Kur korumalı mevduat hesaplarında yeni düzenleme

Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanının tamamen kaldırılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yer aldı.

GİRİŞ 31.03.2023 10:08 GÜNCELLEME 31.03.2023 12:01
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarıyla ilgili dikkat çeken bir karara imza atıldı.TL KKM hesaplarıyla ilgili faiz tavanı tamamen kaldırıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

Kararda şu ifadelere yer verildi:"23/2/2022 tarihli ve 5206 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararın 5'inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

FAİZ ORANI SERBESTÇE BELİRLENECEK

Bu Karar kapsamında destekten faydalanacak KKH'lere ilişkin faiz oranı ikinci fıkradaki asgari orandan az olmamak üzere bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenir. Katılım bankalarında açılacak KKH'lerin katılım bankacılığı esasları çerçevesinde belirlenecek kâr payı oranlarına uygun şekilde açılması gerekir. Mevduat bankalarının KKH'lere uygulayacağı asgari faiz oranı, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır. Bu Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

MEVDUAT FAİZİ 20 YILIN ZİRVESİNDE

Bloomberg HT'nin haberine göre; mevduat faizlerinde bir süredir etkili olan yükseliş ivmesi 20 yılın en yüksek seviyelerinin kaydedilmesiyle sonuçlandı.

Türkiye'de mevduatın en yoğun olduğu dilim olan 3 aya kadar vadeli mevduatlarda

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı ortalama faiz 24 Mart haftası itibariyle yüzde 28,10 seviyesine yükseldi.

Bu seviye 2003 yılından bu yana görülen en yüksek faiz seviyesi oldu.

3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz ilk kez 2009 yılında tek hanelere düşmüştü. Sonrasında dalgalı bir seyir izlenirken, bir önceki zirve seviye 2019 yılında yüzde 27,2 ile kaydedilmişti.

TCMB'nin son verilerine göre 1 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz yüzde 17,39 seviyesine yükseldi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • HAKAN'IN FİKRİ 11 ay önce Şikayet Et
    çok güzel belesciler vurguncular kimseyi soyup vurgun vuramasınlar
    Cevapla
  • Yorumcu 11 ay önce Şikayet Et
    Bazı hocalar vardı, vaaz veriyorlardı, bunun faiz olmadığını paranızı KKM yatırın diyorlardı, hani noldu...! demekki neymiş faizin dibiymiş...
    Cevapla
  • pusula 11 ay önce Şikayet Et
    sonra utanmadan çıkıp nas nutukları atarsın olur biter
    Cevapla
  • BABACIĞIM 11 ay önce Şikayet Et
    Yav yeter piyasa bitti herkes parasını faize koyuyor
    Cevapla
  • Tayfun 11 ay önce Şikayet Et
    Kur korumalı hesab devlede yarıyor yattıran kuruş almıyor ben 10 bin Euro yattırdım bir sene durdu bir kuruş aldıysam haram zıkkım olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle