Yusufeli'nde sular yükseldi, binaların bir bölümü görünmez oldu

Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 91 metreye çıkında; binaların bir bölümü görünmez oldu.

Yusufeli'nde sular yükseldi, binaların bir bölümü görünmez oldu
Yusufeli'nde sular yükseldi, binaların bir bölümü görünmez oldu
GİRİŞ 30.03.2023 13:02 GÜNCELLEME 30.03.2023 14:55
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Artvin’de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı’nda, 134,66 milyon metreküp su depolandı, su seviyesi 91 metreye ulaştı. Yol ve köprülerin dipte kaldığı ilçede, baraj suları eski yerleşim yerinden geçen viyadük ayaklarına dayandı, terk edilen binaların büyük kısmı su altında kaldı.

Çoruh'un üzerine projelendirilip, temeli 26 Şubat 2013'te atılan, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 5'inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali (HES) inşası tamamlandı. 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak projeyle gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlanan dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, yıllık ortalama 1 milyar 900 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. 2,3 milyar metreküp su depolama hacmine sahip baraj, 29 Mayıs 2023'te elektrik üretimine geçecek.

BİNALARIN ÇOĞU SUYA GÖMÜLÜYOR

22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su yüksekliği 91 metreye, depolanan su miktarı 134,66 milyon metreküpe, su seviyesi 594,45 kotuna ulaştı. Yol ve köprülerin dipte kaldığı ilçede Baraj suları, geri dönüşüm yıkımları süren terk edilmiş binaları geçip, ilçeden geçen yapımı süren viyadük ayaklarına da dayandı. Boşaltılan ilçede birçok Bina ve apartmanların ilk katlarının suyla kaplandığı gözlendi.

Su seviyesinin artmasıyla eski ilçe merkezi yolu kapatılıp, araç ve yaya girişine izin verilmiyor. Ekipler, su altında kalmayan bazı noktalarda yıkım işlemlerini sürdürürken, vatandaşlar ise eski yerleşim yerinin su altında kalışını uzaktan izliyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar viyadük ayaklarını heykel sanıp saygı gösterirler... bilmezler ki neyin ne olduğunu...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Heykel yapmaya benzemez eser yapmak bazı zihniyet bilmez
    Cevapla
  • enes 1 yıl önce Şikayet Et
    chpliler de ancak çeşme açılışına katılsın ve çeşme de akmasın
    Cevapla
  • YALNIZ KURT 1 yıl önce Şikayet Et
    biz bu REISIN.HAKKINI NASIL ÖDEYECEGİZ ADAMIN NE UYKU DÜZENI NE DE AİLE DÜZENİ KALDI GÜNDE 3 SAAT UYUYA BILIYORSA IYIMA ZOR MAŞALLAH ĎUNYANIN 4 BIR YERINE KOŞUYOR ALLAHIM YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN İNŞALLAH REİSİM HAKKINIZI BIZLERE HELAL ET ALLAHIM SE NI VE AILENI HER TÜRLÜ ŞERLERDEN VE BELALARDAN KORUSUN INSALLLAH AMIİİİN ALLAHIM YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN İNŞALLAH REİSİM
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    o evleri niye yikmadilarki aceba daha iyi olmazmiydi ? var olsun devlet baba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle