıyor.

Gloystein da Hindistan’a özel bir paragraf açıyor: “Petrol daha da yükselirse, indirimli Rus ham petrolü bile Hindistan'ın büyümesine zarar vermeye başlayacak.”

Bu noktada Molchanov, "bu yakıt ithalatını destekleyecek döviz kapasitesine sahip olmayan" bazı gelişmekte olan pazarların 100 dolarlık fiyat etiketinden olumsuz etkileneceğini söyledi: “Arjantin, Türkiye, Güney Afrika ve Pakistan gibi potansiyel ekonomiler darbe yiyecektir. Sri Lanka ise daha da ağır darbe yiyecektir.”

Energy Aspects’ten Amrita Sen de şunu ekledi: “En az dövizi olan ve ithalatçı olan ülkeler en çok zarar görecek çünkü petrol ABD doları üzerinden fiyatlandırılıyor.” Peki 100 dolarlık fiyatlama kalıcı olur mu? Molchanov’a göre “hayır.” Kısa vadede 100 dolara ulaşsa da uzun vadede fiyatı 80 ile 90 dolar arasına oturacağına inanılıyor.

OPEC ÜYESİ 13 ÜLKE

 Suudi Arabistan Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Irak, Kuveyt, Cezayir, Angola, Ekvator Ginesi, Gabon, Libya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Venezuela

OPEC +’IN 10 ÜYESİ

 Rusya, Azerbaycan, Bahreyn Kazakistan, Malezya, Meksika Umman, Güney Sudan, Sudan

PETROL KAÇ DOLAR OLDU?

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 84,56 dolardan işlem görüyor.

Dün 85,15 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 84,99 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.36 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,51 azalışla 84,56 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 80,16 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, ABD'de zayıf gelen ekonomik veriler sonrası artan resesyon endişeleri etkili oldu.

Brent petrolde teknik olarak 84,72 ile 85,04 dolar aralığının direnç, 84,40 ile 84,08 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

KAYNAK: EKONOMİM.COM, AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 74
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya Ukrayna savaşıyor...onlardan fazla biz zarar gördük...petrol kesinti nde en çok zararı bizim görmemiz lazım
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Gizli anlaşmalar bitiyordu hani? Bütün petroller çıkıyordu hani ne oldu?
    Cevapla
  • Harun 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu haber sonrası benzin uçar bayramda
    Cevapla
  • EmirAğa 1 yıl önce Şikayet Et
    Az kaldı sonunuz geliyor sizi kan emiciler
    Cevapla
  • XYZero 1 yıl önce Şikayet Et
    musul kerkük artık geri alınmalı.....
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Kerkük Türkmeneli vilayeti , Türkiye'ye bağlanabilir . Osmanlıda biat ettirme usulü vardı , Vergisini ödeyip , biat edene zarar gelmiyordu . Eyaletler böyle yönetilirdi . Teba barış içerisinde yaşıyordu .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Savaşın bir usulü , adabı , aklı vardır . Barış ve anlaşma ile kazanımlar elde ediliyorsa , savaşa gerek kalmaz . Osmanlı böyle yapıyordu , Eyalet yönetimleri biat edip , vergi gönderiyorsa , sorun yok idi , Yok vergi göndermeyip , ayaklanıyorsa o zaman cenk ediliyordu .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle