İkinci el araç alacaklar dikkat! Elinizi çabuk tutun

Bayramın yaklaşması ve havaların ısınması ile ikinci el araç piyasasının hareketlenmesi bekleniyor. Peki fiyatlar artacak mı? İstanbul Motorlu Araç Satıcılar Derneği Başkan Yardımcısı Görkem Konu Haber7'ye özel açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 27.03.2023 17:17 GÜNCELLEME 27.03.2023 17:26
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Deprem sonrasında bir süredir durgun devam eden ikinci el piyasası hareketlenmeye hazırlanıyor. Bayramın yaklaşması ve havaların ısınması ile fiyatlar ne olacak? İstanbul Motorlu Araç Satıcılar Derneği Başkan Yardımcısı Görkem Konu merak edilen soruları Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye açıkladı.

"ENFLASYONİST ORTAM DEVAM ETTİKÇE FİYATLAR ARTAR"

Ömer Konu açıklamalarında, "Pandemi süreci ile yaşadığımız malumunuz üretimdeki problemle, arz-talep dengesizliği ve yaşadığımız enflasyonist ortam hem Avrupa'da hem de ülkemizde araç fiyatlarının artmasına sebep oluyor.  Durum böyle olunca arz da talebi karşılamayınca fiyatlar yüksek seviyede.  Enflasyonist ortamın devam ettiği ortamda da fiyatların artacağı gözüküyor." dedi.

"BAHARIN GELMESİYLE PİYASANIN HAREKETLENMESİNİ BEKLİYORUZ"

"Bayramın geliyor olması fiyatları nasıl etkileyecek?" sorusunu yanıtlayan Konu,
"Otomobil sektöründe bahar ayları, biraz hareketli aylardır.  Vatandaşlarımız da memleketlerine seyahat ederler. Keza bayramda aynı şekilde araç piyasasını hızlandırır. Özellikle Ekim ayından itibaren araç satışlarında ve fiyatlarında ciddi yükselişler oldu. Aralık ve Ocak ayında geçen seneye göre ikinci el piyasasında %100'ün üzerinde artış gerçekleşti. Şubat ayında bu artış depremin etkisiyle biraz düştü. Mart ayında da düşüş görülebilir.  Ama baharın gelmesi ve bayramın gelmesi piyasayı tekrar hareketlendirecektir diye bekliyoruz." diye konuştu.

"TEDARİK PROBLEMLERİ DEVAM EDECEK"

Konu dünyada araç üretiminin azalmasına neden olan çip krizi hakkında da önemli açıklamalar yaparken, "Bu kriz devam edecek gibi gözüküyor. Çünkü çip krizi çözüldü gibi, en azından son zamanlarda daha rahat tedariği sağlanıyor. Ama sadece bunu çip olarak adlandırmak doğru olmaz.  Yarı iletkenlerde genel anlamda üretimde ve tedariğinde problemler var. Keza kablo problemi söz konusu. Rusya- Ukrayna Savaşı ile Ukrayna'da yanan fabrika kablo üretiminde ciddi problem oluşturdu.  Avrupa'daki bir çok firma tedariklerini buradan karşılıyordu.  Bunu çiple adlandırmak olmaz. Aracın herhangi bir parçası üretimindeki eksiklik aracın üretimini üç ay, beş ay ya da altı ay geciktirebiliyor. Bu problemler maalesef devam ediyor. Keza enerji maliyetlerinin artmasından dolayı Avrupa'da da üretimde kısıtlamalar gerçekleşti.  Bu yüzden tedarik problemleri bu yıl devam edecek gibi görülüyor." ifadelerini kullandı.

"FİYATLARIN ARTIŞINI DURDURMAK İÇİN NELER YAPILMALI?"

"Galerici olmayan şahısların araba satışından ticaret yapmaları fiyatları yukarı yönde hareket ettiriyor. Buna karşılık neler yapılacak?" sorusuna ise Görkem Konu şunları söyledi:

Arz-talep dengesizliğinin olduğu her ortamda maalesef bu şekilde ticaretler doğar.  Bu dünyanın her ülkesinde bu şekilde. Bizde de araç ulaşımı problem olduğu için vatandaşlarımız buradan gayri resmi ticaret yaparak kayıt dışı ticaret yaparak para kazanma yöntemini tercih edebiliyor.  Bizim burada dernek ve federasyon olarak bakanlığımızdan talebimiz, şahısların bu ticaretleri yapmalarına engel olmamız lazım.  Herkes kendi işini yapmalı. Çünkü kayıt dışı yapılan ticaretler enflasyona, vergi kaybına ve fiyat artışına sebep oluyor.  Tabii burada şahısların kanunen alım satımda üç adetle sınırlı olması söz konusu. Bununla ilgili incelemeler gerekli bakanlıklar tarafından gerçekleştiriliyor.  Bu incelemeler belki biraz daha yoğun şekilde olursa vatandaşlarımız da buradaki ticaretlerinden vazgeçeceklerdir.  Bu da fiyatların daha dengeli olmasına sebep olabilir. 

"ELİNİZİ ÇABUK TUTUN"

Son olarak araç alacaklara tavsiyelerde bulunan Konu, Tabii bütün dünyada maalesef bir enflasyon söz konusu. Araç fiyatları Euro bazında da artıyor.  Bu da döviz kuru sabit kalsa bile bize her ay bir fiyat artışı olarak yansıyor. Sıfır araçlarda özellikle Ekim ayından itibaren bir artış gerçekleşiyor.  Bu artış devam edecek gibi gözüküyor. O yüzden vatandaşımız ihtiyaç için araç almak istiyorsa ellerini çabuk tutmakta fayda var. Çünkü artışlar maalesef devam edecek gibi gözüküyor. Şu dönem araç almak için 'tam zamanı' diyoruz.  Her ay aynı şeyi söylüyoruz. Öyle gözüküyor ki iki ay sonrada aynı şeyi söyleyeceğiz. Çünkü fiyatlar artıyor. Daha hızlı hareket eden aracını almış oluyor." açıklamalarında bulundu.

 

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 93
  • İsmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Araba değil sanki ev satın alınıyor durmaksızın devam ediyor böyle giderse aç kalacaklar
    Cevapla
  • Seçim 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu hadsize bak nireuler fiyatı yuksetiyormuş.ulan hıry galaricelerin dini imanı para olmuş 1 re 10 koyuyor utanmaz arlanmazlar heram olsun
    Cevapla
  • TÜRK 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul dan zaten arac alan yok bu fırsatçı hain neyin peşinde siz böyle yaptıkça ALLAH İN adaleti mazlumlar için durmayacak
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bir emlakcılar iki galericiler yatacak yerleri yok .
    Cevapla
  • Nuri 1 yıl önce Şikayet Et
    Sifir ikinci el fark etmez araç satın alan 3 sene satamasın o arabayı bakın fiyatlar nasıl %40 düşüyor tepe taklak olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle