Bakan Dönmez: 1.4 milyar dolarlık bir ceza yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Irak hükümetinin uluslararası tahkime açtığı davada Türkiye’nin 1.4 milyar dolar tazminat ödemesine hükmedildiği iddialarına ilişkin, "Böyle bir ceza söz konusu değil" dedi.

GİRİŞ 29.03.2023 13:10 GÜNCELLEME 29.03.2023 14:11
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM'de basın mensuplarının Irak merkezi hükümetinin Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Türkiye üzerinden izinsiz Petrol sattığı gerekçesiyle uluslararası tahkime açtığı davada Türkiye’nin 1.4 milyar Dolar tazminat ödemesine hükmedildiği iddiaları ile ilgili soruları üzerine açıklama yaptı.

"Böyle bir ceza söz konusu değil" diyen Bakan Dönmez, "Kapsamlı bir rapor var ve ona bağlı olarak bazı yaptırımlar söz konusu. Yaptırımlar tek taraflı değil. Irak tarafından iddia edilen 5 konunun 4’ü reddedildi, 1 tanesi kabul oldu. Bizim taleplerimiz vardı.

Talep ettiğimiz 6 konudan 5’i kabul edildi, 1 tanesi reddedildi. Buna dayalı olarak da hukukçular bu konuyu değerlendiriyor. Irak hükümetiyle aramızda yürürlükte olan bir anlaşmamız var. O anlaşma ve tahkimin vermiş olduğu bu rapor uluslararası hukuka göre. Biz yapıcı bir rol oynamayı düşünüyoruz. Bunu zaman gösterecek" dedi.

Bakan Dönmez, bir basın mensubunun "Uluslararası tahkimde benzer enerji gerekçeli başka dosyamız var mı?" sorusu üzerine de, “Başka konularda başka davalar devam ediyor. Irak hükümetinin taraf olduğu başka hususlar da var'' dedi.

"Irak'ın dışında İran doğal gazıyla ilgili de taraf olduğumuz bir dava süreci var mı?" sorusuna ise Dönmez, "Hayır, yok." yanıtını verdi.

"Karadeniz gazıyla ilgili bir gelişme var mı?" sorusu üzerine Dönmez, "Cumhurbaşkanımız, bugün ne zaman açılış yapılacağına dair tarih verecek." ifadesini kullandı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    pusula ne kadar boş konuşuyorsun be kardeşim. adam mahkeme sonucunu söylüyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    pusula uluslar arası mahkemeler ermeni soykırımı var diyor biz yok diyoruz ne olacak şimdi,sen devletine güven gerisini bosver
    Cevapla
  • ılgazlı 1 yıl önce Şikayet Et
    pusula zannedersem senin pusulan şaşmış bu ülke ciddi bir ülkedirvede bakanı ciddi bir bakandır.sen8n bilmediğin ayrıntılarıda onlar bilir
    Cevapla
  • pusula 1 yıl önce Şikayet Et
    yani uluslar arası mahkemeler yalan söylüyor , sen doğrusun?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ırak hükümetinin türkiyeye dava acması bence yersiz petrolü satan parasını alan kendi içindeki kürtlere dur desin diyebiliyorsa.türkiye bu kararı tanımamalı.
    Cevapla