MARLİN SİDA'dan KUZGUN KY atışı! İsmail Demir paylaştı

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir "MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa RF güdümlü mühimmat atışı gerçekleşti" dedi.

GİRİŞ 28.03.2023 13:48 GÜNCELLEME 28.03.2023 14:04
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir canlı yayında savunma sanayii projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İsmail Demir, 'HÜRJET ne zaman göklerde olacak?' sorusuna da yanıt verdi. İsmail Demir, "Birkaç deneme uçuşu olacak. Arkadaşlarımız gün sayıyor" ifadelerini kullandı. İsmail Demir, Milli Muharip Uçak ve yeni Altay tankına ilişkin önemli bilgiler verdi.

Sosyal medya hesabı Twitter'dan da bir paylaşım yapan Demir, "İnsansız deniz araçlarımıza yeni kabiliyetler kazandırmayı sürdürüyoruz. MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa RF güdümlü mühimmat atışı gerçekleşti. Bu alanda da en ileri seviyeye gitmeye kararlıyız!" dedi.

Demir'in konuşmasından satır başları şöyle:

HÜRJET NASIL BU NOKTAYA GELDİ? 

"Bu çatı altında 4-5 tane çok önemli proje paralel yürüyor. Bunlardan birisi de HÜRJET. Türkiye’nin ilk jet insanlı uçağı olacak. Uçuşunu bekliyoruz.  

Kendi hava kuvvetlerimizin pilot eğitiminde kullanacağı uçağı ortaya çıkarmış oluyoruz. Sadece eğitim uçağı olarak kalmayacağını belirtiyoruz. Ufak tefek değişikliklerle yakın hava destek uçağı olarak da kullanılacak bir uçak olacak. 

Milli Muharip Uçak (MMU) çok daha gelişmiş kabiliyetlere sahip bir uçak olacak. Madem böyle bir uçak yaptınız harekat alanında ihtiyaç olması durumunda silahlandırılarak kullanılması için deneme yapmakta fayda var. Çeşitli kullanım alanları açısından MMU başka, HÜRJET başka.  

En önemlisi ilk jet eğitim uçağı tecrübemiz HÜRJET ile oldu. 

HÜRJET’İN KOKPİTİ YERLİ VE MİLLİ OLARAK MI TASARLANDI? 

Yerli ve milli, dünyada modern uçakların kokpiti burada var. Büyük ekranımız var, bugün baktığımızda F-35'te gördüğünüz kokpitten geri kalır tarafı yok. Yerli imkanlarla yaptığımız bir kokpit. 

HÜRJET NE ZAMAN GÖKLERDE OLACAK? 

Gün sayıyoruz. Önümüzdeki 1 ay içerisinde buradan birden jet uçağı sesi duyarlarsa bu HÜRJET’tir. Birkaç deneme uçuşu olacak. Arkadaşlarımız gün sayıyor. Önümüzdeki 1 ayı bekleyelim, göklerde bir jet uçağı sesi duyacağız. 

Çok sayıda sipariş bekliyoruz. Uçağımız uçmaya başladıktan sonra test amaçlı veri almayı hedefleyen cihazlarımız var. Bunlardan gelen verilerle beraber uçağımızın tasarım aşamasında planlanan performans parametrelerini ne kadar gerçekleştirdiğini görmüş olacağız. Bu bir süreç, oradan gelecek verilerle karar safhasına gideceğiz. Arzumun en kısa zamanda envantere almak. 

Bazı şeyler hızlı olsun diye yerli olmayan bazı unsurlar koyduk. Bütün sistemlerde hedefimiz yüzde 90 yerlilikle uçağımızı çıkarmaktır.

MİLLİ MUHARİP UÇAKTA İLK UÇUŞ NASIL PLANLANIYOR? 

MMU şu anda motorunu çalıştırdı pist başı yapabiliyor. Tabi pistteki koşulları ile beraber veriler akmaya başlayacak. Motor çalıştırmaları, testleri olacak. Ondan sonra biz daha net şekilde gün vermeyi tercih ederiz. 2026-2025 demiştik belki 2024’e çekeriz diyoruz. Bizi izlemeye devam edin diyoruz. Uçtuğu zaman hep beraber kutlayalım. "

"KIZILELMA" PROJESİ NE AŞAMADA?

Kızıl Elma ilk jet motorlu İHA'mız. Orada da iyi bir gidişimiz var. Tatlı bir sürpriz yaptı. 2022 sonunda uçuşu görebildik. Test uçuşları yapmaya devam edecek.

TB3’ÜN ÖZELLİKLE NE? 

Gemiye iniş kalkışla ilgili bazı değişik unsurlar var. Mukavemet açısından, iniş takımları ve benzeri, kanatlarının katlanmasında bazı değişiklikler var. 

ALTAY TANKI SERİ ÜRETİMİNDE TARİH NETLEŞTİ Mİ? 

Artık buna yeni Altay Tankı diyoruz. Yenilenen birçok unsur var. İlk testleri 2017’de tamamlanmıştı. Güç paketinde oluşan krizden dolayı maalesef beklemeye girme durumunda kaldık. Bu süre zarfında güç paketini alternatif yerden temin etme arayışlarımızın yanında envanterdeki mevcut tanklara kabiliyet kazandırılması gerekti.  

Kore’den gelen güç paketi ile envantere girecek değil, bunun yanında atış kontrol sistemi, gerek kendini koruma sistemleri gerekse yeni zırhlar hepsi Altay’ın başka bir Altay yaptı. 

İlave testler gerekecek bu süre alacak. Bu süreç devam edecek orada da 1 ay içerisinde biz yeni Altay’ı göreceğiz."

SİLAHLI İNSANSIZ DENİZ ARACI MARLİN

Kuzgun, mühimmatını attı. Bir güdümlü mühimmatın ilk defa bir insansız deniz aracından atıldığını görmüş olduk. Çok sayıda insansız deniz aracımız var. Elektronik harp kabiliyeti olan insansız deniz aracımız oldu. NATO tatbikatında da gördük. İnsansız deniz araçlarında projelerimiz devam edecek. 5 çeşit İDA'mız elimizde şu an."

MARLİN SİDA'DAN KUZGUN KY ATIŞI

KUZGUN füzesi ilk defa SİDAdan güdümlü mühimmat atışı gerçekleştirdi. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir konuyla ilgili paylaşımda bulundu.

Demir "İnsansız deniz araçlarımıza yeni kabiliyetler kazandırmayı sürdürüyoruz. MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa RF güdümlü mühimmat atışı gerçekleşti. Bu alanda da en ileri seviyeye gitmeye kararlıyız!" dedi.

İsmail Demir’in açıklamaları, atışı yapılan KUZGUN KY füzesinde RF arayıcı başlık kullanıldığına işaret ediyor.

KUZGUN KY

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN Modüler Müşterek Mühimmat ailesinin katı yakıtlı roket motorlu konfigürasyonu olan KUZGUN KY, orta menzil ve sunduğu seri vuruş kabiliyetiyle öne çıkmaktadır.

Kara, deniz ve hava platformlarında kullanılabilen KUZGUN KY; 75 kg ağırlığa, 10 kg harp başlığına, 40+ km azami menzile ve 1 dakikanın altında azami hedefe varış (ToT) süresine sahiptir. Hedefe azami varış süresinin 1 dakika olması azami menzil de hesaba katıldığında KUZGUN-KY’nin süpersonik hızlara ulaşacağını gösteriyor (Ortalama 666 m/s hız~Deniz seviyesinde 2.24 Mach).

KAYNAK: HABER7
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 52
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Emeği geçen herkesin ellerine sağlık, Ülkemiz vatanımız için kim iyi bir şey yapıyorsa Allah onlardan razı olsun ellerine sağlık, hedef Kızılelma inşallah.
    Cevapla
  • Kartal gözü . 1 yıl önce Şikayet Et
    Dronlara lazer entegre edip toplu halde uygulamada hedefe hepsi birden lazer tutularak çelikten gemiyi dahi kilometelece öteden delebilir. Batırabilir
    Cevapla
  • Kartal gözü . 1 yıl önce Şikayet Et
    Tankları roketleden koruyan sistemi tüm hava deniz ve kara araclarına entegre edebilirsek hedef olmaktan cıkıp . Otomatik koruma ile taaruz haline anında geçip hedefi lazerle saniyede .yok edebiliriz
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    maşaallahhhh
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkün iman ve zekâ gücünü herkes görecek sonunda...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle