Merkez Bankası'ndan bankalara altın izni

Merkez Bankası, bankalara altın girişi sonrası açılan yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonlarının TL payı hesaplamasında dikkate alınmamasına karar verdi.

GİRİŞ 29.03.2023 12:48 GÜNCELLEME 29.03.2023 12:48
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerini azaltmak için düzenlemelere devam ediyor.

Bankalardan edinilen bilgilere göre, TCMB, deprem bölgesindeki KOBİ'lerin kredilerinin harcama mukabili uygulamasından muaf tutulması uygulamasına, deprem bölgesinde yerleşik olmasa da bölgeyle iş ilişkisi nedeniyle olumsuz etkilenen ve bölgeye yatırım yapanları da dahil etti.

Buna göre, deprem bölgesinde yerleşik kişilerle ticari ilişkisi olup deprem nedeniyle zarar gördüklerini belgeleyen kişiler ile depremden etkilenenlerin barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına veya deprem bölgesinde altyapı ve üstyapının yeniden imarına yönelik faaliyetlerde bulunacağını belgeleyen kişilere bu zarar ve faaliyetlerle orantılı olmak üzere kullandırılacak kredilerin 6 Şubat'tan 31 Ağustos'a kadar harcama mukabili uygulamasından muaf tutulması kararlaştırıldı.

ALTIN İÇİN YENİ ADIM

Ayrıca deprem felaketi sonrası bankalara yönelen yastık altındaki yabancı para cinsinden birikimlerin ekonomiye kazandırılmasının hızlandırılmasını sağlamak amacıyla bankaya dışardan gelen efektif ve fiziki altın girişi sonrası açılan yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonlarının 28 Mart'tan itibaren Türk lirası payı hesaplamasında dikkate alınmamasına karar verildi.

Bankalar TCMB tarafından belirlenen TL mevduat oranını yakalayamamaları halinde ek maliyetlerle karşı karşıya kalıyorlar.

Yapılan bu düzenleme ile bankalara gelen yeni fiziki döviz veya altın nedeniyle TL mevduat oranının düşmesinin kısmen önüne geçilecek.

Diğer taraftan 3 Mart'ta bankalara duyurulan Türk lirası payı hesaplamasında değişikliğe ilişkin bankalardan alınan sorular sonrası 1 Nisan'dan itibaren yeni açılan dönüşüm hesaplarının kaynağının tespitine ilişkin açıklama yapılırken, son olarak bankalar nezdine yapılan denetimler sonucunda 28 Mart'tan itibaren menkul kıymet tesisine tabi kredi tutarının belirlenmesinde aynı risk grubunda bulunan tüzel kişilerin yanı sıra gerçek kişilerin dönüşüm hesaplarının da dikkate alınması kararlaştırıldı.

KAYNAK: AA, REUTERS
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    masum türkeri youtup kanalında türkiyenin altınları yazıp izleyin ülkemin dışarıda 1 gr. Altını yok hepsi ülkemizde
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir karar.Bayıldım.
    Cevapla
  • gittı altınlar. 1 yıl önce Şikayet Et
    bir zamanlar bu merkez bankasına ait 450 vehetta kimisine güre 470 ton bak kilo deyil ton altını ingiltereye yollandı neden soruyoruz neden neden merkez bankasındaki kasalarında deyil de ingilterede kim kime dum duma ve kimseden çıt yok tamı tamına ya 450 ton veya 470 ton amerikadaki 12 ton hariç bahseden yok gitti
    Cevapla
  • Geldi altinlar 1 yıl önce Şikayet Et
    Geri geldi onlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Londra Külçe Birliği(LBMA) ve Dünya altın konseyi(WGS) üyesi olmak için İngiltere merkez bankası deposunda belli oranda Altın tutman şartta onun için.
    Cevapla
  • hgx 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu an dışarıda altınımız kalmadı en son İngilteredekileri altınlarda Berat bey vasıtası ile geldi.
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolardan kurtulmak zorundayız.
    Cevapla
  • Dadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Borsayı can çekiştirip yatırımcoyı dövize yönlendirirsen döviz yükselir.Küçük yatırıöcoyı bprsadan küstürdüler speülatif hareketler var dur diyende yok.Al sana kzbgy al sana euren al sana sılver bakın bakalım nereden nereye gelmiş
    Cevapla
  • Duman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne demek istediğinizi de net aciklasaniz, yani bankalarin çıkarları icin, bizi zarara uğratan karar mi aldiniz. Ne diyorsunuz ? Bankalar Katılım mevduatinda döviz yukselirse onun cinsinden, yukselmezse karpayi uzerinden odeme yapacaktı, bunda bir değişiklik mi yaptiniz.
    Cevapla
  • Smile 1 yıl önce Şikayet Et
    Tok hocam, tüketici aleyhine bir durum yok tam tersine lehine bir durum var. Eskiden bankadan TL mevduat zorunluluğundan dolayı müşterilerinden fiziki altın alım işlemini yapmıyordu TL mevduat oranı düşecek diye, şimdi bankaların bunu yönde kaygı etmesine gerek kalmadığı için tüketici lehine bir durum oluştu
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen bankasın kasanda 100 dolar varsa 100 tl de nakitin olması gerekiyor şimdi bu oran değişiyor kasanda 150 dolar varsa artık 150 TL nakit yerine hazırda daha az TL tutuyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle