Komili el değiştiriyor
Unilever, tüm dünyada aldığı bir karar doğrultusunda Türkiyede de zeytinyağı üretiminden çıkıyor. Şirket, Komili Zeytinyağı markasını Anadolu Grubuna satıyor.

Ana Gıda Genel Müdürü Ergin Savcı, "Sıvı ve zeytinyağında toplamda 4üncü sıradaydık. Zeytinyağında Kırlangıç ile ilk üç markadan biriydik. Komiliyi alınca, toplam yağ üretiminde 1 numara olacağız" dedi.
DÜNYADA zeytinyağı işinden çıkma kararı alan Unilever, 130 yıllık Türk markası Komiliyi Anadolu Grubuna satıyor. Unilever, Türkiyede sahibi olduğu Komili Zeytinyağını, Ana Gıdaya satmak üzere anlaşma imzaladığını açıkladı. 2007 cirosu 26 milyon Euro olan Komilinin satış fiyatı konusunda ise kesin anlaşmaya kadar alınan gizlilik kararı nedeniyle açıklama yapılmadı. Anadolu Grubu bünyesindeki Ana Gıdanın Genel Müdürü Ergin Savcı, "Sıvı ve zeytinyağında toplamda 4üncü sıradaydık. Zeytinyağında Kırlangıç ile ilk üç markadan biriydik. Komiliyi alınca, toplam yağ üretiminde 1 numara olacağız" dedi. Savcı, Komilinin bir Türk firması tarafından satın alınmasının da sevindirici olduğunu söyledi.
Büyümek için alıyoruz
Unileverin zeytinyağı işinden hem dünyada hem Türkiyede çıkma kararı aldığını hatırlatan Ergin Savcı, şunları söyledi: "Zaten bu karar neticesinde Unilever Komiliyi satışa çıkardı. Aynı şekilde diğer zeytinyağı markalarından da çıkma planları var. Biz Anadolu Grubu olarak Komiliyi aldık. Çünkü Ana Gıda ile sıvı yağ, yemeklik yağ sektöründe büyüme kararımız var. Türkiyenin hem pazarında lider, hem de önemli ve çok eski bir zeytinyağı markasını alarak bu büyüme stratejimiz içine dahildi."
İki markayla yürüyeceğiz
Ana Gıdanın Kırlangıç markasıyla zeytinyağının yanısıra ayçiçek, mısır yağı ve kanola yağı da ürettiklerini söyleyen Ergin Savcı, şöyle konuştu: "Komiliyi satın aldıktan sonra da iki ayrı markayla yürüyeceğiz. Komili 130 yıllık, çok eski ve güçlü bir marka. Marka gücüyle bize sinerji katacağını düşünüyoruz. Komilinin ürün yelpazesinde şu anda sadece zeytinyağı var. Komili, Yudum A.Ş. tesislerinde üretiliyordu. Bu konuda karşılıklı görüşüşoruz. Belki üretime aynı yerde devam edebiliriz, belki de kendi tesislerimizde üretebiliriz. Kapasitemiz buna elverişli." Anadolu Grubunun gıda sektörüne 2001 yılında girdiğini ve 8 yılda Türkiyenin iki önemli markasını elinde tutar hale geldiğini belirten Ergin Savcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ana Gıda olarak 2007 yılında 98 milyon YTL ciro gerçekleştirdik. 2008 yılı sonunda ise 125-150 milyon YTL arasında ciro bekliyoruz. Ana Gıda geçen yıl 10 milyon dolarlık da ihracat yaptı."
130 yıllık zeytinyağı markası
TÜRKİYEnin zeytinyağı pazarında 3 farklı ürün grubuyla yer alan Komili Zeytinyağının öyküsü 1878 yılında Midillinin Komi köyünde başladı. Köyünde kurduğu işletmeyle zeytinyağı üretimine başlayan Komili Hasanın ürünleri çok kısa bir sürede kalitesiyle ön plana çıktı. Zamanla, Osmanlı Sarayının zeytinyağı ihtiyacı Komili Hasan tarafından karşılanır oldu. Bir süre sonra Komili Hasan tesislerini Ayvalıka taşıdı. 1970li yıllarda, Türkiyenin ilk fiziki rafinasyon tesisleri hizmete girdi. 1980li yıllarda ise Ayvalıktaki bütün üretim üniteleri en yeni teknolojiyle modernize edildi. 1992de Komili Gıda ile Unilever birlikte Unikomu kurdu. 1995 yılında Unilever, Unikomun tüm hisselerini devraldı. Unilever de zeytinyağından çıkma kararı çerçevesinde Komiliyi Anadolu Grubu bünyesindeki Ana Gıdaya satıyor.
(Hürriyet)