TCMB'den 2 tebliğde değişiklik! Döviz hesaplarının TL'ye çevrilme süresi uzatıldı

Türk lirasına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının 31 Aralık'a kadar açılmış olması şartı, 31 Mart 2023'e uzatıldı.

GİRİŞ 01.04.2023 12:00 GÜNCELLEME 01.04.2023 12:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2 tebliğde değişiklik yaptı.

Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklik yayınlandı.

Yurt içi yerleşik tüzel kişilerin döviz mevduatlarının dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilme süresi uzatıldı

Buna göre, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin bankalardaki ABD doları, euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilmesi süresi bu yılın ilk 3 ayını da kapsayacak şekilde uzatıldı

TÜRK LİRASI MEVDUAT VEYA KATILMA HESAPLARININ VADELERİ BELİRLENECEK

Her iki tebliğde de mevduat ve katılım bankaları tarafından açılacak Türk Lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri, Merkez Bankası'nca yayınlanacak usul ve esaslarda belirlenecek.

DÖVİZLER DÖNÜŞÜM KURU ÜZERİNDEN TÜRK LİRASI'NA ÇEVRİLECEK

Buna göre, yapılan değişiklik şöyle:

Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31 Aralık 2021 ile 31 Mart 2023 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan ABD doları, euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir."

SÜRE BU YILIN İLK 3 AYIN UZATILDI

Böylelikle, 31 Aralık 2021 ile 31 Aralık 2022'yi kapsayan tarih aralığı, bu yılın ilk 3 ayını da kapsayacak şekilde uzatılmış oldu.

Söz konusu maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişikliğe göre, mevduat ve katılım bankaları tarafından açılacak Türk Lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri, Merkez Bankası'nca yayınlanacak usul ve esaslarda belirlenecek.

ALTIN HESAPLARINDA DA VADE DÜZENLEMESİ

Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'de ise altın hesaplarının vadeli Türk Lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşümünü düzenleyen 4'üncü maddenin üçüncü fıkrasında değişikliğe gidildi. Buna göre, mevduat ve katılım bankaları tarafından açılacak Türk Lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri, Merkez Bankasınca yayınlanacak usul ve esaslarda belirlenecek.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Ali 11 ay önce Şikayet Et
    MB hergün döviz hesapları üzerine tebliğ yayınlıyor.Bu da tedirginliğe yol açıyor.
    Cevapla