En düşük emekli aylığının yıllık maliyeti belli oldu

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli aylığının yıllık maliyetinin 120 milyar lira olduğunu belirtti. Bayram ikramiyelerinin maliyeti ise 25 milyar lira olarak hesaplandı.

GİRİŞ 27.03.2023 16:27 GÜNCELLEME 27.03.2023 16:27
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin etki analizinin 2023'ün kalan ayları için 85 milyar lira, yıllık olarak ise 120 milyar lira civarında olduğunu belirtti.

En düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren teklifin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor.

Elitaş, komisyona yaptığı sunumda, teklifle muharip gazi aylıklarına yönelik düzenlemeye gidildiğini ifade ederek, Milli Mücadele, Kore Harbi ile Kıbrıs Barış harekatlarına katılarak gazi olan vatandaşlar ile vefat edenlerin dul ve yetimlerine bağlanan şeref aylıklarının sosyal güvenceleri olup olmadığına bakılmaksızın dosya bazında asgari ücretin net tutarı olarak eşitleneceğini anlattı.

Üst yargı organları arasında tazminat oranları, ek gösterge gibi haklar konusunda eşitsizliklerin giderilmesine ilişkin düzenlemeye gidildiğini aktaran Elitaş, öte yandan teklifle Kahramanmaraş merkezli depremlerde bölgede enkaz altından can kurtarmak için üstün gayret gösterenlere Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası, yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerine ise Cumhurbaşkanı Kararı ile Üstün Fedakarlık Nişanı verilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Mustafa Elitaş, 2012 yılı öncesinde fazla ve yersiz işsizlik ödemeleri konusunda vatandaşların zor durumda kalmaması için bir düzenlemeye yer verdiklerini, teklifin yasalaşmasıyla 51 bin kişinin bundan faydalanacağını kaydetti.

"KAMUDA 60 BİN GEÇİCİ İŞÇİ VAR"

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, teklifle emeklilere verilen bayram ikramiyesi tutarında artışa gidileceğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Emeklilere bayramlarda ödenen ikramiye tutarının 2 bin liraya çıkarılmasının yıllık maliyeti yaklaşık 25 milyar lira. En düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin etki analizi 2023 yılı için 85 milyar lira, yıllık 120 milyar lira civarında. Kamuda 60 bin geçici işçi var. 31 bini Milli Eğitim Bakanlığında, 9 bine yakın ÇAYKUR tesislerinde, 1520 civarında Türkiye Şeker Fabrikalarında, diğerleri de çeşitli kamu kuruluşlarında bulunuyor."

Geçici işçilerin, çalıştıkları kurumda kadrolu işçi olabilmesi için de bir düzenleme yapılacağını dile getiren Elitaş, geçici işçi çalıştırılan kurum ve kuruluşlardaki kadrolarda herhangi bir şekilde boşalma olduğu takdirde kurumun bunu ilan edeceğini, kadroya alınma konusunda önceliğin kıdem sırasına göre halen çalışan veya çalışma hakkı bulunan geçici işçilere verileceğini belirtti.

Elitaş, Sağlık Bakanlığı haricindeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan doktorlar ile üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışanlar arasındaki ücret farkını ortadan kaldıracak yeni düzenlemeyi hayata geçireceklerini de söyledi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • zafergülten 1 yıl önce Şikayet Et
    yahu hiç mi kafa yok bu yorumları yapanlarda---ne deniyor,maaşı 2000 tl artanlar -temmuz -zammından yararlanamıcak,maaşları temmuzda sabit kalacak. yani aslında devletin verdiği sadece 6000 kadar para,yani temmuz da yapılacak zammı 3 ay önce verme.
    Cevapla
  • ŞARIK GEDİK 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah devletimize zeval vermesin inşallah biz razıyız allah razı olsun
    Cevapla
  • barbaros 1 yıl önce Şikayet Et
    staj ciraklar mujde bekliyor reisten
    Cevapla
  • Stajmağduru97 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir buçuk ayla kaybettim eyt yi 97 staj girişim var kabul görmüyor 1.5 sene sonra 25 yıl 7000 iş günüm doluyor neden bekleyeceğim 18 yıl maaş almak için yazık değilmi 60 yaşına kadar nerde çalışacağız el insaf ya
    Cevapla
  • Ddd 1 yıl önce Şikayet Et
    42 yaşında emekli olmayım düşünmek?? İş günün 20 yıl bile değil, 42 yaşında emeklimolsna TRde ortalama haş 77 yani 35 yıl emekli maaşı alacaksın. 20 yıl bilr çalışmayıp 35 yıl emekli maaşı alacaksan o aradaki farkı yeni nesil ödeyecek..
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu haksızlık ve vebali büyük yüksek prim yatıranlar ne oldu şimdi/ Enayimi
    Cevapla
  • Yaşlı adam 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanırım Haziran enflasyon farkı bu kesime uygulamanız böylece iş doğrulmuş olur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle