Seçim yaklaşınca ABD harekete geçti: Bir günde iki algı operasyonu

14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimler yaklaşırken, ABD merkezli Bank of America ve Bloomberg'den Türkiye ekonomisine yönelik peş peşe gelen iki açıklama dikkat çekti.

GİRİŞ 30.03.2023 13:46 GÜNCELLEME 30.03.2023 14:27
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Haber7

Seçim tarihinin yaklaşması ile beraber ABD'li finans kuruluşları ve medyadan algı operasyonları gelmeye başladı.

Başkan Biden'ın geçmişte seçim kampanyalarını yürütürken yaptığı, "Erdoğan'ı devirmek için muhalefeti desteklemek gerektiğini" sözleri hafızalardayken; ABD'nin küresel rezerv para birimi olan doları ülkeler üzerinde bir silah olarak kullandığı biliniyor.

ABD'NİN SİLAHINA KARŞI YEREL PARAYLA TİCARET VE KKM

Daha öncede hem seçimler öncesi hem de Türkiye'nin 'bağımsız' olarak aldığı bazı kararlardan rahatsız olanların Türkiye ekonomisine yönelik bu kirli algı operasyonlarına giriştiği de bilinen bir gerçek.

Bu süreçte bir çok ülke ABD'nin 'dolar silahına' karşı farklı alternatifler üretirken; Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla yerel para ile ticareti ön plana çıkardı. Daha sonra ise "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" sistemi ile kur ataklarının önüne geçti.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının aralık ayında duyurulması ile Türk lirasında öngörülebilirlik sağlanırken, 17 Mart itibarıyla yabancı para (YP) mevduatlar 21 milyar dolar azaldı, Türk lirası mevduatlar ise 591 milyar lira arttı.

2022 yılında Türk lirasıyla dış ticaret hacmi de bir önceki yıla göre yüzde 118 artarak 398 milyar 367 milyon liraya çıktı. Türk lirasıyla ihracat yapılan ülke ve bölge sayısı da geçen yıl itibariyle 197'ye ulaştı.

 

ABD'nin elindeki son süper gücü tehlikede: 'Çok ağır bedelleri olur'ABD'nin elindeki son süper gücü tehlikede: 'Çok ağır bedelleri olur'


SEÇİM YAKLAŞIRKEN YİNE AYNI HABERLER

14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimler öncesi ABD'li iki kurumdan ekonomi üzerine yapılan açıklamaların ise dikkat çekti.



DOLARIN 'ADİL' DEĞERİ

Bank of America Securities ekonomide dengelenme için dolar/TL kurunun yüzde 15-25 düzeyinde artması gerektiğini iddia etti. Kurumun Zümrüt İmamoğlu (TÜSİAD eski Başekonomisti), Merveille Paja, David Hauner ve Mikhail Liluashvili imzalı ve 30 Mart tarihli raporunda, gerçekleşen cari denge rakamlarının uzun vadeli normlar ile kıyaslandığı banka modelinin Dolar/TL ’nin adil değerini 24 TL seviyesi olarak gösterdiği belirtildi.

YATIRIMCI KAÇIYORMUŞ

Türkiye ekonomisi ile ilgili yayınlanan ikinci haber ise Bloomberg'den geldi.

Borsa yatırımcı rekoru kırarken ABD'li Bloomberg, Türkiye’de 14 Mayıs’ta düzenlenecek seçim sonuçlarına yönelik belirsizliğin hakim olduğunu, bu yüzden yatırımcıların Türk Lirası varlıklara ilişkin konum almaktan kaçtığını iddia etti.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 101
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanane
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Açıkça söylemekte yarar var; faizi haram gören kesim ya dolarda ya altında.Üstelik en kötüsü dolarlar yastık altında.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Doların fiyatı normal.Parite olarak Euro biraz daha yükselirse ihracat ve turizm için iyi olur.
    Cevapla
  • Ismail 1 yıl önce Şikayet Et
    Borsaya para yatiran dis ve ic yatirimcilardan her paralarini cektiklerinde % 10 vergi kesilmesi lazim kisa süre yatirmalarda. On sene parasini birakanlar sattiklarinda vergiden muaf olmali. Avrupa kurlarini borsasini blyle koruyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    14 mayıs hak ile batılın seçimidir, uyanık ol ey milletim pahalılık bir türlü aşılır ama hain ve bölücü emellerin eline geçen vatanı kan dökerek can vererek belki kurtarabilirsin, akılkı olun önümüze bakalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle